Legfrissebb híreink:

2009. január 06.

Kedves Diákok!
Kedves Pedagógusok!

Felhívjuk szíves figyelmüket, a héten a Nagypályás Floorball Diákolimpia nevezési határideje is zárul. 

Nagypályás Floorball Diákolimpia nevezési határidő: 2009. január 08. (csütörtök) 12.00 óra

Kérem, figyelmeztessék az érintetteket, hogy a kinyomtatott elektronikus nevezési lapot szintén január 08-án 12.00 óráig az MDSZ Országos Központjához el kell faxolni. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Felkerült honlapunkra a Forgatókönyvek menüpontba az V-VI. korcsoportos Teremlabdarúgás Diákolimpia Országos Döntőjének forgatókönyve és szállás-étkezés megrendelője. Az országos döntő 2009. január 24-25 között kerül megrendezésre.
A szállás-étkezés megrenendelő visszaküldési határideje: 2009. január 14.

* * *

Ugyancsak a Forgatókönyeknél olvasható a Kispályás Floorball Diákolimpia kétnapos országos döntőjének forgatókönyve.

 

 

2009. január 05.

Kedves Diákok!
Kedves Pedagógusok!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az új esztendőben e héten két sportág nevezési határideje zárul.

Teremlabdarúgó Diákolimpia V-VI. korcsoportos nevezési határidő: 2009. január 06. (kedd) 12.00 óra

EMLÉKEZTETŐÜL!!!
A Sportmászó Diákolimpia országos döntő kiskunfélegyházi időpontja módosult, az országos döntő új időpontja: 2009. január 17. (szombat)
A nevezési határidő is hamarabb zárul, melynek határideje: 2009. január 09. (péntek) 12.00 óra!
Kérjük az érintetteket, hogy a kinyomtatott elektronikus nevezési lapot, és a szülői engedélyt szintén január 09-én 12.00 óráig az MDSZ Országos Központjához elfaxolni szíveskedjenek.  

 2008. december 23.


SZERETETTELJES KARÁCSONYT,

TANULMÁNYI- ÉS SPORTEREDMÉNYEKBEN GAZDAG,
BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK!

 
" NE A HÓBAN, CSILLAGOKBAN, NE ÜNNEPI FOSZLÓS KALÁCSON,
NE DÍSZÍTETT FÁKON, HANEM A SZÍVEKBEN LEGYEN KARÁCSONY."
- Szilágyi Domokos -

 2008. december 19.

SOMOGY MEGYEI DIJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

2008. december 18-án került lebonyolításra a Somogy Megyei Diáksport Szövetség és a Fogyatékkal Élők Somogy Megyei Sportszövetségének díjátadó ünnepsége, ahol díjazában részesültek a 2007/2008. tanévi diákolimpia országos döntőkön bajnok egyéni versenyzők és csapatok felkészítő testnevelői, edzői, a megyei eredményességi pontversenyben élen végzett általános és középiskolák, valamint az év diáksportolója leány és fiú kategória 1-3 helyezettjei és az Év diákcsapatok 1-3 helyezettjei.
Díjazásban részesültek a TANAK diákolimpián szereplő versenyzők és csapatok felkészítői, valamint a 6 legeredményesebb szereplő általános iskola.
A díjátadás előtt Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztveőket és gratulált a 2007/2008-as tanévben elért eredményekhez, és kiemelte nagyon büszke arra, hogy az országos eredményességi rangsorban a megyék versenyében somogy a 8. helyett szerezte meg. Elnök Úr köszöntője után következtek a díjak átadása, ahol közreműködött az elismerések átadásában:
Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, 
Sárdi Árpád a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, a Somogy Megyei Sportszövetség elnöke,
Bátori Zsolt a Somogy Megyei Önkormányzat Humánszolgáltatási Főosztály főosztályvezetője,
Lomnici Attila a Somogy Megyei Önkormányzat sportért felelős vezető főtanácsosa,
Orosz Ferenc a Somogy Megyei Sportszövetség ügyvezetője,
Tamás Lajos a Somogy Megyei Diáksport Szövetség tiszteletbeli elnöke,
Körmendiné Hajdu Gyöngyi Somogy Megyei Diáksport Szövetség elnöke,
dr. Benczéné Csorba Margit a Fogyatékkal Élők Somogy Megyei Sportszövetségének elnöke.
A díjátadás után Sárdi Árpád alaelnök Úr tartott pohárköszöntőt és Kellemes karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánt a jelenlévőknek!

Díjazottak listája ide kattintva megtekinthető.

 


2008. december 18.

TOLNA MEGYÉBEN KÖSZÖNTÖTTÉK
A 2007/2008. TANÉVBEN EREDMÉNYES DIÁKOLIMPIKONOKAT

Közel 160 diáksportoló vehette át díjait a 2007-2008 tanévben elért eredménye alapján a Garay János Gimnázium dísztermében december 16-án. A rendezvényen résztvett és beszédet mondott dr. Puskás Imre a Tolna megyei Közgyűlés elnöke, valamint Deák György az MDSZ elnöke, Kozmann György világbajnok, - olimpiai bronzérmes, valamint Kovács Antal olimpiai bajnok.
Az eseményen készült fotók a Tolna Megyei Diáksport Tanács honlapján megtekinthetők.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÉVZÁRÓ

A Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Diáksport Tanács a Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Sportszövetségek Szövetségével közösen rendezte meg évzáró értekezletét. A Megyeháza Dísztermében a 26 sportági szakszövetség képviseletében 61, a diáksport tanácstól pedig 35 önkéntes (sportszakember és testnevelő) kapott tárgyjutalmat.
Az elvégzett munka nem áll arányban a jutalommal, de a szándékot nézzék és fogadják tőlünk őszinte szeretettel. Bízunk benne, hogy a munkájukat ott folytatják holnap, ahol ma abbahagyták, s jövőre, a várható nehézségek ellenére ismét itt ünnepelhetünk és köszönthetjük Önöket, megyénk sportjának kiemelkedő képviselőit.
A bevezető gondolatok után Daragó Lászlóné MDSZ alelnök köszöntötte a jelenlevőket. A sport nemzetből a sportoló nemzetté válás folyamata a sport stratégiával elkezdődött, de a mi munkánk, a mi felelősségünk, hogy beteljesedjen. Tolmácsolta jó kívánságait és boldog karácsonyt kívánt minden jelenlévőnek és családjának.
Ezt követően Ács Bálint  a sportszövetségek szövetsége elnöke értékelte megyénk sportjának elmúlt egy évét.
Szabó István a JNSZM Diáksport Tanács elnöke szólt ezt követően a jelenlévőkhöz. Megköszönte mindazok munkáját, akik a gyerekek sportolásában, az eredmények elérésében közreműködtek. A szülő, az iskola, a testnevelő, az edző célja közös: egészséges ifjúság, akik a siker, a győzelem, a helytállás összetevőit a sportpályákon gyakorolják nap, mint nap. Sajnos az eredményes sportolók, a diákolimpiai bajnokok ma nincsenek közöttünk. Több mint száz bajnoki cím gazdája nem lehet itt, mert az anyagi lehetőségeink végesek. Az Ő köszöntésük a helyi önkormányzatok jóvoltából a városokban megtörtént.
Ezután a tárgyjutalmak átadása következett.

Jász - Nagykun - Szolnok Megye Sportjáért kitüntető címet öt fő  kapta meg. Köztük volt Kocsis István testnevelő, aki számos magyar bajnokot és nemzetközi eredményeket elért versenyzőt  nevelt atlétikában (pl. Paróczai, Karaffa, Kővágó, ...) és
Kővári László nyugdíjas sportigazgató, aki a fogyatékkal élők, leginkább a fogyatékkal élő tanulók sportját szervezi napjainkban Jász - Nagykun - Szolnok Megyében.

"Jász - Nagykun - Szolnok Megye Diáksportjáért" kitüntetést három fő vette át Daragó Lászlónétól:
                 Kocsisné Török Ágnes, a Törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnázium testnevelője,
                 Gönczölné Molnár Judit, a Szolnoki Szandaszölösi Általános Iskola testnevelője és
                 Szabó Gyula, a Jászberényi Lehel Vezér Gimnázum testnevelője.  

Az ünnepség végén Kiss János, a JNSZM Közgyűlés alelnöke mondott pohárköszöntőt, méltatva azt a munkát, amit a jelenlevők, testnevelőként, edzőként, sportvezetőként elvégeztek 2008-ban.

Szolnok, 2008. december 16.                 

 Veres Pál

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Volt hozzá kedvünk!

A Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Kistérségi Társulás 2008. december 12-én tartotta évzáró rendezvényét. A programot ebben az évben a diákok sportja köré szervezték. Ezen a délutánon a kistérség iskolái lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák sportbéli tudásukat, s egyben felkeltsék diáktársaik érdeklődését a mozgás, a sport iránt. A kistérség iskoláiból közel kétszáz (200) diák tartott bemutatót.
A bemutatókon szereplő intézmények, programjaik a diákok felkészítő tanárai.

Dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

Kézilabdaedzés bemutatót
Dunavecsei lány kézilabda csapat

Molnár Gyuláné

Kunadacsi IV. Béla Általános Iskola

Alsó tagozatosok  torna bemutatója

Kemény Andrásné

Kunszentmiklósi Baksay Sándor Gimnázium

Röplabda és kosárlabda bemutatót
Kunszentmiklósi lány csapat

Dr. Tóthné Ruzsa Irén
Pálinkó Gábor

Kunszentmiklósi Virágh Gedeon Szakközépiskola és Szakmunkásképző

Korlát gyakorlat, önvédelmi és labdaügyességi bemutató

Bíró Károly
Toponáry András

Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola

Aerobic és jazz-balett bemutatót
Szabadszállási aerobic csapat

Janovics Zsuzsa

Tassi Földvári Gábor Általános Iskola

Németnyelvű tornafoglalkozás, és zenés gimnasztika bemutatót
Tassi 1. osztály

Beles Beáta
Városi Bernadett
Baracsiné Schmidt Mária

A látványos sportbemutatók igazi sportfesztivál hangulatot teremtettek, sokszor tapsra ragadtatva a nézőket. A diákok örömmel mutatták be ismereteiket, a nézők örömmel vehették észre a sport közösség szervező szerepét. Hisz ennek a délutánnak az is célja volt, hogy a kistérség települései közelebb kerüljenek egymáshoz, kialakuljon egy kistérségi lokálpatriotizmus.
Ez a délután, a sok látványos sportbemutató egyben a kistérség diák- és szabadidő sportos eseményeinek is zárása volt. A Legyen hozzá kedved! szlogennel elindított események - mint ez a nap is bizonyította, hiszen volt hozzá kedvünk -  beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.
A Kistérségi Társulás, a települések önkormányzatai, a térség civil sportszervezetei az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága sport-, szabadidősport pályázatain megnyert támogatás mellé saját erőiket is mozgósítva közel 5 millió forintot tudtak fordítani nyári gyermektáborokra, idősek egészség programjára és településeink komplex kulturális és sport programjainak támogatására.
Visszatekintve az elmúlt hónapok sporthoz is kapcsolódó eseményeire, látszik, hogy érdemes volt elindulni ezen az úton. Már csak azért is, hiszen a Fuss 2008 métert az iskoládért! diáksport akciónak már kézzel fogható eredménye született. A programon 4314 vettek részt. Nem csak diákok, sok felnőtt is csatlakozott a programhoz. A Kistérségi Társulás és az Önkormányzatok teljesítették ígéretüket. Minden résztvevő után 100-100 Ft támogatást nyújtottak, ami közel egymillió forintot tett ki, és amelyet az iskolák - saját igényeik szerint - sportszerek vásárlására költhettek. Az intézményvezetők, testnevelő kollegák örömmel vették át a sporteszközöket, hiszen ezzel további lehetőségei lettek a kistérség diáksportjának.  A megrendeléseket a Winner Sport sportszergyártó és forgalmazó vállalat segítségével teljesítettük, aki a jövőben is partnerük lesz.

A MAGYAR DIÁKSPORT NAPJA
2009. szeptember 18.

Ezen a délutánon még egy nagyon fontos esemény történt. Mint kezdeményezője egy új országos diáksport akciónak, a Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Kistérségi Társulás felhívással fordult az ország összes oktatási intézményéhez, azok fenntartóihoz, társadalmi szervezetekhez, az illetékes minisztériumokhoz, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezésünkhöz, hogy legyen minden tanév szeptember 3. péntekje hivatalosan a MAGYAR DIÁKSPORT NAPJA!

Az új akciónkkal kapcsolatban, Deák György, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke hozzászólásában kiemelte, egy olyan kezdeményezésről van szó, melyet teljes mértékben tud támogatni az országos diáksport szövetség. Ez egy olyan lehetőség, ami megújíthatja a magyar diáksportot, bebizonyítva annak fontosságát és erejét.
Toponáry Gábor kistérségi sportmenedzser zárszavában elmondta, hogy a felhívás plakátjait a jelenlévők aláírásukkal látták el. A felhívást eljuttatják az ország összes oktatási intézményébe, kistérségébe, csatlakozásra szólítva őket.
Jó volt hallani és érezni, hogy a rendezvény tetszett a résztvevő diákoknak, a települések polgármestereinek, az önkormányzatok képviselőinek, a meghívott vendégeknek. Ez a jó tapasztalat arra ösztönöz bennünket, hogy a jövőben több hasonló kistérségi eseményt szervezzünk.

 

 

2008. december 16.

Rendhagyó "Mikulás-testnevelési óra" a nagykőrösi Petőfi iskolában

December 5-én 10 órától a 6.a és 6.b osztályok testnevelési órájára rendhagyó körülmények között került sor. Becsöngetés után mind a tanulók, mind az órát tartó pedagógusok (Pörge Rita és az ötletgazda Deák György) - mikulás sapkában futottak ki a bitumenes pályára, ahol az ilyenkor szokásos teendők - jelentés, feladat-megbeszélés - is "mikulás-forgatókönyv" szerint zajlott. Ezt követően 4+1 "rövidített órára" került sor az iskolában a négy udvar részen. A mikulás tanulók kettes oszlopban mikulás tanáraik vezényszavára, menetdalokra futottak. (a dalokból megtudhattuk, hogy "hógolyózni volna jó, de nem lehet, mert nincsen hó" vagy ". teli puttony, teli zsák, minden gyermek minket vár" vagy azt is, hogy "nagy hasú a mikulás, nekünk mégis ő az ász." stb.). Ezt követően látványos gimnasztikára került sor a tantermek ablakait megtöltő iskolatársak előtt és nagy örömükre, melyet vastaps és hangos tetszésnyilvánítás követett. S így ment ez mind a négy udvar részen egymás után. Az utolsó gyakorlatot követően az Október 23-a tér felé vette az irányt a mintegy 50 fős lelkes csapat. A hangosan zengő menetdal sok lakás ablakát, ajtaját nyitotta meg megtöltve érdeklődő lakókkal. A lakótelep egyik széles útján szintén sor került a látványos gyakorlatok bemutatására, majd egy újabb, a lakótelepen megtett tiszteletkör után visszafutott az iskolába a csoport. A program nem csak jó hangulatú, mókás esemény volt, hanem felhívás az egészséges életmódra, rendszeres testedzésre is.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2008. december 14-én Budapesten a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete beszámoló és tisztújító közgyűlésén Deák György elnök urat, Daragó Lászlóné alelnök asszonyt és Szlatényi György főtitkár urat az MTTOE , a Magyar Olimpiai Bizottság és az ÖTM "Elismerő Oklevél" kitüntetésben részesítette, az iskolai testnevelés és a diáksport fejlesztése, valamint az olimpiai eszme terjesztése érdekében kifejtett kimagasló, tevékenységükért. Az elismerő okleveleket dr. Schmitt Pál a MOB elnöke, Jakab Péter az ÖTM szakreferense és prof. Istvánfi Csaba az MTTOE elnöke adta át.


2008. december 13.

BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN KÖSZÖNTÖTTÉK
A 2007/2008. TANÉVI A DIÁKOLIMPIAI BAJNOKOKAT, FELKÉSZÍTŐIKET

A Bács-Kiskun Megyei Diáksport Tanács 2008. december 11-én a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziumának dísztermében köszöntötte a 2007/2008. tanév diákolimpiai bajnokait, felkészítőit és szakembereit. Az elmúlt tanévben 151 bajnokot és 38 diáksport területén eredményesen működő szakembert ünnepeltek. A Tanács a bajnokokat és felkészítőiket egyedi pólóval, diákolimpiai bajnokcsapat igazgatóit pedig egyedi serleggel jutalmazta. Meghívott vendégek voltak Deák György a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Ivanics István, az Egészségügyi- és Szociális Bizottság elnöke.
Az ünnepség keretében sor került az alább felsorolt nyugdíjba vonult testnevelő tanárok "búcsúztatására" is:

Kullai András (torna) - Tóth László Ált. Isk., Kecskemét
Pálfi Tibor (torna) - Ráday Pál Ált. Isk., Harta          

Galamb Istvánné a BKM-i Diáksport Tanács elnöke értékelte a 2007/2008. tanév eredményeit. Köszöntötte a 2 nyugdíjba vonuló testnevelő tanárt. Deák György elnök úr az ünnepelteknek plakettet adott át.
Ivanics István tanácsnok úr a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés nevében köszöntötte a meghívottakat.
Pálinkásné Endre Petra a BKM-i Diáksport Tanács titkára ismertette a 2007/2008. tanévi diákolimpiai bajnokokat, felkészítő tanáraikat, igazgatóikat és a diáksport területén eredményesen működő szakembereket.
Deák György elnök úr az MDSZ nevében gratulált és további sikeres munkát kívánt a Bács megyei sportolóknak, szakembereknek.

 

 2008. december 10.

KARATE WKF DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNYE
FELVÉTELEK A VERSENYRŐL

A budapesti Sportkastélyban, 2008. november 30-án megrendezett Karate WKF Diákolimpia országos döntő végeredményét az "Eredmények" menüpontnál olvashatják, míg az eseményről készült felvételeket a "Közvetítés" résznél tekinthetik meg.

* * *

PONTVERSENY VÉGEREDMÉNY

A Tudnivalók / Eredményességi menüpontnál olvasható az elmúlt tanévi pontverseny végeredmény.
A 2007/2008. tanév felmenő rendszerű diákolimpiai országos döntőin az alábbi sportágakban I-VIII. helyezést elért iskolák jutottak ponthoz, ill. bonusz-ponthoz:
atlétika, grundbirkózás, játékos sportverseny, kézilabda, amatőr kézilabda V-VI. kcs., kosárlabda, amatőr kosárlabda V-VI. kcs., labdarúgás, teremlabdarúgás, leány labdarúgás, röplabda, amatőr röplabda V-VI. kcs., torna "B" kat., úszás I., II. kcs. és "B" kategóriás versenyek, Mező Ferenc szellemi vetélkedő.
Külön kategóriát jelent a 200 fő tanulólétszám alatti iskolák vetélkedése atlétika, leány kézilabda, és fiú labdarúgás sportágakban.
Az elmúlt tanévben az I-IV. korcsoport versenyein 410, az V-VI. korcsoport országos döntőin 258, míg a Kis iskolák versenyein 53 oktatási intézmény szerzett legalább egy pontot.

Megyék közötti pontverseny végeredmény

Hely
MEGYE
ÖSSZESEN
1
Budapest 953,00
2
Pest 590,50
3
Bács-Kiskun 583,00
4
Borsod-A-Z 539,50
5
Hajdú-Bihar 508,50
6
Békés 502,50
7
Veszprém 454,50
8
Somogy 421,00
9
Szabolcs-Sz-B 396,50
10
Tolna 386,00
11
Fejér 380,50
12
Csongrád 378,00
13
Vas 374,00
14
Baranya 309,50
15
Jász-Nk-Sz 304,00
16
Győr-M-S 277,00
17
Komárom-E 266,50
18
Zala 258,00
19
Heves 197,50
20
Nógrád 96,00

 


2008. december 09.

NYÍREGYHÁZÁN KÖSZÖNTÖTTÉK
AZ ISKOLAI ÉS DIÁKSPORTBAN KIEMELKEDŐEN SZEREPLŐKET

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Diáksport Tanács 2008. december 4-én a Megyeháza Dísztermében rendezte meg hagyományos Diáksport-aktíva ülését.
Takács Mihály DST elnök köszöntőjét követően Szoóh Béla DST titkár értékelte az előző tanévi diáksport tevékenységet. A sikerek, eredmények mellett szólt azokról a gondokról, problémákról, melyek napjainkban a diáksport területét országos viszonylatban is nehezítik.
A szakmai értékelést követően  díjak, elismerések átadására került sor. A rendezvényt megtisztelte és díjakat adott át Daragó Lászlóné, az MDSZ alelnöke, Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke, Sulyok József, az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke, Gergely Zsolt, a Megyei Önkormányzat osztályvezető-helyettese, Máthé Csaba, a Bújtosi Szabadidőcsarnok és Megyei Sportintézet igazgatója.
A "Jó tanuló-Jó sportoló" díjak átadását követően a  Diáksport Bizottságok javaslata alapján a Legeredményesebb "Diáksport szervezetek" elismerése következett. A társadalmi aktívák, testnevelők jutalmazását követően hagyományosan azokat a testnevelőket köszöntötték, akik nyugállományba vonultak.

 

 2008. december 08.

SOPRONI ÉS KECSKEMÉTI SIKER
AZ ISF KOSÁRLABDA KVALIFIKÁCIÓS TORNÁN
Budapest, 2008. december 06.

A Nemzetközi Iskolasport Szövetség törökországi tagszervezete Isztambulban rendezi meg 2009. május 3-11. közözött az Iskolai Kosárlabda Világbajnokságot.
Az elmúlt tanévben az V-VI. korcsoportos diákolimpia összevont korcsoportban került lebonyolításra, így az MDSZ a VB-re kvalifikáló tornát írt ki, melyre a IV. és az V-VI. korcsoportos Kosárlabda Diákolimpia országos döntőin I-IV. helyezést elért iskolacsapatok jelentkezhettek.
Budapesten, a Budapesti Honvéd Kosárlabda csarnokában 2008. december 06-án 3 leány- és 3 fiúcsapat részvételével zajlottak a mérkőzések. A leányoknál soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium együttese, míg a fiúknál a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium gárdája végzett az első helyen, így e két csapat képviseli hazánk iskolasportját a törökországi világbajnokságon.

Részletes eredmények

LEÁNYOK

Idő

Település / Iskola

 

Település / Iskola

Eredmény

10.45

Sopron, Berzsenyi 

-

Debrecen, Kossuth

74-39
(23-10, 18-14, 26-9, 7-6)

14.15

Debrecen, Kossuth

-

Cegléd, Kossuth

56-55
(20-12, 15-13, 12-17, 9-13)

17.45

Cegléd, Kossuth

-

Sopron, Berzsenyi 

36-74
(9-16, 9-14, 14-20, 4-24)

Végeredmény

1.
Sopron, Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
Hadarics Katalin, Kozma Boglárka, Katona Ramóna, Vágvölgyi Petra, Bazsó Barbara, Horváth Angéla, Sipos Boglárka, Bognár Hanna, Németh Alma, Fodor Anna          
Testnevelő/Felkészítő: Horváth József

2. Debrecen, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma 
Rinyu Zsuzsanna, Shirian Fatime, Dóka Katalin, Varga Lili, Kecskeméti Evelin, Dóka Zsuzsanna, Új Annamária, Rinyu Blanka, Zolnai Vanda, Halász Viktória     
Testnevelő/Felkészítő: Rinyuné Ökrös Mónika, Bajusz György

3. Cegléd, Kossuth Lajos Gimnázium  
Pap Regina, Motyovszki Dóra, Baksa Bettina, Bathó Barbara, Kiss Annamária, Nagy Nóra Biborka, Földi Alexandra, Szabó Bettina, Vas Boróka, Horinka Szonja, Józan Ágota, Filipowicz Dóra       
Testnevelő/Felkészítő: Mészárosné Kovács Andrea

 

FIÚK

Idő

Település / Iskola

 

Település / Iskola

Eredmény

9.00

Kecskemét, Bolyai

-

Kecskemét, Bányai

85-104
(19-18, 16-29, 28-26, 22-31)

12.30

Kecskemét, Bányai

-

Tiszaújváros, Eötvös

71-68
(14-24, 23-15, 15-12, 19-17)

16.00

Tiszaújváros, Eötvös

-

Kecskemét, Bolyai

79-73
(11-18, 27-30, 20-19, 21-6)

   
Végeredmény

1.
Kecskemét, Bányai Júlia Gimnázium
Lovász Botond, Homoki Balázs, Budai Csaba, Dobos László, Faragó Ede István, Jurászik Gábor, Tóbiás Csaba, Rácz Gergely, Tóth Bálint, Vrana Márk Ziggy, Nagy Dániel, Kovács Levente        
Testnevelő/Felkészítő: Szabó László

2. Tiszaújváros, Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
Benőcs Dávid, Gulácsi Ádám, Szabó Dániel, Csabák Bence, Nagy Richárd, Hüse Gergő, Vona Márton, Dajka Attila, Csabák Balázs, Gyurcsó Dániel       
Testnevelő/Felkészítő: Benőcs Tibor

3. Kecskemét, Bolyai János Gimnázium
Kis Sándor, Horváth Martin, Feigl Dávid, Csernai Bence, Lakosa Ákos, Király Henrik, Tóth Bence, Jenei Gergő, Kovács Barnabás, Hovorka András, Tóth Máté, Kovács Máté
Testnevelő/Felkészítő: Ábel József

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS ÜNNEPI ÜLÉSE
Miskolc, 2008. november 28.

2008. november 28-án tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács Ünnepi Ülését a Megyeháza Dísztermében. A bemutatásokat követően először dr. Ódor Ferenc elnök úr mondott köszöntőt, majd Fazekas Miklósné elnök asszony értékelte az elmúlt tanévet.

"Jó tanuló - jó sportoló" díjazottak:
Felsőfokú Intéztmény kategória:                         
1. Zsigmond Száva         ME GTK                                        V. évf. tájfutás
Edző: Kaló Annamária                    T.t.: Bokros György
Zsigmond Tibor

Gimnázium kategória:
2. Radványi Ádám          Diósgyőri Gimn. Miskolc    9. o.     tájfutás, atlétika
Edző: Zsigmond Tibor                   T.t.: Lantosné Hegyesi Edit   Of.: Mesterné Csordás Judit  
Kaló Annamária      

3. Zsigmond Vanda        Diósgyőri Gimn. Miskolc    10.o.    tájfutás
Edző: Kaló Annamária                  T.t.: Lantosné Hegyesi Edit   of.: Sziszkosz Róbert
Zsigmond Tibor

4. Szakolczai Fédra        Zrínyi I. Gimn. Miskolc       12.o.    kajak-kenu, atlétika
Edző: Jancsár László                      T.t.: Soltész Adrienn              of. Kunos Nóra

5. Bertóti Regina Lilla    Herman O. Gimn. Miskolc    12.o.    tájékozódási futás
Edző: Zsigmond Tibor                   T.t.: Szilágyi Attila                 Of. Gulyásné Nemes Katalin

6. Papp Artúr                  Avasi Gimn. Miskolc          12.o.    atlétika
Edző: László István                       T.t.: László István                  of. Papp Béláné

Szakközépiskola, Szakképző Iskola kategória:
7. Hencz Gergő              Andrássy Gy. SZKI Miskolc    12.o.    atlétika
Edző: Deák Géza                           T.t.: Némedi Csaba                of. Takács István

Általános Iskola kategória:
8. Gercsák Szabina         Avastetői Ált. Isk. Miskolc     5.o.      judo
Edző: Flórusz János                       T.t.: Kosztelnik Zsoltné         of. Suhajda Ferenc

9. Brogli Réka                 Sajószentpéteri Központi Ált. Isk.
Hunyadi Tagiskola                         6.o.      duatlon, kerékpár
Edző: Sikter Zsuzsanna               T.t.: Barta József                    of. Varga Katalin

10. Gyurik Glória           Sajószentpéteri Központi Ált. Isk.
Hunyadi Tagiskola                         6.o.      sportmászás
T.t.: Barta József                    of. Varga Katalin

11. Lavotha Flóra           Szabó L. Ált. Isk. Miskolc      6.o.      úszás
Edző: Fázold Henrik                               T.t.: Molnár-Martis Edina      of. Sőrés Klára

12. Köteles Vivien         Avastetői Ált. Isk. Miskolc     7.o.      judo
Edző: Flórusz János                     T.t.: Kosztelnik Zsoltné         of. Sándorné Nagy Irén

13. Kébel Zsófia            Földes F. Gimn. Miskolc       8.o.      atlétika
Edző: Jakab István                       T.t.: Vanczákné Darai Dóra   of. Erdődi István

14. Ritó László Márk      Szabó L. Ált. Isk. Miskolc     8.o.      jégkorong, gyorskorcsolya
Edző: Bíró Ignác                          T.t. Bíró Ignác                        of. Szabóné Puskás Julianna
Mayer Péter

15. Nagy Alex                 Pollack M. Ált. Isk. Kazincbarcika   8.o.   labdarúgás, atlétika
Edző: Kálmán Vilmos                  T.t.: Barna Imre                      of. Barna Imre

16. Tugyi Levente          21. számú Ált. Isk. Miskolc   8.o.      sportlövészet, tájfutás
Edző: Kaló Annamária                T.t.: Novák István      of. Pataki Krisztina
               Zsigmond Tibor

A legjobbak névsora, akik táblára kerülnek:

 1. Ritó László
 2. Szakolczai Fédra
 3. Zsigmond Száva

Diáksportért emlékérmet kapnak:

 1. Barna Imre
 2. Buda József
 3. Drótosné Kónya Tünde
 4. Lovas Ferenc
 5. Tiszaújvárosi Gimnasztráda Csoport (Kopcsó Józsefné, Haisz Vanda, Rozgonyi Melitta)

Iskolai pontverseny eredménye:
Általános Iskolák:
Kis iskolák kategória:

 1. Arany János Ált. Isk. Mezőnagymihály
 2. Rákóczi Julianna Ált. Isk. Sajóhídvég
 3. Tompa Mihály Ált. Isk. Igrici

Közepes iskolák kategória:

 1. Szinyei M. Pál Ált. Isk. Szirmabesenyő
 2. II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. Ricse
 3. Diósgyőri Református Ált. Isk. Miskolc

Nagy iskolák kategória:

 1. Szabó Lőrinc-Vörösmarty Ált. Isk. Miskolc
 2. Ádám Jenő Ált. Isk. Kazincbarcika
 3. Sajószentpéteri Központi Ált. Isk. Sajószentpéter

Sporttagozatos iskolák kategória:

 1. Pollack Mihály Ált. Isk. Kazincbarcika
 2. ÁAMIPSZ Tiszaújváros
 3. Könyves Kálmán Ált. Isk. Miskolc

Középfokú iskolák kategória:

 1. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Miskolc
 2. Herman Ottó Gimnázium Miskolc
 3. Fráter György Katolikus Gimnázium Miskolc

 

Középiskolák:
Nagy létszámú fiú kategória:

 1. Eötvös József Gimnázium Tiszaújváros
 2. Surányi Endre Szakképző Iskola Kazincbarcika
 3. Baross Gábor Szakközépiskola Miskolc
 4.  

Nagy létszámú leány kategória:

 1. Herman Ottó Gimnázium Miskolc
 2. Földes Ferenc Gimnázium Miskolc
 3. Avasi Gimnázium Miskolc

Kis létszámú fiú kategória:

 1. Diósgyőri Gimnázium Miskolc
 2. Herman Ottó Gimnázium Miskolc
 3. Ságvári Endre Gimnázium Kazincbarcika

Kis létszámú leány kategória:

 1. Diósgyőri Gimnázium Miskolc
 2. Ságvári Endre Gimnázium Kazincbarcika
 3. Berzeviczy Gergely Szakközépiskola Miskolc

 

Természetjáró Általános Iskola kategória:

1. Fazekas-Istvánffy Ált. Isk. Miskolc

 

 2008. december 01.

MEGYEI DÍJÁTADÓK, ÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGEK
2008. NOVEMBER - DECEMBER

Megye

Hol?

Mikor?

Baranya

Pécs

december 11. 14-15 óra

Bács-Kiskun

Kecskemét, Református Gimn.

december 11. 14 óra

Békés

Békéscsaba Csaba Center

november 27. 15.00

Borsod-A-Z

Miskolc, Megyei Önkormányzat díszterme

november 28. 13 óra

Budapest

Magyar Sport Háza

december 15. 15 óra

Csongrád

Szeged

Nincs rá anyagi forrás

Fejér

Székesfehérvár, Megyeháza díszterem

december 2. 14.30

Győr-M-S

DSB évzáró

november 20.

Hajdú-Bihar

Megyeháza Árpád-terme

december 19. 16 óra

Heves

DST értékelő Gyöngyös, Püspöki u. 2.

december 9. 15.30

Jász-Nk-Sz*

Megyeháza

december 16. 14 óra

Komárom

Tát, Halászcsárda, Év végi elnökségi ülés

Tervezet december 11.

Nógrád

 

2009. jan.-febr. Jó tanuló.
Évzáró nem lesz anyagi forrás hiányában

Pest

Szakref. évzáró - Vác
Sportkarácsony - Bp. Városház u.

még nincs időpont
december 19. 10.00

Somogy

Megyeháza

december 18. 16.00

Szabolcs-Sz-B

Aktíva ülés

december 4. 14.00

Tolna

Szekszárd

december 16.

Vas

Szombathely

december 18.

Veszprém

Veszprém, HEMO

december 10. 17.00

Zala

Zalaegerszeg, Sportszövetségek Egyesülésének Székháza I. em.

december 18. 14.00

 


2008. november 28.

TORNA - MEDVE LÁSZLÓ EMLÉKVERSENY

November közepén immár XVIII. alkalommal került megrendezésre a Medve László emlékére szervezett kétnapos országos tornaverseny. Medve László megalapítója volt a nagykőrösi tornasportnak. Generációkat nevelt a torna, a sport szeretetére. Számos kiváló eredményt elért tornászt adott az országnak. Donáth Ferenc bronzérmes olimpikon is az ő tanítványa volt.
A Magyar Torna Szövetség naptárában is jelzett verseny iránt mindig nagy az érdeklődés. Ebben az évben 17 leány és 9 fiú I-II. korcsoportos, 12 leány és 7 fiú III-IV. korcsoportos, 6 leány és 4 fiú V-VI. korcsoportos csapat, az egyéni versenyzőkkel összesen 389 tornász versenyzett  Nagykőrösön a Kossuth Lajos Általános Iskolában: Szegedről, Debrecenből, Kecskemétről, Komáromból, Izsákról, Siklósról, Kalocsáról, Kisújszállásról, Budapestről, Villányból, Gyomaendrődről  és Nagykőrösről.
A verseny díszvendége Dr. Magyar Zoltán a lólengés kétszeres olimpiai bajnoka, háromszoros világ és háromszoros Európa bajnoka, jelenleg a MATSZ alelnöke volt. A pontozó bírók között több olimpikon értékelte a gyakorlatokat: Oroszi Margit, Kis-Tóth Sándor, Keszthelyi Rudolf, Molnár Imre, Aranyos István és Mentsik Konrád.
A szombat esti gála a nagykőrösi emberek körében már egy várt esemény, melyet Dr. Czira Szabolcs országgyűlési képviselő, Nagykőrös Város Polgármestere nyitott meg. Az idén is sokféle műsorszám szórakoztatta a közönséget.
A verseny fő támogatója Nagykőrös Város Önkormányzata, de a sikeres megrendezés a sok szponzor nélkül nem valósult volna meg.
A verseny a városi DSB rendezte a "Medve-bocsok" és több lelkes, tornát szerető ember segítségével.
A szponzorok felajánlásából különdíjban is részesült több tornász.

Medve László Emlékverseny Szervezőbizottság

Eredmények:

Csapatverseny

I-II korcsoport

LEÁNY

I.

Kossuth Lajos Ált. Isk. Budapest

 

II.

Bocskai István Ált. Isk. Debrecen

 

III.

Arany János Ált. Isk. Szeged

 

 

 

 

VI.

Kossuth Lajos Ált. Isk. Nagykőrös

 

 

 

FIÚ

I.

Vénkerti Ált. Isk. Debrecen

 

II.

Arany János Ált. Isk. Szeged

 

III.

Alapfokú Oktatási és Nevelési Központ Villány

 

 

 

 

IX

Kossuth Lajos Ált. Isk. Nagykőrös

 

 

 

III-IV korcsoport

LEÁNY

I.

Bocskai István Ált. Isk. Debrecen

 

II.

Lánchíd úti Ált. Isk. Kecskemét

 

III.

Batthyány Kázmér Ált. Isk. Siklós

 

 

 

 

VII.

Kossuth Lajos Ált. Isk. "A" Nagykőrös

 

X.

Kossuth Lajos Ált. Isk. "B" Nagykőrös

 

 

 

FIÚ

I.

Vénkerti Ált. Isk. Debrecen

 

II.

Táncsics Mihály Ált. Isk. Izsák

 

III.

Arany János Ált. Isk. Szeged

 

 

 

 

V.

Kossuth Lajos Ált. Isk. Nagykőrös

 

 

 

V-VI korcsoport

LEÁNY

I.

Bethlen Gábor Gimnázium és Szakközépiskola Debrecen

 

II.

Széchenyi István Gimnázium és Szki  Szeged

 

III.

Toldi Miklós Élelmiszeri Szakközépiskola Nagykőrös

 

 

 

 

VI.

Arany János Református Gimnázium Nagykőrös

 

 

 

FIÚ

I.

Toldi Miklós Élelmiszeri Szakközépiskola "B" Nagykőrös

 

II.

Toldi Miklós Élelmiszeri Szakközépiskola "A" Nagykőrös

 

III.

Povolny Ferenc Szakközépiskola Debrecen

 

 

 

 

 

 

Egyéni verseny

I-II. korcsoport

LEÁNY

I.

Fábián Emőke Kalocsa és Térsége Ált. Isk. Eperföldi Tagiskolája Kalocsa

 

II.

Turcsik Fatime Arany János Ált. Isk. Szeged

 

 

 

FIÚ

I.

Földes Márton Budapest Honvéd SE.

 

II.

Goncsér Krisztán UTE

 

III.

Gellért Erik KSI-SE

 

 

 

III-IV korcsoport

LEÁNY

I.

Balázs Anna Ward Mária Leánygimnázium Kecskemét

 

II.

Laczi Viola Arany János Ált. Isk. Szeged

 

III.

Szalkai Tünde Ward Mária Leánygimnázium Kecskemét

 

 

 

 

 

 

FIÚ

I.

Székely Szabolcs Povolny Ferenc Szakközépiskola Debrecen

 

II.

Kaszás Péter Povolny Ferenc Szakközépiskola Debrecen

 

III.

Kovács Tibor Povolny Ferenc Szakközépiskola Debrecen

 

 

 

V-VI. korcsoport

LEÁNY

I.

Farkas Cs. Virág Széchenyi István Gimnázium és Szakképző   Iskola Szeged

 

II.

Ficzere Döniz Széchenyi István Gimnázium és Szakképző Iskola Szeged

 

III.

Kornóczi Fanni Eötvös Loránd Gimnázium Szeged

 

 

 

 

 


2008. november 27.

KEDVEZMÉNYEK!
A 2009. MÁRCIUSI SÍ DIÁKOLIMPIÁN

A St. Lambrechtben 2009. március 6-7-8-án megrendezésre kerülő alpesi sí diákolimpián résztvevők a következő kedvezményeket vehetik igénybe: Sífelvonó a diák versenyzők és kísérőik részére: 10.- EU/nap.
Közvetlenül a PABSTIN étterem mellett felépült szállodában (50 méter távolságra a sífelvonóktól) szállás +félpanzió a diák versenyzők részére: 20.- EU/nap, Felnőtt kísérők részére: 25.- EU/nap.
A PABSTIN étteremben egész nap önkiszolgáló jellegű étel és ital szolgáltatás van. Az épület földszintjén lévő sport üzletben téli sport felszerelések kaphatók, ugyanitt síléc kölcsönzés is lehetséges.
A KEDVEZMÉNYEKET TERMÉSZETESEN CSAK A DIÁKOLIMPIÁN VERSENYZŐK ÉS KISÉRŐIK VEHETIK IGÉNYBE.  Tekintettel arra, hogy a szálloda jelenleg épül, átadása december 15-én történik, ezért a megrendelésekre csak ezután kerülhet sor
KÉREM FIGYELNI A MDSZ. ÉS A MSISZ HONLAPJAIT, AMELYEKEN DECEMBER VÉGÉN VAGY JANUÁR ELEJÉN RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁST KÖZLÜNK A MEGRENDELÉS MÓDJÁRÓL, ÉS EGYÉB TUDNIVALÓKRÓL. 

MEGHÍVÁS!
A MÁRCIUSI SERDÜLŐ ALPESI MAGYAR BAJNOKSÁGRA

A St. Lambrechtben 2009. március 4-5-én megrendezésre kerülő serdülő alpesi magyar bajnokságra a Magyar Sí Szövetség meghívja az 1994-95-96-97-ben született, a 2008. márciusi Alpesi Sí Diákolimpián "EK" 1-6. helyezést elért egyesületen kívüli leány és fiú amatőr versenyzőket. A meghívottak névsorát és indulási kategóriáját később a honlapokon közöljük.
A résztvevőkre nem kötelező a sífelszerelés előírás, kivéve a bukósisak, kötelező 3 hónapnál nem régebbi sportorvosi igazolás és a sportbiztosítás (a Magyar Sí Szövetségben megköthető). Egyéb kötelezettség - részletes versenykiírás, nevezés határideje és módja, nevezési díj stb. - a www.msisz.hu honlapon megismerhető. Kérjük, hogy az indulási szándékát lehetőleg 2009. január 31-ig az office@skihungary.hu; vagy az mdszok@mdsz.hu
címen közölje a következők szerint: Név, lakcím, telefon v. e-mail, születési év, iskola pontos neve, címe, telefonja.
A résztvevő meghívottak eredményeit külön értékeljük, és emléklapot kapnak.
E kezdeményezést a Magyar Sí Szövetség azért indította, hogy az egyesületek és a diáksport sízőit közelebb hozza egymáshoz, az amatőr diák síversenyzők felmérhessék tudásukat, illetve a legügyesebbek esetleg  sí egyesületben folytassák sportolásukat.

 

SÍTÁBOR!
2009. március 1-5. között legalább 20 fő részvétele esetén St. Lambrechtben az Alpesi Sí Diákolimpia résztvevőinek sítábort szervez a M. Sí Sz., szakember vezetése és irányítása mellett. A tábor költsége félpanziós ellátással a részvevő létszámtól függ, jelenlegi ismereteink szerint mintegy 100-120 EU/ 4 nap, + a felvonó díja.
Kérjük, hogy jelentkezési szándékáról a Magyar Sí Szövetséget az office@skihungari.hu címen 2009. január 15-ig az alábbiak szerint értesítse: név, születési év, lakcím, telefon, e-mail, iskola neve és címe. A jelentkezések számától függően alakul ki a pontos részvételi költség, illetve ez alapján tudja a Szövetség a szállást lefoglalni.
A létszám ismeretében a jelentkezőket a szövetség értesíti a költségekről, az érkezés időpontjáról, és minden egyéb tudnivalóról.
E sítábort a szövetség nonprofit jelleggel kizárólag a diák síversenyzők részére szervezi annak érdekében, hogy diákolimpiai eredményeiket ezzel is elősegítse.

A tervezett programok jó lehetőséget nyújtanak a diák sízőknek 1 héten belül szabad sízésre oktató felügyelete mellett, versenyeken való részvételre, illetve síversenyek megtekintésére. A helyszínre utazás egyénileg történik, természetesen a gyermekeket kísérő szülő ill. pedagógus is igényelheti a szállást, ezt a jelzett határidőig jelezni kell.
A kedvezményt nyújtó szálloda mintegy 80 fő férőhelyes, ezért elhelyezési és étkezési lehetőség a jelentkezések sorrendjében biztosítható.
A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Sí Szövetség honlapján folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket a Sí Diákolimpiával kapcsolatos tudnivalókról - pl. a sífutó diákolimpia idejéről, helyéről, egyéb szállás lehetőségekről, stb. - a www.grebenzen.at honlapon magyar nyelvű tájékoztató található az alpesi diákolimpia helyszínéről és egyéb tudnivalókról.

Schäffer János

Sí kedvezmények (pdf)

* * * * * * * * * * * * *

SÍPROGRAM
Mátraszentistván és Eplény várja a tanulni vágyókat

 
A program szervezői: Magyar Egyetemi Sí Egyesület, Mátraszentistváni Sípark és Síiskola, az Eplényi Skiaréna és Síiskola, 3 Patak Panzió és Diákszálló Mátraszentistván, Holle Anyó Panzió Eplény
A program időpontjai és helyszíne: 2009. január - március, Mátraszentistván és Eplény

A program szervezői biztosítani szeretnék az általános és középiskolás gyerekek számára, hogy megismerkedhessenek a sportággal, kibontakoztathassák tehetségüket, hogy egyszer talán valaki eséllyel képviselhesse hazánkat a nemzetközi versenyeken.

A program szervezői biztosítanak:
. Kedvezményes szállást reggelivel, vacsorával és kedvezményes síbérletet.
. A Magyar Egyetemi Sí Egyesület biztosít egy kitűzött pályát időméréssel, szakmai tanácsadással és esténként igény szerint videó elemzéssel.
. A diákolimpia megyei döntőinek lebonyolítását a Megyei Diáksport Szövetség közreműködésével
. A Hefa Kft. jóvoltából kedvezményes sí kölcsönzési lehetőség.
. Egyszeri 30 %-os vásárlási kedvezmény a programban részt vevő gyerekek számára Nordica termékekből
. Egyszeri 50 %-os vásárlási kedvezmény a programban részt vevő iskolák számára Nordica termékekből.

Az árak kialakítása az egyedi igényeknek megfelelően történik majd.

További információ:
Barbai Áron: +36 20 394-2203 e-mail: barbai.a@freemail.hu

Több mint egy sítábor (pdf)

* * * * * * * * * * * * *

KÖZÖS FELELŐSSÉGÜNK - A SPORTOLÓ NEMZET
Konferencia Budapesten, a Magyar Sport Házában 2008. december 04.

Az Önkormányzati Minisztérium a Nemzeti Sportstratégia alapgondolatával összhangban - támogatóival és segítőivel közösen - konferenciát szervez a szabadidősport fejlődését hátráltató tényezők elhárításának megvitatására, pozitív példák bemutatására.
Helye:  Magyar Sport Háza konferencia terme
Ideje:   2008. december 4.
A konferencián való részvétel ingyenes.
A jelentkezési lapokat legkésőbb 2008. november 28-ig a Magyar Szabadidősport Szövetség címére: - faxon, - emailen, - vagy postafordultával várjuk!
További információ:
Magyar Szabadidősport Szövetség
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.
Telefon: 06-1460-6815, fax: 06-1-460-6817

Meghívó (doc)

Jelentkezési lap (doc)

Program (doc)

* * * * * * * * * * * * *

Sportajánló

Budapesten, a Sportkastélyban (1181 Budapest, Kisfaludy u. 33/c.) 2008. november 30-án 9 órától kerül lebonyolításra a Karate WKF Diákolimpia országos döntő. A Magyar Karate Szakszövetség és a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Magyarországi Goju-Ryu Karate-Do Szövetség rendezi meg a fiú és leány egyéni kata és súlycsoportos kumite versenyszámokban az I. kategóriájú, kiemelt minősítésű országos versenyt.
Az országos döntőre minden érdeklődőt tisztelettel várnak a rendezők.   

 2008. november 25.

Pályázati kiírás a "A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója 2008" címre

"A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" címre

PÁLYÁZAT

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége megbízásából az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága pályázatot ír ki

"A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója 2008"

cím elnyerésére.

A pályázat célja:

 • a tanulóifjúság ösztönzése a szellemi és fizikai képességek folyamatos fejlesztésére,
 • a fair-play szellemének ápolása,
 • az eredményes tanulásra és magasabb szintű sportolásra való ösztönzés,
 • az utánpótlás-nevelés célkitűzéseinek segítése,
 • a legkiválóbbak méltó elismerésben részesítése.

A pályázók köre:
A címre a felterjesztett diákok és hallgatók az alábbi korcsoportok szerint részesülnek elismerésben:

III. korcsoport: 1995-1996-ban születettek;
IV. korcsoport: 1993-1994-ben születettek;
V. korcsoport: 1991-1992-ben születettek;
VI. korcsoport: 1989-1990-ben születettek, a középfokú iskolai tanulmányaik befejezéséig.
VII. korcsoport a 2007/2008-as tanévben felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói.

A korcsoportok megállapítása a Magyar Diáksport Szövetség Diákolimpiai Versenykiírása általános szabályai alapján történt. A korcsoport besorolásáról igazolást kell csatolni! (adatlapon található nyilatkozat) Az intézmény igazgatója, valamint a testnevelő tanár vagy az edző által aláírt pályázatot a nappali tagozatos diák/hallgató, vagy az intézmény adhatja be.

A cím elnyerésére felterjeszthetők azok a diákok és hallgatók, akik a 2007-2008-as tanévben:

 • a III., IV., korcsoportban 4,80, vagy annál magasabb;
 • az V., VI. korcsoportban 4,70, vagy annál magasabb;
 • a VII. korcsoportban 4,00 vagy annál magasabb tanulmányi átlagot értek el, továbbá;
 • 2007. szeptember 1. és 2008. augusztus 31. között hazai és nemzetközi versenyen eredményesen szerepeltek.

A pályázatok elbírálásánál csak az országos szervek, illetve szervezetek (országos sportági szövetségek, Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség, Magyar Diáksport Szövetség, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége) által hitelesített versenyeredmények értékelhetők.
A pályázaton csak a Nemzeti Sportszövetség által regisztrált sportági szakszövetségek által képviselt sportágak nevezését fogadjuk el. (www.nssz.hu)

A pályázati összeg forrása: 11/4/29. című fejezeti kezelésű előirányzat.
Az elnyerhető támogatás: A díj elnyerése pénzjutalommal nem jár. A díjazottak emlékplakettet és oklevelet kapnak.

A pályázatok elbírálása:

A pályázatokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felkért 10 tagú, független szakemberekből álló Értékelő Bizottság bírálja el, amely a döntés meghozatalánál a tanuló, hallgató számára legkedvezőbb egy nemzetközi és egy hazai verseny eredményeit veszi figyelembe. Kérjük, hogy csak a pályázati lapon megjelölt versenytípusokat jelöljék meg, mert a bírálóknak csak azokat áll módjukban figyelembe venni.
A bírálók kizárólag az országos szervezetek által a pályázati adatlapon hitelesített eredményeket veszik figyelembe. Egyéb dokumentumok, igazolások a pályázat elbírálását nem befolyásolják. Faxon visszaigazolt adatlapokat nem tudunk figyelembe venni!
Az értékelés során az értékelő bizottság csak az alábbi versenyeket veszi figyelembe: Világbajnokság, Európa-bajnokság, Univerziádé, Főiskolai Világbajnokság, Középiskolai Világbajnokság (ISF), Világkupa, AGFIS Világjátékok, (nemzetközi verseny kategória), hazai versenyek esetén: Felnőtt Országos Bajnokság, Korosztályos Országos Bajnokság, MEFOB, Diákolimpia. A felsorolásban nem szereplő versenyeket az értékelő bizottság nem veszi figyelembe.
A bírálók csak a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség által meghirdetett és jóváhagyott Diákolimpiai és Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságok eredményeit értékelik.

A felterjesztéseket a döntésben érintettek (testnevelő tanárok, edzők, intézményvezetők) egyetértésével az alábbi címre kell benyújtani:
Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága
Pályázatkezelési Önálló Osztály
1374 Budapest, Pf. 564.

Kérjük, a borítékon tüntessék fel: "A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója 2008." pályázat

A pályázati dokumentáció:
3 példányban beküldendő (1 példány eredeti és 2 példány másolat);

 • a döntésben érintettek aláírásával ellátott, lebélyegzett, hiánytalanul kitöltött adatlap (az adatlapon kérjük pontosan feltüntetni a versenyek pontos megnevezését, helyszínét, időpontját, a versenyszámot és az elért helyezést). Az adatlapon feltüntetet versenyek hitelességét a sportági szakszövetség, (a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség, Magyar Diáksport Szövetség, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége) (aláírás, pecsét) és az oktatási intézmény (aláírás, pecsét) igazolja.
 • a Korcsoport igazolásáról nyilatkozat (adatlapon található) a szakszövetség, vagy a Magyar Diáksport Szövetség igazolásával (aláírás, pecsét),
 • a tanulmányi értesítőnek a nevelési-oktatási intézmény által hitelesített fénymásolata, a pályázó 2007/2008-as tanévre vonatkozó eredményeiről (III.-VI. korcsoportban II. félévi eredmények),
 • a leckekönyv 2007/2008-as tanévi II. félévének bejegyzéseit tartalmazó oldal fénymásolata, az intézmény által hitelesítve (VII. korcsoport),
 • a pályázat csak abban az esetben érvényes, ha mindhárom (egy példány eredeti, két példány másolat) beérkezik.

A pályázati dokumentáció kizárólag elektronikus úton, a pályázat hivatalos honlapjairól érhető el: www.okmt.hu, www.okm.gov.hu.

Kérjük a bizonyítvány vagy leckekönyv másolatát a nevelési-oktatási intézménnyel hitelesíttetni! Csak az aláírással és pecséttel hitelesített másolatokat fogadjuk el!

A kért mellékletek nélkül, vagy hiányosan kitöltött adatlap esetén a pályázat érvénytelen!

A határidőn túl beérkezett és a formailag hibás (hiányosan kitöltött, mellékletek nélküli, hiányos mellékletekkel ellátott) pályázatokat az Értékelő Bizottság nem értékeli!

A pályázat benyújtása és elbírálása. A pályázat benyújtási határideje: 2009. január 12. (hétfő) (postabélyegző kelte). Kérjük, ellenőrizzék, hogy a postán dátummal ellátott bélyegző kerüljön a borítékra!

Az értékelést az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felkért Értékelő Bizottság végzi. A bizottság által felterjesztett javaslatot az OKM közoktatási szakállamtitkára hagyja jóvá. A nyertes pályázók és az érintett intézmények a döntést követő 7 napon belül tájékoztatást kapnak. A teljes lista olvasható lesz az Interneten, a www.okm.gov.hu és a www.okmt.hu honlapokon.

Az elismerésben részesülő diákokat külön is értesítjük, s egyben meghívót is kapnak

"A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója 2008." cím díjátadó ünnepségére,

amely 2009 tavaszán kerül megrendezésre.

Egyéb információk:
A pályázat lebonyolításával kapcsolatos további információt ad az OKM Támogatáskezelőnél Fabulya János pályázati referens a 354-7545-ös telefonszámon (munkanapokon 8.30-12. illetve 13-16 óra között, pénteken 8-14 óráig.).

Szakmai jellegű információ az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztályán Tompa Ferenc szakmai referenstől kérhető a 473-7310-es telefonszámon munkanapokon 8.00-16.30 között (pénteken 8-14 óráig).
A pályázati kiírás, az adatlap és az értékelési szempontrendszer letölthető az OKMT honlapjáról:

Pályázati adatlap (doc)
Az értékelés szempontrendszere (pdf)

 


2008. november 24.

TORNA DIÁKOLIMPIA "B" KATEGÓRIA V-VI. KCS. LEÁNY ELŐÍRT GYAKORLAT VÁLTOZÁSAINAK PONTOSÍTÁSA

A TORNA DIÁKOLIMPIA "B" kategória Előírt gyakorlatainál, az V-VI. kcs-os LEÁNYOK TALAJGYAKORLATÁT az elmúlt havi versenyen tapasztalt bizonytalanság miatt pontosítjuk (pirossal jelölve):
...
5. 90 fokos fordulat balra, jobb láb lendítéssel jobbra bal lebegőállásba oldalt és karkeresztezéssel karlendítés oldalsóközéptartásba, cigánykerék jobbra terpeszállásba, oldalsó középtartás.
6. ugrás
90 fokos fordulattal balra, v. jobbra 3/4 karkörzéssel lefelé a test előtt szögállásba, kar magastartásba, tenyér előre, csípőhajlítás karleengedéssel mélytartásba, dőlés hátra kéztámasszal nyújtott ülésbe, gurulóátfordulás hátra bal guggolótámaszba jobb láb emeléssel hátra;
(www.mdsz.hu/letoltesek)
...

TORNA "B" 2009. évi Országos Döntő sorsolása

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

I-II. kcs.

leány

IV-2

II-1

III-1

I-3

II-2

III-3

III-2

I-2

II-3

IV-1

I-1

IV-3

fiú

IV-1

II-2

III-2

I-1

IV-3

IV-2

III-1

I-3

III-3

I-2

II-1

II-3

III-IV. kcs.

leány

I-3

II-1

III-2

III-3

II-2

III-1

I-2

I-1

II-3

IV-2

IV-1

IV-3

fiú

III-3

I-3

II-3

IV-2

I-2

II-2

III-2

II-1

IV-1

I-1

III-1

IV-3

V-VI. kcs.

leány

KÉSŐBB

fiú


2008. november 21.

BÚCSÚZÓ DIÁKSPORT AKTIVISTÁK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN

A Győr-Moson-Sopron Megyei Diáksport Tanács 2008. november 20-i ülésén búcsúztatták a megyei diáksport elmúlt két évtizedének meghatározó személyiségeit.
Az ülésen a sportvezetők a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elismeréseként emléklapot vehettek át dr. Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől, majd a Megyei Diáksport elnöke, Rácz József és titkára, Lukács László nyújtotta át a megyei szervezet ajándéktárgyait. Az ülésen részt vett és köszöntötte a diáksport vezetőket Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség főtitkára.

Dóczi György:  A Megyei DST-nek megalakulása (1987) óta kisebb megszakítással elnöke volt. Jelenleg tiszteletbeli elnök. A Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Sport Tagozat elismerést 2003-ban kapta meg. Az MDSZ 2003-ban adományozta neki a Magyar Diáksportért elismerést. 1993-ban Eszterházy Miksa díjban részesült. 
Ferling József:  A Soproni Középiskolai DSB volt elnöke. 2004-ben kapta meg a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Sport Tagozat elismerést, 2007-ben a Magyar Diáksportért kitüntetést. 1995-ben Eszterházy Miksa díjban részesült.
Varga Tivadar:  A Csorna és Környéke Diáksport Bizottság volt elnöke. Ebben az évben kapta meg a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Sport Tagozat elismerést, 2000-ben az MDSZ Magyar Diáksportért kitüntetésben részesítette.
K. Szabó Tiborné:  A Győri Diáksport Bizottság volt titkára. A Magyar Diáksport Szövetség 1999 -ben részesítette a Magyar Diáksportért kitüntetésben. (Betegsége miatt az elismerést egy későbbi időpontban veszi át.)
Böröczky Péter:  A Mosonmagyaróvári Diáksport Bizottság volt elnöke. 2003-ban az MDSZ Magyar Diáksportért kitüntetésben részesítette.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

SPORTAJÁNLÓ

Budapesten, a Czimra Gyula Általános Iskola Tornacsarnokában (1174 Budapest, Kép u. 4.) 2008. november 23-án (vasárnap) kerül megrendezésre a Muaythai Diákolimpia országos döntő.

 

 2008. november 20.

FÓRUMOK AZ ISKOLAI ÉS DIÁKSPORTÉRT
A Parlamentben átvették a diáksport normatíva visszaállításáért született Állásfoglalást


A Magyar Diáksport Szövetség és a Szakszervezetek Országos Diáksport Szövetség Egyesület (SZODSZ) több helyszínen szervezett fórumot az iskolai testnevelés, de különösen a tanórán kívüli sportolás lehetőségeiről, a diáksportról.
A kezdeményezők nem titkolt célja volt, hogy a közvélemény és a döntéshozók figyelmét ráirányítsák a tanulóifjúság mozgásszegény életmódjára, és ezzel összefüggésben egyre romló egészségi állapotára.
Környezetünkben is tapasztaljuk az egyre több túlsúlyos, vagy tartáshibás, sokszor igen gyenge fizikumú fiatalt. Ennek természetesen több oka van, de abban a szakemberek egyetértenek, hogy elsőként a közoktatásban, az iskolákban kell az első fontos lépéseket megtenni.
Elsősorban az elmúlt évek alatt "elolvadt" un. kötött diáksport normatíva visszaállítását kell elérni a központi költségvetésben, olyan formában, amely biztosítja annak hasznos felhasználását az oktatási intézményekben.
Mindezek érdekében kezdeményeztek a fenti szervezetek egy civil összefogást a nyár elején, amelyet meghatározó fontosságú civil szervezetek támogattak.
A fórumokat Miskolcon szeptember 26-án, Pécsen október 08-án, Györött október 09-én, és zárásként október 20-én Budapesten tartották.

Budapesten, 2008. november 18-án a Parlamentben, Szili Katalin Házelnök Asszony titkárságán Szlatényi György MDSZ főtitkár és Kutassy György SZODSZE alelnök nyújtotta át Világosi Gábor alelnök úrnak a diáksport normatíva támogatása ügyében született állásfoglalást.  

/ / /

A 2008. június 24-ei híreinkben közzétett "Állásfoglalás" szövege

/ / /

ÁLLÁSFOGLALÁS
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak,
Gyenesei István miniszter úrnak, 
Hiller István miniszter úrnak és
Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének
Az Országgyűlés által ötpárti konszenzussal elfogadott Sportstratégia a "Sportoló Nemzet" ideáját fogalmazta meg, s prioritásként szerepel benne az iskolai és diáksport, a gyermek-, ifjúsági- és szabadidősport is.
A pozitív célkitűzések megvalósítását azonban számos intézkedés nehezíti, gátolja.
Így pl.:

 • a testnevelés tantárgy óraszámának csökkenése,
 • a munkaidőkeret teljesítésébe beszámítható tevékenységek nem egységes értelmezése és végrehajtása,
 • a közforgalmú utazások 50%-os kedvezményes elszámolásának megszűnése, ha a diák nem egyénileg veszi igénybe azt,
 • de mindenekelőtt a diáksport célú normatív költségvetési támogatás (legutóbb 1.300,- Ft/fő/év)  kötöttségének megszűnése,
 • stb.

Mindezek következményeként jelentősen visszaesett a tanórán kívüli sportfoglalkozások és az azokon résztvevők száma, de jelentős csökkenés tapasztalható az iskolák közötti versenyek, bajnokságok résztvevőinek számában is. Mindez aggodalommal tölti el az e dokumentumot aláíró civil szervezeteket, érdekképviseleteket.
Úgy véljük, hogy amennyiben felelős döntéshozóink komolyan gondolják az egészséges nemzet és ezen belül az ifjúság testi fejlődésének, nevelésének ügyét, úgy meg kell találni a negatív tendencia megállítására a megoldást.
Minden feltörekvő, építkező, a jövőre ambíciókkal tekintő társadalomnak a legalapvetőbb erőforrása az ifjúsága.
Az alulírott szervezetek ezért kérik a Magyar Köztársaság Parlamentjét, Kormányát, hogy a 2009. évi költségvetés tervezésekor, illetve szavazásakor állítsa vissza a közoktatásban tanuló diákok támogatására elkülönítendő kötött felhasználású diáksport célú normatívát, mely jelenleg 1.342.000 tanulót érintve 1,8 milliárd forintnyi alapot jelentene. 
Kérjük a fentiek érdemi vizsgálatát, javaslatunk megvalósítását.

Budapest, 2008. június 24.

Tisztelettel:
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete
Magyar Olimpiai Bizottság   
Nemzeti Sportszövetség - Olimpiai Szekció - Nem Olimpiai Szekció
Szakszervezetek Országos Diáksport Szövetség Egyesülete
Pedagógusok Szakszervezete
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete           
Magyarországi Szülők Országos Egyesülete
Magyar Úttörők Szövetsége 
Katolikus Iskolák Diáksport Szövetsége
Református Iskolák Diáksport Szövetsége   
Magyar Olimpiai Akadémia
Zöldgömb Egyesület  
Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége

 2008. november 18.

VÁLTOZÁSOK A VERSENYKIÍRÁSBAN

A Magyar Diáksport Szövetség 2008. november 15-ei elnökségi ülésének határozata értelmében megváltozott az ÚSZÓ DIÁKOLIMPIA "B" KATEGÓRIA versenykiírása, a verseny résztvevőire vonatkozó résznél (Diákolimpiai Versenykiírások és Programok kiadvány 110. oldal 2. pont 4-5. bekezdés). A következő mondatok kikerültek a versenykiírásból:

 • Amennyiben nem rendelkeznek versenyengedéllyel, úgy az úszás valamennyi szakága (lásd fent) országos/megyei szövetségek, ill egyesületek által rendezett versenyen nem vettek részt.
 • A III., IV., V-VI. korcsoportos, "B" kategóriában induló versenyzőknek / csapatoknak a jogosultság megállapítására készült formanyomtatványt (az MDSZ honlapján a "Letöltések" menüpontnál megtalálható) a megyei/budapesti versenyre kitöltve magukkal kell vinni. Csak a nyilatkozat megtétele után vehetnek részt a megyei/budapesti döntőn.)
  Nem kell formanyomtatványt kitölteni!

Az új versenykiírás, a megváltoztatott résznél a következő:

2. A verseny résztvevői:

 • Az "Általános szabályok" 4., 5. pontja szerint.
 • A "B" kategóriában azok a versenyzők indulhatnak, akik 2006. augusztus 01. óta az úszás valamennyi szakága (úszás, műugrás, műúszás, hosszútáv-úszás), vízilabda, uszonyos- és búvárúszás, öttusa és triatlon sportágakban érvényes versenyengedéllyel nem rendelkeznek.
 • A kategóriában való jogos részvételt a rendezők ellenőrzik.
 • Amennyiben a Rendezők megállapítják (tudomásukra jut) - akár utólag is -, hogy a megyei/budapesti döntőn, ill. az országos döntőn a versenyző(k), a csapat(ok) jogtalanul szerepel(tek), az eredményüket megsemmisítik,  ill. az érintettek egy évre automatikusan kizárják magukat a következő tanévi úszó diákolimpiai versenyekről.
 • A megyei döntők I. és Budapest I-III. helyezett egyéni versenyzői és váltócsapatai.
 • A Diákolimpia országos döntője iskolák közötti verseny, a DSE váltóban csak egy iskola tanulóiból állíthatja össze csapatát! A váltószámokban egy iskola egy csapatot indíthat.
 • Az országos döntőre való meghívást csak rendkívül indokolt esetben lehet kérni írásban, az MDSZ OK-tól (pl.: betegség miatti távollét, orvosi igazolással).
 • Az országos döntőre versenyszámonként két versenyző meghívására van lehetőség!
 • Váltószámban meghívásra nincs mód.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

MÓDOSULT a 2009. januárjában Kiskunfélegyházán megrendezésre kerülő SPORTMÁSZÓ Diákolimpia Országos Döntőjének időpontja:
Az új időpont: 2009. január 17. (szombat).
Nevezési határidő: 2009. január 09. (péntek) 12.00 óráig.
A kinyomtatott elektronikus nevezési lapot, amelyet az iskola igazgatója aláírásával hitelesített és pecséttel ellátott, amin szerepel a korcsoportnak megfelelő orvosi igazolás (iskola-, vagy sportorvosi), a szülői engedélyt (és a nevezési díj befizetését igazoló csekk, vagy átutalás fénymásolatát) 2009. január 09. (péntek) 12.00 óráig, a Magyar Diáksport Szövetség Országos Központjához kell megküldeni faxon (06-1)460-6914 


2008. november 14.

ELNÖKSÉGI - TITKÁRI ÉRTEKEZLET
Agttelek, 2008. november 14-15.

A Magyar Diáksport Szövetség kétnapos elnökségi-titkári ülést tart Aggteleken, 2008. november 14-15-én.
A pénteken 14.00 órától kezdődő ülésnapon tájékoztató hangzik el az MDSZ tevékenységével kapcsolatos aktuális hírekről (Nemzeti Sporttanács ülése, 2009. évi költségvetés tervezete, az 1300 Ft-os normatíva érdekképviselete), a 2008. évi költségvetés alakulásáról, az augusztus 26-i tájékoztató pontosításáról.
Ezt követően Vass Henriett, az ÖM megbízott osztályvezetője, és Páricska Zoltán, az ÖM szakreferense az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság "Kísérleti diáksport modell" a diáksport feladatainak végrehajtásáról, különös tekintettel "A diákolimpia és a kistérségi foglalkoztatási és versenyeztetési feladatok korszerűsítése" c. előterjesztésről tart tájékoztatót.
A grémium tagjai a diákolimpián kiemelkedően szereplő iskolák értékelésének, pontszámításának ismertetését, és a díjátadó ünnepséggel kapcsolatos feladatok meghatározásáról készült előterjesztést hallgatják meg, majd az ISF 2009. évi világjátékokon való részvételről, illetve a technikai bizottságok októberi szemináriumáról szóló ismertetőt kísérhetik figyelemmel.   
A munkanapot a Magyar Diáksport Szövetség saját bevételeit segítő tevékenységek elismeréséről, anyagi érdekeltségéről szóló előterjesztés zárja.
Szombaton az első napirendi pont az őszi diákszabadidős, diákturisztikai találkozók, rendezvények értékelése lesz, majd a 2009. évi I. félévi diák turisztikai és szabadidős jelentkezéseket bírálja el az elnökség.
A Magyar Diáksport Szövetség és a Sportági szakszövetségek közötti megállapodások összesítését, áttekintését ismerhetik meg a tagok, továbbá tájékozódhatnak az MDSZ Sportági munkabizottságainak alakuló üléseiről, javaslataikról.
A második munkanap programja a Diákönkéntes képzések eddigi tapasztalatainak és a folytatással kapcsolatos feladatainak megbeszélésével zárul.

 2008. november 13.

DIÁK ÖNKÉNTESEK KÉPZÉSE GYŐRÖTT ÉS SOPRONBAN

A 2008. október 28-i győri oktatási nap után november 8-án került sor a jövő diák önkénteseinek soproni képzési napjára.
A Nyugat Magyarországi Egyetem Kollégiumában a 15 Győr-Moson-Sopron megyei tanuló a diákolimpia sportágai közül részletesen megismerkedtek a kosárlabdázás és a floorball szabályaival, a versenyrendezés tudnivalóival, majd a diákturisztika rejtelmeibe nyertek beavatást.

Lukács László
Győr-Moson-Sopron Megyei Diáksport Tanács
titkár

   

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ŐSZI DIÁK FUTÓNAP NAGYKŐRÖSÖN

2008. november 8-án "FUSSUNK AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT" címmel őszi futónapot rendeztek Nagykőrösön a városi DSB szervezésében.
A rendezvény az önkormányzattól, a diáksport és a tömegsport támogatására nyert pályázati összeg segítségével valósult meg. A versenyen a részvétel, a táv teljesítése és nem a győzelem volt a fontos. Ki-ki teherbíró képességének, edzettségének függvényében 1.5 km-es, illetve 3.0 km-es táv közül választhatott.
A nap egyik célja volt felhívni a figyelmet a testedzés, a mozgás, a futás fontosságára, hisz elvünk, a futás nemcsak az atlétáké, hanem mindenkié.
A másik célunkat, hogy minél többen tartsák fontosnak a mozgást, szintén megvalósítottuk, hiszen több mint 400-an gyűltek össze a városi ifjúsági pályán. Nagykőrös minden általános iskolájából és néhány óvodából érkeztek résztvevők, legnagyobb létszámban gyerekek, de futottak pedagógusok és szülők is.
A rendezvényen mindenki nyert, aki a maga választotta távot teljesítette, hiszen egyrészt aktív mozgással járult hozzá egészsége megőrzéséhez, másrészt a futók "Fussunk az egészségünkért" feliratú pólóval térhettek haza.
A jó hangulatú, sikeres futóversenyen részt vett Deák György a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is.

Takács Judit
DSB elnök

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

F E L H Í V Á S
a Települési Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásai részére
sport-infrastrukturális fejlesztési program megvalósításában történő együttműködésre

Az Önkormányzati Minisztérium (1051 Budapest, József A. u. 2-4.) felhívást tesz közzé, az Országos Labdarúgópálya Létesítési Program (OLLÉ) keretében megvalósuló kisméretű műfüves futsal labdarúgópályák építésének támogatására. A projekt kezelőszervezete az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága. (1051 Budapest, József A. u. 2-4.)

1. A projekt célja

A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiában meghatározott célkitűzések megvalósítása, a sport infrastrukturális feltételrendszerének fejlesztése. Olyan önkormányzati tulajdonban lévő korszerű - kisméretű, műfű borítású - labdarúgópályák építésének támogatása, amelyek biztosítják a diáksport- és az egészséges aktív életmód kialakítását elősegítő szabadidősport tevékenység, valamint a sportági utánpótlás-nevelés létesítmény-feltételeinek megteremtését.
A program hozzájárul továbbá a partnerségi modellek kidolgozásához, az önkormányzatok, a civil sportszakmai szervezetek és a gazdasági szereplők közötti együttműködés erősítéséhez. A fenntartható üzemeltetést biztosító módszerek alkalmazása - a megépült létesítmények piaci alapú hasznosítása - lehetővé teszi továbbá az önkormányzati bevételek realizálását is.

2. A támogatás forrása, keretösszege
A létesítményfejlesztésre rendelkezésre álló keretösszeg 200.000.000,- Ft, azaz kettőszázmillió forint, mely tartalmazza a kezelési feladatok ellátásának költségeit is.
A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2008. december 5.

A támogatási kérelem benyújtásával kapcsolatos technikai kérdésekben:
Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága - Telefon: (06-1)3019-283

A tervezett beruházással kapcsolatos jogi-, műszaki-, költségvetési-, valamint az MFB hitelkonstrukciót érintő kérdésekben:
OLLÉ Programiroda - Telefon: 70/9350-257

A www.ksr.sportolonemzet.hu weboldalon letölthető dokumentumok (Pályázatok / OLLÉ Program menüpont):
OLLÉ Program Pályázati felhívás
OLLÉ Pálya Program Tájékoztató
MFB (Magyar Fejlesztési Bank) Ollé Program - Terméktájékoztató

 

 2008. november 12.

ATLÉTIKA MUNKABIZOTTSÁGI ÉRTEKEZLET
Budapest - Magyar Sport Háza, 2008. november 12.

Ma Budapesten, a Magyar Sport Házában tartja a tanév első munkabizottsági értekezletét a Magyar Diáksport Szövetség Atlétika Munkabizottsága.
A fél tizenegykor kezdődő megbeszélés napirendi pontjai között szerepel a 2007/2008. tanév értékelése, a hazai és a nemzetközi versenyidény rövid összefoglalója, majd tájékoztató hangzik el a 2008/2009. tanév programjáról és változásairól, az "Általános szabályokkal" kapcsolatos észrevételekről.
Ezt követően a grémium tagjai értékelik a 2008/2009. tanévi Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság III-IV., és V-VI. korcsoportos megyei/budapesti előversenyeket és országos döntőt, majd megbeszélik a mezeifutó, valamint a pályabajnokságok diákolimpiai országos döntőinek megrendezésével kapcsolatos kérdéseket, feladatokat.
A tagok ismertetőt hallhatnak a 2009. év nemzetközi eseményeinek előkészületeiről, majd egyeztetik a kiutazó csapatok és egyéni versenyzők kiválasztásának elveit. A megbeszélést az önkéntes diáksegítő képzés sportági tematikájának egyeztetése, a lezajlott képzés tapasztalatainak értékelése zárja.

* * * *

TÁJÉKOZTATÓ A 2008/2009. TANÉVI TAGDÍJ FELDOLGOZÁSÁRÓL
A megyei/budapesti diáksport szervezetektől beérkezett kimutatások alapján az MDSZ Országos Központ végzi a tagdíjak felvezetését.
A feldolgozás folyamatosan történik. Tisztelettel kérjük türelmüket, ha a tagdíjfizetés ellenére mégsem tudnak belépni az iskola elektronikus rendszerébe, ígérjük, a 4407 iskola ellenőrzése a hét végéig befejeződik.    

 2008. november 11.

Diákönkéntesek képzése Karcagon

2008. november 7-8. került megrendezésre Karcagon, a Varró István Szakközépiskola kollégiumában a Jász-Nagykun-Szolnok és a környező megyék Diákönkéntes képzése. 
A 30 fiatalt Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Karcag Város Sportbizottságának elnöke köszöntötte. A megnyitó után Szlatényi György az MDSZ főtitkára néhány szóban ismertette a Diákönkéntes képzés fontosságát, majd jó munkát kívánt a diákoknak és az előadóknak.
Major Gábor a Megyei Kézilabda Szövetség, míg Dedinszki László az MDST képviseletében először a kézilabda versenyszabályait, majd a Játékos Sportversenyek gyakorlat anyagait ismertette meg a fiatalokkal. 
A kosárlabda sportág rejtelmeivel először szóban Örlős Zoltán kosárlabda-szakedző, majd játék közben Fodor Csaba testnevelő közreműködésével ismerkedtek a képzés résztvevői.
A kosárlabda játék után átalakultak a csapatok, hogy sorverseny formájában megmérkőzzenek egymással. Az esti felüdülést követően nyugovóra tértek a diákok, hogy másnap kipihenve, megújult erővel vessék bele magukat először Péter László edző irányításával az asztalitenisz, majd Kurucz István, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagjának segítségével a grundbirkózás rejtelmeibe.        
A képzés utolsó előadásában Szepesi Tibor atlétika-szakedző az atlétika sportág fontosabb részleteivel ismertette meg a fiatalokat, kitérve az önkéntes segítők munkájának fontosságára versenyek közben.

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ

Budapesten, a Testnevelési Egyetem Atlétikai Csarnoka adott otthont a Sportlövő Diákolimpia országos döntőnek 2008. november 09-én.        
Az ötkarikás játékokon bevált SIUS gépek segítették - mely a legmagasabb technikát jelenti a sportlövőknél - azt a 325 ifjú versenyzőt, akik lőállásba álltak nyílt- és zárirányzékú légpuska, valamint légpisztoly versenyszámokban.
A teljes eredménylista holnaptól, a versenyről készült felvételek a hét második felétől megtekinthetőek lesznek honlapunkon a "Közvetítés" menüpontnál.

Sportlövő Diákolimpia országos döntő I-III. helyezettek

Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Fiú Általános iskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I. Nagy Sándor  1995 Ács Gárdonyi Géza Ált. Isk. és Szakiskola Komárom-E I. 72 78 150
II Tóth Kristóf  1996 Veszprém Dózsa György Ált. Isk. Veszprém II. 80 69 149
III Sinka Ákos  1994 Százhalombatta Eötvös Loránd Ált. Isk. Pest I. 77 70 147


Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Fiú Általános iskolai - CSAPAT

I. Komárom-Esztergom megye
Nagy Sándor  1995 Ács Gárdonyi Géza Ált. Isk. és Szakiskola 150
Pető Dávid  1994 Vértessomló Ált. Isk. 134
Kelkó Balázs  1998 Komárom Petőfi Sándor Ált. Isk. 132
416
II Veszprém megye
Tóth Kristóf  1996 Veszprém Dózsa György Ált. Isk. 149
Ihász Kristóf  1994 Bakonyszentkirály Békefi Antal Ált. Isk. és AMI Bakonyszentkirály 129
Takács Buda  1996 Veszprém Kossuth Lajos Ált. Isk. 122
400
III. Baranya megye
Szöllősi Tamás  1995 Sellye Kiss Géza Ált. Isk.,Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 145
Török Antal  1997 Pécs Ciszterci Szent Margit Ált. Isk. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 134
Vörös Márk  1995 Pécs Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimn. és Ált. Isk. 115
394

 

Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Fiú Középiskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I. Fazekas Attila  1990 Csongrád Csongrádi Oktatási Központ Bársony István Szki., Szakiskola és Kollégium Tagintézménye Csongrád I. 83 85 168
II. Végh Bálint  1990 Kalocsa Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szki., Szakiskola Bács-Kiskun II. 75 80 155
III. Eszlinger András  1991 Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szki. és Kollégium Győr-M-S I. 69 78 147

 

Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Fiú Középiskolai - CSAPAT

I. Bács-Kiskun megye
Végh Bálint  1990 Kalocsa Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szki., Szakiskola 155
Németh Szilveszter  1991 Baja Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági, Gépészeti Szakképző Iskola 141
Ferenczi Bence István  1993 Kalocsa Szent István Gimn. 140
436
II. Komárom-Esztergom megye
Golda Dezső  1989 Tatabánya Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép és Szakiskola 144
Sipos Béla  1992 Tata Bláthy Ottó Szki., Szakiskola és Kollégium 144
Kovács Kristóf  1991 Tata Eötvös József Gimn. és Kollégium 116
404
III. Csongrád megye
Fazekas Attila  1990 Csongrád Csongrádi Oktatási Központ Bársony István Szki., Szakiskola és Kollégium Tagintézménye 168
Jámbori Attila  1991 Csongrád Batsányi János Gimn., Szki., CSOK Gimn., Szki., Kollégium Tagintézménye 112
Dani Richárd  1993 Hódmezővásárhely Bethlen Gábor Református Gimn. és Szathmáry Kollégium 96
376

 

Zártirányzékú légpuska 40 lövéses - Fiú - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 3 4 Össz
I. Biatovszki Máté  1990 Csongrád Sághy Mihály Szakképző Iskola, Középiskola és Kollégium Csongrád I. 95 99 98 98 390
II Hári Péter  1989 Budapest XVIII. Karinthy Frigyes Gimn. Budapest I. 97 95 95 97 384
III Kapás István  1992 Komárom KEMÖ Kultsár István Szakközépiskolája Komárom-E I. 98 96 92 93 379

 

Zártirányzékú légpuska 40 lövéses - Fiú - CSAPAT

I. Budapest "A"
Hári Péter  1989 Budapest XVIII. Karinthy Frigyes Gimn. 384
Pápics Bálint  1992 Budapest XIII. Németh László Gimn. 378
Juhász Gábor  1990 Budapest XIII. Verebély László Szki. 375
1137
II. Bács-Kiskun megye
Reiter Viktor  1990 Kecskemét Katona József Gimn. 377
Zádori Tamás  1990 Baja Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági, Gépészeti Szakképző Iskola 370
Terbe Norbert  1991 Kecskemét Kecskeméti Műszaki Szki., Speciális Szakiskola és Kollégium Kandó Kálmán Szki. és Szakiskolája 361
1108
III. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 
Békés Bálint  1990 Nyíregyháza Bánki Donát Műszaki Középiskola 375
Pál Márk  1993 Nyíregyháza Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szki. és Kollégium 371
Fritz Ákos  1990 Nyíregyháza Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium 357
1103

 

 

Légpisztoly 20 lövéses - Fiú Általános iskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I Bulyáki Tamás  1994 Budapest XVIII. Wesley Kincsei Ált. Isk. Budapest II. 92 84 176
II Szikszai Attila  1994 Budapest VII. Alsóerdősori Ének-Zene Tagozatos Ált. Isk. és Gimn. Budapest IV. 87 87 174
III Szentes Máté  1994 Budapest VII. Budapest Fasori Evangélikus Gimn. Budapest I. 85 87 172

 

Légpisztoly 20 lövéses - Fiú Általános iskolai - CSAPAT

I. Budapest "A"
Bulyáki Tamás  1994 Budapest XVIII. Wesley Kincsei Ált. Isk. 176
Szentes Máté  1994 Budapest VII. Budapest Fasori Evangélikus Gimn. 172
Nagy Gergely Bence  1994 Budapest XVI. Arany János Ált. Isk. 167
515
II. Szabolcs-Szatmár-Bereg  megye
Kiss Bence  1994 Nyíregyháza Benczúr Gyula Ált. Isk. 164
Patvaros Ádám  1994 Nyíregyháza Benczúr Gyula Ált. Isk. 162
Simkó Ivó  1994 Nyíregyháza Benczúr Gyula Ált. Isk. 159
485
III Budapest "B"
Szikszai Attila  1994 Budapest VII. Alsóerdősori Ének-Zene Tagozatos Ált. Isk. és Gimn. 174
Velicskó Marcell  1995 Budapest XXI. Kék Ált. Isk. 150
Meskó Sándor  1995 Budapest IX. Telepy Károly Testnevelés Szakosított Ált. Isk., Gimn. és Szki. 149
473

 

Légpisztoly 20 lövéses - Fiú Középiskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I Légrádi Gábor  1990 Kaposvár Eötvös Loránd Műszaki Középiskola és Kollégium Somogy I. 85 94 179
II Horváth Nándor  1992 Kalocsa Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szki. és Szakiskola Bács-Kiskun I. 87 89 176
III Geri Péter  1991 Kalocsa Nagyasszonyunk Katolikus Ált. Isk., Gimn. és Kollégium Bács-Kiskun III. 86 89 175

 

Légpisztoly 20 lövéses - Fiú Középiskolai - CSAPAT

I. Bács-Kiskun megye
Horváth Nándor  1992 Kalocsa Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szki. és Szakiskola 176
Geri Péter  1991 Kalocsa Nagyasszonyunk Katolikus Ált. Isk., Gimn. és Kollégium 175
Németh Szilveszter  1991 Baja Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági, Gépészeti Szakképző Iskola 154
505
II. Pest megye
Jakab János  1993 Nagykőrös Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium 174
Nyuli Gábor  1993 Érd Vörösmarty Mihály Gimn. 169
Berkesi Balázs  1992 Százhalombatta Széchenyi István Szki. és Gimn. 137
480
III. Komárom-Esztergom megye
Petőcz Dávid  1993 Esztergom Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola,Óvoda és Ált. Isk. 161
Valasek Márk  1991 Esztergom Bottyán János Gimn. és Műszaki Középiskola 154
Klányi Ádám  1994 Esztergom Bottyán János Gimn. és Műszaki Középiskola 149
464

 

Légpisztoly 40 lövéses - Fiú Középiskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 3 4 Össz
I Varga András  1991 Budapest VII. Budapest Fasori Evangélikus Gimn. Budapest III. 93 86 92 94 365
II Antal Balázs  1991 Budapest X.   Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szki. Budapest I. 92 91 92 87 362
III Varga Dávid  1991 Szeged Deák Ferenc Gimn. Csongrád I. 89 89 90 92 360

 

Légpisztoly 40 lövéses - Fiú Középiskolai - CSAPAT

I. Baranya megye
Büki Tamás  1993 Pécs Koch Valéria Óvoda, Ált. Isk. és Középiskola 359
Dezső Dániel  1992 Pécs Leöwey Klára Gimn. 358
Maisl Róbert  1991 Pécs Zipernowsky Károly Műszaki Szki. 358
1075
II. Csongrád megye
Varga Dávid  1991 Szeged Deák Ferenc Gimn. 360
Molnár Bence  1991 Hódmezővásárhely Németh László Gimn. és Ált. Isk. 354
Bodor Gergely  1993 Hódmezővásárhely Bethlen Gábor Református Gimn. és Szathmáry Kollégium 353
1067
III. Budapest
Varga András  1991 Budapest VII. Budapest Fasori Evangélikus Gimn. 365
Antal Balázs  1991 Budapest X.   Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szki. 362
Kovács Roland  1992 Budapest XVI. Szerb Antal Gimn. 332
1059

 

LEÁNYOK

Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Leány Általános iskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I Károlyi Dorina  1994 Pécs Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimn. és Ált. Isk. Baranya II. 79 69 148
II Komenda Zsófia  1994 Bakonyszentlászló Szent László Ált. Isk. és Óvoda Győr-M-S II. 71 76 147
III Bartók Melinda  1994 Markaz Markazi Többcélú Közoktatási Intézmény, Ált. Isk. és Óvoda Heves III. 70 75 145

 

Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Leány Általános iskolai - CSAPAT

I. Győr-Moson-Sopron megye
Komenda Zsófia  1994 Bakonyszentlászló Szent László Ált. Isk. és Óvoda 147
Köteles Erika  1995 Bakonyszentlászló Szent László Ált. Isk. és Óvoda 136
Makk Jennifer  1994 Bakonyszentlászló Szent László Ált. Isk. és Óvoda 130
413
II Heves megye
Bartók Melinda  1994 Markaz Markazi Többcélú Közoktatási Intézmény, Ált. Isk. és Óvoda 145
Tresó Lilla  1996 Markaz Markazi Többcélú Közoktatási Intézmény, Ált. Isk. és Óvoda 126
Misi Karina  1996 Markaz Markazi Többcélú Közoktatási Intézmény, Ált. Isk. és Óvoda 117
388
III. Pest megye
Fekete Tímea  1998 Százhalombatta Kőrösi Csoma Sándor Ált. Isk. és AMI 129
Horváth Orsolya  1994 Százhalombatta Arany János Ált. Isk. és Gimn. 119
Nyuli Edina  1994 Százhalombatta 1. sz. Ált. Isk. 100
348

 

Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Leány Középiskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I Varga Piroska  1991 Csongrád Batsányi János Gimn., Szki., CSOK Gimn., Szki., Kollégium Tagintézménye Csongrád I. 65 83 148
II Szuromi Amarilla  1993 Hódmezővásárhely Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szki. Csongrád III. 72 75 147
III Sógorka Bettina  1991 Mór Táncsics Mihály Gimn. Fejér I. 74 73 147

 

Nyíltirányzékú Légpuska 20 lövéses - Leány Középiskolai - CSAPAT

I. Csongrád megye
Varga Piroska  1991 Csongrád Batsányi János Gimn., Szki., CSOK Gimn., Szki., Kollégium Tagintézménye 148
Szuromi Amarilla  1993 Hódmezővásárhely Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szki. 147
Kós Anna Dominika  1991 Szentes Horváth Mihály Gimn. 140
435
II. Bács-Kiskun megye
Máder Anita  1989 Baja Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági, Gépészeti Szakképző Iskola 145
Holler Alexandra  1993 Kiskunfélegyháza Kossuth Lajos Középiskola és Szakiskola 135
Kuklics Krisztina  1994 Kiskunhalas BKMÖ Vári Szabó István Szki., Szakiskola, Kollégium 129
409
III. Heves megye
Hatalyák Mariann  1990 Gyöngyös Berze Nagy János Gimn., Szakiskola és Kollégium 146
Bóka Brigitta  1990 Eger Neumann János Középiskola és Kollégium 144
Miklós Laura  1992 Eger Kossuth Zsuzsa Gimn., Szakképző Iskola és Kollégium 114
404

 

Zártirányzékú légpuska 40 lövéses - Leány - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 3 4 Össz
I Karmacsi Ildikó  1989 Pécs Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Baranya I. 99 96 97 97 389
II Biatovszki Mira  1992 Csongrád Batsányi János Gimn., Szki., CSOK Gimn., Szki., Kollégium Tagintézménye Csongrád I. 96 97 97 97 387
III Szijj Kamilla  1994 Tata Eötvös József Gimn. és Kollégium Komárom-E I. 95 96 96 98 385

 

Zártirányzékú légpuska 40 lövéses - Leány - CSAPAT

I. Komárom-Esztergom megye
Szijj Kamilla  1994 Tata Eötvös József Gimn. és Kollégium 385
Szijj Katinka  1993 Komárom KEMÖ Széchenyi István Közgazdasági-Informatikai Szki. 385
Hudecz Tímea  1993 Esztergom Dobó Katalin Gimn. 361
1131
II. Budapest
Veres Kata  1991 Budapest V. Veres Pálné Gimn. 385
Seffer Kata  1992 Budapest XVIII. Karinthy Frigyes Gimn. 365
Gyimesi Dóra  1991 Budapest XIV. Csanádi Árpád Ált. Isk. és Gimn. 358
1108
III. Baranya megye
Karmacsi Ildikó  1989 Pécs Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ 389
Januschek Klaudia  1992 Pécs Pécsi József Nádor Gimn. és Szakképző Iskola 373
Nyári Kata Janka  1992 Pécs Radnóti Miklós Közgazdasági Szki. 342
1104

 

 

Légpisztoly 20 lövéses - Leány Általános iskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I Mihalkó Nikoletta  1996 Budapest VII. Erzsébetvárosi Ált. Isk. és Informatikai Szki. Budapest II. 92 91 183
II Ihos Erika  1994 Budapest XVI. Szerb Antal Gimn. Budapest I. 91 83 174
III Tomkó Anna  1994 Miskolc Könyves Kálmán Ált. Isk. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Borsod-A-Z I. 87 86 173

 

Légpisztoly 20 lövéses - Leány Általános iskolai - CSAPAT

I. Budapest
Mihalkó Nikoletta  1996 Budapest VII. Erzsébetvárosi Ált. Isk. és Informatikai Szki. 183
Ihos Erika  1994 Budapest XVI. Szerb Antal Gimn. 174
Holló Nikol Lea  1993 Budapest X. Budapest Kőbányai Önkormányzat Kada Mihály Ált. Isk. és Napköziotthonos Óvoda 172
529
II. Heves megye
Misi Karina  1996 Markaz Markazi Többcélú Közoktatási Intézmény, Ált. Isk. és Óvoda 151
Veres Petra  1996 Markaz Markazi Többcélú Közoktatási Intézmény, Ált. Isk. és Óvoda 141
Miklós Evelin  1996 Markaz Markazi Többcélú Közoktatási Intézmény, Ált. Isk. és Óvoda 125
417
III. Pest megye
Horváth Orsolya  1994 Százhalombatta Arany János Ált. Isk. és Gimn. 151
Fekete Tímea  1998 Százhalombatta Kőrösi Csoma Sándor Ált. Isk. és AMI 148
Nyuli Edina  1994 Százhalombatta 1. sz. Ált. Isk. 100
399

 

 

Légpisztoly 20 lövéses - Leány Középiskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 Össz
I Miklós Laura  1992 Eger Kossuth Zsuzsa Gimn., Szakképző Iskola és Kollégium Heves II. 85 80 165
II Császár Ágnes  1990 Szeged Kossuth Zsuzsanna Gimn., Egészségügyi és Könnyűipari Szakképző Iskola Csongrád II. 84 78 162
III Kancsal Zsófia  1989 Budapest V. Xántus János Idegenforgalmi Gyakorló Középiskola Budapest II. 78 79 157

 

Légpisztoly 20 lövéses - Leány Középiskolai - CSAPAT

I. Csongrád megye
Császár Ágnes  1990 Szeged Kossuth Zsuzsanna Gimn., Egészségügyi és Könnyűipari Szakképző Iskola 162
Tóth Noémi  1994 Hódmezővásárhely Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szki. 151
Varga Piroska  1991 Csongrád Batsányi János Gimn., Szki., CSOK Gimn., Szki., Kollégium Tagintézménye 133
446
II. Heves megye
Miklós Laura  1992 Eger Kossuth Zsuzsa Gimn., Szakképző Iskola és Kollégium 165
Hatalyák Mariann  1990 Gyöngyös Berze Nagy János Gimn., Szakiskola és Kollégium 140
Fekete Dóra  1991 Gyöngyös Vak Bottyán János Műszaki és Közgazdasági Szki. és Kollégium 130
435
III. Budapest
Kancsal Zsófia  1989 Budapest V. Xántus János Idegenforgalmi Gyakorló Középiskola 157
Milovszky Krisztina  1992 Budapest V. Xántus János Idegenforgalmi Gyakorló Középiskola 151
Veresegyházi Viktória  1991 Budapest V. Xántus János Idegenforgalmi Gyakorló Középiskola 126
434

 

 

Légpisztoly 40 lövéses - Leány Középiskolai - EGYÉNI

Ssz. Versenyző Szül. Település Iskola Megye 1 2 3 4 Össz
I Babicz Sára  1990 Nyíregyháza Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Ált. Isk. és Gimn. Szabolcs-Sz-B I. 91 90 95 93 369
II Nemes Adrienn  1991 Budapest XIV. Csanádi Árpád Ált. Isk. és Gimn. Budapest V. 92 92 91 90 365
III Csák Petra  1992 Budapest XIV. Szent István Gimn. Budapest IV. 88 93 93 90 364

 

Légpisztoly 40 lövéses - Leány Középiskolai - CSAPAT

I. Budapest "B"
Nemes Adrienn  1991 Budapest XIV. Csanádi Árpád Ált. Isk. és Gimn. 365
Csák Petra  1992 Budapest XIV. Szent István Gimn. 364
Nemes Diána  1990 Budapest XIV. Csanádi Árpád Ált. Isk. és Gimn. 360
1089
II. Budapest "A" 
Varga Tünde  1991 Budapest XIII. Németh László Gimn. 363
Südi Katalin  1990 Budapest X. Budapest Kőbányai Önkormányzat Szent László Gimn. 357
Bartyik Brigitta  1992 Budapest IX. Teleki Blanka Közgazdasági Szki. és Gimn. 355
1075
III. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Babicz Sára  1990 Nyíregyháza Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Ált. Isk. és Gimn. 369
Fedor Zsófia  1993 Nyíregyháza Kölcsey Ferenc Gimn. 327
Lukucz Virág  1994 Nyíregyháza Krúdy Gyula Gimn. 327
1023

 2008. november 05.

NYOLC ISKOLA NYERT TOLLASLABDA FELSZERELÉST

Honlapunkon 2008. október 13-án jelent meg az a felhívás, melyet a Magyar Tollaslabda Szövetség tett közzé az oktatási intézmények részére.
A Magyar Tollaslabda Szövetség 10 darab tollaslabda-ütőt, valamint 2 db hálót biztosított azon iskoláknak, amelyek vállalták, hogy tornatermükben felfessék / felragasszák a tollaslabda pályát és a Diákolimpia "B" kategóriájában elindítják tanulóikat.
"Örömmel értesítem - ám némi szomorúsággal - az érdeklődőket, hogy a felajánlott felszerelés nagyon kevésnek bizonyult, és sajnos sok iskolát szomorúan kellett tájékoztatnom arról, hogy nem tudunk adni most nekik ütőket és hálót.
De keressük annak lehetőségét, hogy újra meghirdethessük programunkat! Amennyiben rendelkezésre állnak további tollaslabda-ütők a Szövetségben, azt örömmel fogjuk odaadni azon iskoláknak, amelyeknek most nem jutott!" - adott hírt Bálega Tibor, a Magyar Tollaslabda Szövetség főtitkára szövetségünknek.

A nyolc nyertes oktatási intézmény:
1. Budapest IX., Molnár Ferenc Általános Iskola; Testnevelő: Fóti Ákos
2. Budapest XVI., Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium; Testnevelő: Bódi László
3. Tiszaföldvár, Hajnóczi József Gimnázium és Humán Középiskola; Testnevelő: Nagyné Gedő Dóra
4. Karcag, Kiskulcsosi Általános Iskola; Testnevelő: Nagy Zsuzsa
5. Karcag, Győrffy István Általános Iskola; Testnevelő: Kun László
6. Budapest XVI., Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola; Testnevelő: Csizy Gábor
7. Aggtelek, Aggteleki Általános Iskola; Foglalkozás-vezető: dr. Veres Péter
8. Budapest II., Újlaki Általános Iskola; Foglalkozás-vezető: Keszthelyi Melinda

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA RAJTLISTA ÉS LŐÁLLÁS BEOSZTÁS

Tisztelt Sportlövő Diákolimpikonok, Testnevelők és Felkészítők!
A tegnap zárult Sportlövő Diákolimpia országos döntőre beérkezett nevezések alapján elkészült a november 09-ei, vasárnapi verseny rajlistája és lőállás beosztása, melyet a Forgatókönyvek menüpontnál is megtekinthetnek.
Valamennyi résztvevőnek eredményes felkészülést, sikeres versenyzést kívánunk!

 SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ
RAJTLISTA, LŐÁLLÁS BEOSZTÁS (excel)

 2008. november 03.

NEVEZÉSI HATÁRIDŐK
Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a héten két sportág nevezési határideje zárul.

LÁBTENISZ DIÁKOLIMPIA
A Magyar Diáksport Szövetség új sportágak bevezetésével kívánja elérni azon célját, hogy minél több diák sportoljon. Ezen új sportágak egyike a Lábtenisz, melynek elektronikus nevezési határideje: 2008. november 04. (kedd) 12.00 óra.
FIGYELEM! A kinyomtatott elektronikus nevezési lapot faxon kell eljuttatni az MDSZ Országos Központhoz - fax: (06-1)460-6914 -, mert CSAK a faxon eljuttatott nevezési lapok alapján kerülnek kijelölésre az országos elődöntői csoportok!
A határidőn túl beérkező nevezésekből beosztást nem eszközlünk.

A 2008/2009. tanévben első ízben meghirdetett versenyforma a III-IV. és az V-VI. összevont korcsoportokban leány párosok és hármasok, fiú párosok és hármasok szakágakban kerültek kiírásra.
A Lábtenisz Diákolimpia kiírása megtalálható a honlapunkon a "Versenykiírások / Közvetlen nevezéses diákolimpiai és diák szabadidős rendezvények" menüpontnál.

SPORTLÖVŐ DIÁKOLIMPIA
Az elektronikus nevezés határideje: 2008. november 04. (kedd) 12.00 óra
Tisztelt Testnevelők! Több helyről észrevételezték a fiatalokkal foglalkozó edzők, hogy az elektronikus nevezésben nem segítenek nekik. Kérjük, mivel a diákok iskolájukat képviselik, iskolájuknak szereznek dicsőséget és elismerést, az elektronikus nevezésben működjenek együtt a felkészítőkkel.

* * * * * *

MDSZ VEGYES SPORTÁGI MUNKABIZOTTSÁGI ÜLÉS
Budapest - Magyar Sport Háza, 2008. november 05.

A Magyar Diáksport Szövetség Vegyes sportági munkabizottsága 2008. november 05-én (szerda) 11.00 órától tartja értekezletét Budapesten, a Magyar Sport Házában.
A megbeszélésen értékelik a 2007/2008. tanév tapasztalatait, majd tájékoztató hangzik el a 2008/2009. tanév programjáról, változásairól, az "Általános szabályokkal" kapcsolatos észrevételekről. A tagok a speciális problémákról, feladatokról, és a nemzetközi eseményekről adnak felvilágosítást, végül szó esik az önkéntes diáksegítő képzés sportági tematikákról is.

* * * * * *

NEMZETKÖZI ISKOLAI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKSÁG
KVALIFIKÁCIÓS TORNA

Budapest, 2008. december 06.

A Magyar Diáksport Szövetség Elnöksége állásfoglalása szerint az V. korcsoportos diákolimpiai bajnokcsapatok képviselhetik hazánkat a labdajátékok iskolai világbajnokságain.
Mivel a 2007/2008. tanévben összevont korcsoportban kerültek lebonyolításra a labdajátékok, így a 2009-ben, a törökországi Isztambulban megrendezésre kerülő Iskolai Kosárlabda Világbajnokságon induló leány- és fiúcsapatok eldöntésére kvalifikációs tornát írt ki az MDSZ.
A tornára nevezhettek az elmúlt tanév IV. és V-VI. korcsoportos diákolimpiák országos döntőin I-IV. helyezést elért iskolacsapatok. A nevezési határidőre 3 leány és 3 fiúcsapat nevezése érkezett be az MDSZ Országos Központhoz. A fiúknál még két együttes kért meghívást.
Az MDSZ Kosárlabda Munkabizottsága 2008. október 22-ei ülésén döntött a lebonyolítás módjáról, a játékrendről. A meghívási kérelmeket elutasította.

LEÁNYOK

Sorsolási szám

Iskola

Település

Testnevelő / Felkészítő

1

Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium

Sopron

Horváth József

2

Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma

Debrecen

Asztalos József

3

Kossuth Lajos Gimnázium

Cegléd

Süli Aladár, Földi Sándor

FIÚK

Sorsolási szám

Iskola

Település

Testnevelő / Felkészítő

1

Bolyai János Gimnázium

Kecskemét

Ábel József, Kovács Gergely

2

Bányai Júlia Gimnázium

Kecskemét

Szabó László

3

Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

Tiszaújváros

Vass Mátyás

A részletes forgatókönyvet péntekig kézhez kapják az érintettek, ami olvasható lesz honlapunkon a "Forgatókönyvek" menüpontnál.

 

 2008. október 31.

MDSZ - MOB EGYÜTTMŰKÖDÉS
Budapest - Magyar Sport Háza, 2008, október 30.

A Magyar Diáksport Szövetség képviselői Deák György elnök, a MOB tagja, és Szlatényi György főtitkár, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével Schmitt Pállal és Molnár Zoltán ügyvezető igazgatóval munkamegbeszélést folytattak a Magyar Sport Házában október 30-án.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fiatalokat az eddiginél jobban kellene ösztönözni a rendszeres sportolásra, érdeklődésüket hatékonyabban kellene felkelteni, a mozgásra, az egészséges életmód követésére.
A két szervezet vezetői a közös célok érdekében az eddigi együttműködés erősítését, közös akciók szervezését látták szükségesnek.
Deák György tájékoztatást adott arról, hogy a 2007-ben sikerrel megrendezett jubileumi, 20. Diákolimpiai versenyrendszerben mintegy háromszázezer fiatal vett részt.
A rendkívül népszerű, alulról felfelé szerveződő Diákolimpiát 14 olimpiai sportágban, és a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpiában írják ki és további 10 sportág versenyéhez nyújtanak támogatást.
A Diákolimpiák olimpiai hangulatban, olimpiai külsőségek között történő lebonyolítása, a testnevelő tanárok rendkívüli lelkesedését, szakértő munkáját dicséri. A  műsorban olimpiai tárgykörű szellemi vetélkedők is szerepelnek, amelynek keretében a fiatalok az olimpiai mozgalmat is jobban megismerik, értékeit tisztelik, követik. 
A megbeszélés során elhangzott, a személyes kapcsolatok erősítése érdekében  a MOB elnöke részt vesz a Diáksport Szövetség legközelebbi közgyűlésén, többek között részletes tájékoztatást ad az Ifjúsági Olimpiai Játékok előkészületeiről. Tervezik az Ifjúsági Olimpiák kvalifikációs rendszerét és lehetőség szerint bekapcsolják a Diákolimpiai versenyrendszerbe.
A MOB az erkölcsi támogatás mellett anyagilag is segíteni próbálja a diáksportot.
A kapcsolatok erősítését mutatja, hogy Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázót legutóbb a szövetség alelnökévé választották, valamint a Diákolimpia műsorán szereplő egyes sportágak versenyeinek lebonyolításában való aktív részvételre további  olimpiai bajnokokat kérnek fel.
A MOB nagyra értékeli és támogatja "A jó tanuló, jó sportoló" mozgalmat, és a fair play díjak odaítélésénél figyelembe veszik a diáksportban kitüntetettek elismerését is.
Elégedetten emlékeztek Hiller István oktatási miniszter kijelentésére, aki a Nemzeti Sporttanács alakuló ülésén ígéretet tett arra, hogy új források bevonásával segítik az iskolai diáksport helyzetét.
Megállapodtak abban is, hogy a mindennapos kötelező testnevelés bevezetése érdekében együtt lépnek fel, hiszen annak egvalósítása nagymértékben hozzájárulhat a rendszeresen sportoló fiatalok számának emelkedéséhez, de különösen a fiatalok általános egészségi állapotának fejlődésének javításához.
A 2010-ben első alkalommal megrendezésre kerülő Ifjúsági Olimpia népszerűsítését az eddigieknél szélesebb körben folytatják, ezzel is hozzájárulva a sport iránti érdeklődés felkeltéséhez a fiatalok körében.

Deák György és Schmitt Pál

 

A megbeszélés résztvevői (balról):
Molnár Zoltán
, Deák György, Schmitt Pál, Szlatényi György

 2008. október 30.

Véget ért az első kurzus a diákönkéntesek számára

A kétnapos képzés során sportági ismeretekkel lettek gazdagabbak a Miskolcon megjelent diákönkéntesek. A második napon elsőként Jászkai Imre segítségével nyertek betekintést a grundbirkózás rejtelmeibe, versenyrendszerébe, szabályaiba. Ezt követően Kubinyi József képes illusztrációk és szituációs gyakorlat segítségével mutatta be a játékos sportverseny diákolimpiai lebonyolítási rendszerét. Szó esett a versenyek előkészítésétől kezdődően a szervezésen át a lebonyolításig. Zinger Béla következett az előadók sorában, aki az atlétika sportág valamennyi versenyszámának szabályait, lebonyolítását ismertette a diákönkéntesekkel.
Zárásként Füstös József, DST titkár, majd Daragó Lászlóné, MDSZ alelnök köszönte meg a részvételt és elmondta, hogy a következő alkalommal még izgalmasabbá és gyakorlatiasabbá teszik a képzést, és visszavárják valamennyijüket. A közös ebédet követően elindultak a diákok hazafelé.
Reméljük, hogy már most várják a következő alkalmat.

- KV -

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Diákszabadidős rendezvények
Békéscsaba, 2008. október 17.


Utcai Kosárlabda Fesztivál
72 csapat nevezett a III.-IV., V.-VI. Kcs.-os fiú és lány csapatok versenyén. Békés megyéből sok vidéki iskola vett részt a versenyen, Bács-Kiskun megyét három iskola képviselte.
A rossz idő (eső) miatt a rendezvény a Városi Sportcsarnokban és a Tessedik Sámuel Főiskola Sportcsarnokában került megrendezésre.
A mérkőzések 10 órától zajlottak. Az V-VI. kcs-os csapatok a Városi Sportcsarnokban, a III-IV. kcs.-os fiú-lány csapatok a Főiskolán mérték össze tudásukat.

V-VI. kcs. leány (9 csapat)

 1. Békés, Szegedi Kis I. Református Gimnázium "A"
 2. Békés, Szegedi Kis I. Ref. Gimnázium "B"
 3. Békéscsaba, Széchenyi I. Közg. SzkI.
 4. Békéscsaba, Vásárhelyi P. Műszaki SzkI.
 5. Szarvas, Város Közokt. Int. "B"
 6. Szarvas, Város Közokt. Int. "A"

 

V-VI. kcs. fiú (28 csapat)

 1. Kecskemét, Bolyai János Gimn. "A"
 2. Békéscsabai Központi Szakképző Iskola "A"
 3. Kecskemét, Bányai Júlia Gimn.
 4. Békéscsaba, Vásárhelyi Pál Műsz. Szki.
 5. Békéscsaba, Széchenyi I. Közg. Szki.
 6. Békéscsaba, Evangélikus Gimnázium

 

III-IV. kcs. fiú (23 csapat)

 1. Kecskemét, Mathiász János Ált. Iskola
 2. Békési Kistérségi Ált. Iskola
 3. Békéscsaba, József A. Általános Iskola
 4. Mezőberény-Bélmegyer Kist. Ált. Iskola
 5. Békéscsaba, 10. Sz. Általános Iskola
 6. Békéscsaba, Szabó Pál Téri Általános Iskola

 

III-IV. kcs. lány (12 csapat)

 1. Békési Kistérségi Ált. Iskola (Karacs T. Tagisk.)
 2. Mezőberény-Bélmegyer Kist. Ált. Iskola
 3. Békési Kistérségi Ált. Iskola "B"
 4. Békés, Szegedi Kis I. Ref. Ált. Iskola
 5. Kecskemét, Mathiász János Ált. Iskola
 6. Békési Kistérségi Ált. Iskola "C"

 

Kolbászváltó
Délutánra az idő kicsit engedni látszott; a Tünde utcai rekortán atlétikai pályán 14 iskola 34 nyolc fős csapata 3 futamban mérte össze teljesítményét. Közös bemelegítő futás után közös gimnasztika következett, majd elindultak a futamok.

Végeredmény:

 1. Békéscsaba, 2. Sz. Általános Iskola I.                     9:33,3
 2. Békéscsaba, 2. Sz. Általános Iskola II.                   10:00,6
 3. Békéscsaba, Evangélikus Gimnázium                     10:03,5
 4. Békéscsaba, József A. Általános Iskola                 10:11,4
 5. Békéscsaba, 2. Sz. Általános Iskola                       10:18,1
 6. Kondoros, Petőfi István Általános Iskola                 10:20,4


 

FELVÉTELRŐL KÖZVETÍTÉS 
A "Közvetítés" menüpontnál láthatók az Atlétika Diákolimpia III-IV. és V-VI. korcsoportos országos döntőkről, valamint a békéscsabai Utcai Kosárlabda Fesztiválról és a Kolbászváltóról készült felvételek, riportok.

 


2008. október 29.

Elkezdődött a diákönkéntesek képzése Borsodban

2008. október 28-án kezdetét vette a Diákönkéntesek képzése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolcra érkeztek Hajdú-Bihar és Heves megyék diákjai is. A 25 fős diáksereg hasznos információkhoz jutott.
Elsőként Daragó Lászlóné, az MDSZ alelnök asszonya köszöntötte a fiatalokat, majd bemutatkoztak egymásnak a gyerekek. A Magyar Diáksport Szövetség szervezeti felépítésének megismerését követően az általános diákolimpiai szabályokkal ismertette meg Füstös József a diákokat. Solymosi Tamás a kézilabda versenyszabályait taglalta és a Városi Szabadidőközpontba történő séta után egy kézipályát is megtekintettek. Terítéken volt még az asztalitenisz diákolimpia versenyrendszerében ismertetése, melyet Füstös József tett meg.
Este egy kis móka és kacagás várt a fáradt diákokra. Egy 10 feladatból álló sportos vetélkedősorozatot követően kihirdették a dobogósokat, akik kis ajándékkal is gazdagabbak lettek. Aztán egy kis játék következett. Az esti felüdülést követően nyugovóra tértek a diákok, hogy a mai napon megújult erővel vessék bele magukat újra a munkába.


 

 2008. október 28.

DIÁKÖNKÉNTESEK KÉPZÉSE
Miskolc, 2008. október 28.


Magyar Diáksport Szövetség a 2008/2009-es tanévben
első alkalommal hirdette meg a Diákönkéntesek képzését négy nagy régióközpontban.
A Kelet-Magyarországi régió központjában Miskolcon 30 fő részvételével 2008. október 28-án 12.00 órától kezdődik a képzés I. üteme a Hajdú-Bihar, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezők részére.

A két napos képzés során az önkéntesek ízelítőt kaphatnak az asztalitenisz, atlétika, kézilabda és játékos sportverseny sportágak legalapvetőbb szabályaiból, valamint betekintést nyerhetnek a Magyar Diáksport Szövetség versenyrendszerébe, felépítésébe és a diákolimpiai versenyek versenyszabályaiba.
Az előadásokat a közösen kialakított központi tematikák alapján helyi, a sportágakban jártas, jól képzett szakemberek irányításával és segítségével bonyolítják le.
Az elméleti tudásanyagot gyakorlati tudnivalókkal is kiegészítve reméljük, hogy a képzés eléri célját, a résztvevők hasznos tudásanyaggal felvértezve a közeljövőben önkéntes segítőkké válhatnak az MDSZ által rendezendő versenyeken.

* * * * *

MUAY-THAI DIÁKOLIMPIA
HELYSZÍN ÉS IDŐPONT MÓDOSÍTÁS!


Felhívjuk a Muay-Thai Diákolimpia iránt érdeklődők figyelmét, hogy az eredetileg Zalaegerszegen, 208. november 15-ére kiírt országos döntő helyszíne és időpontja megváltozott.
A fővárosi Sei-do Shinkai HM Egyesület rendezésében a résztvevőket és a szurkolókat a XVII. kerületi Czimra Gyula Általános Iskola tornatermébe (1174 Budapest, Kép u. 4.) várják 2008. november 23-án (vasárnap).

* * * * *

KISTÉRSÉGI FUTÓVÁLTÓ TISZAÚJVÁROSBAN

A jelenleg zajló tanévben másodszor rendezett sportversenyt általános iskolás tanulók számára Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulása. Ezúttal korábbi hagyományokat nyomon követve a városi Dísztó körüli sétányt választották helyszínül az I. Kistérségi Tó-váltó futóverseny lebonyolításához. A már korábban is számos versenynek remekül bevált helyszín ezúttal is látványos, izgalmas eseményhez adott hátteret.
Hat település nyolc váltója állt rajthoz húsz-húsz fős csapatokkal, amikben az általános iskolás korosztály minden évfolyama képviseltette magát egy-egy fiú és leány tanulóval.
Őket segített csapatonként négy felnőtt, akik a versenyez való csatlakozásukkal bizonyították kötődésüket a választott iskolához.
Sokáig nehezen lehetett megjósolni, ki lesz a győztes, végül a tiszaújvárosi Arany János és Kazinczy Ferenc iskola közös válogatottja ért célba elsőként. Nem sokkal maradt le mögöttük a Hunyadi Mátyás iskola csapata, akik a Hejőkeresztúr csapatát megelőzve lettek másodikak. Negyedik helyre érkezett a Széchenyi István Iskola. Ötödikként Tiszapalkonya, hatodiknak Sajószöged fejezte be a versenyt.
A rendezvény egyik legszebb epizódja volt, amikor a Hejőbába csapatának utolsó tagjaként váltó csapatvezető tanár úr utolérve Girincs talán legfiatalabb versenyzőjét kéz a kézben érkeztek célba remek példát nyújtva sportszerűségből, gyermekszeretetből.
A verseny megrendezéséhez köszönet illeti az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárságát anyagi támogatásáért, Tiszaújváros Önkormányzatát a helyszín biztosításáért, a TVK-Mali Triatlon Klubot az eszközök rendelkezésre bocsátásáért és minden résztvevő település vezetőjét, intézményvezetőit, pedagógusait támogatásukért, közreműködésükért.

 2008. október 21.

Meghódították az Ősborókást

Somogyi általános iskolások érkeztek a darányi sportpályára október 18-án szombaton, egy ködös reggelen a turisztikai találkozóra.
Magyar Diáksport Szövetség által támogatott rendezvényre Barcsról, Csurgóról, Kaposvárról, Lengyeltótiból, Nagyatádról, Tabról és a helyi iskolából érkeztek a természetszeretők. A résztvevők a darányi lányok tornájával zenés bemelegítést tartottak, hogy felkészüljenek az Ősborókás, és környékének meghódításra.
A természetvédelmi területen hat állomás keretében közvetlen kapcsolatba kerültek a természettel a résztvevők. A lajhármászás, medvetalp-járás, a kerékpár ügyességi, gránáthajítás, zsákba futás, a "rókavadászat" kiváló lehetőséget jelentett a Borókás játékos megismerésére. Stix József erdész szakmai ismertetője is sok új információt jelentett. Időközben a nap is kisütött, ezzel hozzájárult a 271 túrázó hangulatának javításához.
A feladatok teljesítése után indult a nap leghosszabb túrája (3,5 km) a "Kilences" tavakhoz. A szervezőket is meglepték a résztvevők gyorsasága, akik mintegy háromnegyed óra alatt teljesítették a távot. A tó közepén egy kilenctagú hattyú család "ebédelt". A fiatalok is ezt tették a parton zsíros kenyér és tea fogyasztásával.
A pihenőt kihasználva többen gombát kerestek és találtak. A kaposvári Simon Milán volt a legszerencsésebb, hatalmas vargányát vihetett haza. Zárásképpen, másfél kilométer megtétele után a Dráva Völgy Középiskola Madártani kiállítását nézhették meg a túrázók. A területünkön szokásos lepkék, szürke varjak, holló, egerésző ölyv mellett, igazi, ritkaság számban menő ghánai lepkéket is megcsodálhattunk. A vadász trófeák mindenkit elkápráztattak.
A nap végére mindenki betekintést nyerhetett Barcs és környéke növény és állatvilágába. Csodálatos volt az őszi színekben pompázó Nemzeti Park részesévé válni.

Ősz Márta
Somogy Megyei Diáksport Szövetség
titkár

 

 2008. október 20.

SZAKMAI MUNKABIZOTTSÁGI ÉRTEKEZLETEK

A Magyar Diáksport Szövetség Kézilabda, Kosárlabda, és Röplabda Munkabizottságai tartanak a héten értekezletet. Mindhárom munkabizottság fő napirendi pontja a faxon beérkezett elektronikus nevezési lapok alapján a VI. korcsoport versenyrendszerének kialakítása lesz.

Röplabda Munkabizottság
Budapest - Magyar Sport Háza, 2008. október 21. (kedd) 11.00
Tervezett napirendi pontok:
1) Az újjászerveződött MDSZ Röplabda Munkabizottság alakuló ülése, bemutatkozás
Előadó: Szlatényi György, Farkas Istvánné
2) Beszámoló a 2007/2008. tanévi versenyekről
Előadó: Farkas Istvánné, Nagy Zoltán
3) Tájékoztató a 2008/2009. tanév programjáról és változásairól
Előadó: Szlatényi György, Farkas Istvánné
4) A nevezések ismeretében a VI. korcsoport lebonyolításának megbeszélése
Előadó: Farkas Istvánné, és a munkabizottsági tagok
5) Tájékoztató a Strandröplabda Diákolimpia feladatairól      
Előadó: Farkas Istvánné
6) Az Amatőr Röplabda Diákolimpia feladatainak megbeszélése, elosztása     
Előadó: Farkas Istvánné
7) Egyebek

* * *

Kézilabda Munkabizottság
Budapest - Magyar Sport Háza, 2008. október 21. (kedd) 14.00  
1) Az újjászerveződött MDSZ Kézilabda Munkabizottság alakuló ülése, bemutatkozása
Előadó: Szlatényi György, Berendi József
2) A 2007/2008. tanévi rendezvények értékelése
Előadó: Berendi József
3) Tájékoztató a 2008/2009. tanév programjáról és változásairól
- Önkéntes diáksegítő képzés sportági tematikája
Előadó: Berendi József és a munkabizottsági tagok
- XIII. évfolyamos tanulók szerepeltetési lehetőségeiről
Előadó: Berendi József          
4) Javaslatok, kérések a Verseny- és programbizottság felé
Előadó: Berendi József          
5) A VI. korcsoport időbeosztása és lebonyolítási rendje
Előadó: Berendi József és a munkabizottsági tagok
6) Egyebek

* * *

Kosárlabda Munkabizottság

Budapest - Magyar Sport Háza, 2008. október 22. (szerda) 11.00
Tervezett napirendi pontok:
1) Az újjászerveződött MDSZ Kosárlabda Munkabizottság alakuló ülése, bemutatkozás
Előadó: Szlatényi György, Szaniszló Sándor
2) Tájékoztató a 2008/2009. tanév programjáról és változásairól
Előadó: Szlatényi György, Szaniszló Sándor
3) A nevezések ismeretében a VI. korcsoport lebonyolításának megbeszélése, csoportok kijelölése, az országos döntő előkészületei
Előadó: Szaniszló Sándor, a munkabizottsági tagok és az országos döntő Rendezőjének képviselője
4) A nevezések függvényében a 2009. évi ISF Középiskolai Kosárlabda Világbajnokságra nevezett iskolacsapatok kvalifikációs tornájának lebonyolítási elveinek megbeszélése, a feladatok elosztása        
Előadó: Szaniszló Sándor, és a munkabizottsági tagok
5) Egyebek

 2008. október 16.

Kedves Diákok! Tisztelt Kollégák!
A Magyar Diáksport Szövetség honlapján az "Élő közvetítés" menüpontnál megtekinthetők az Atlétika Diákolimpia III-IV. és V-VI. korcsoportos országos döntőn készült videó-felvételek.     

 * * * * * * *

HÉT VÉGI PROGRAMAJÁNLÓ

Kecskeméten, a Benkó Zoltán Szabadidő Központ területén 2008. október 19. (vasárnap) 11.00 órától kerül megrendezésre a Duatlon Diákolimpia "B" kategóriás országos döntő a II., III. és IV. korcsoportos diákversenyzők részére.

Diákturisztika, szabadidős programok

1. Utcai Kosárlabda Fesztivál
Békéscsaba - Városi Sportcsarnok parkolója, 2008. október 17. (péntek)
4 korcsoportban 71 fiú és lány csapat nevezett (320-350 fő).
Megnyitó 9:54-kor  - Köles István alpolgármester
11 pályán folynak a mérkőzések 10 - 14 óráig, 13 órától eredményhirdetések.
Békés és Bács-Kiskun megye általános és középfokú oktatási intézményeinek tanulói vesznek részt.
Díjazás: érem, serleg, sportszerek, csokoládé

2. Kolbászváltó
Békéscsaba - Tünde utcai sporttelep, 2008. október 17. (péntek)
Megnyitó: 13:50-kor - Szabóné Csendes Ildikó - Békés megyei Önkormányzat sportreferense
14 iskola 34, 8 fős csapata nevezett a szabadidős programra.
14 órakor válogatott atléta vezetésével bemelegítő futás, majd válogatott tornász irányításával bemelegítés.
Díjazás: érem, serleg, csokoládé, oklevél

3. Gyalog és kerékpár teljesítménytúra, játékos sportversenyek
Gyula, 2008. október 17. (péntek)
10 órakor indulnak az iskolák gyalog és kerékpárral a kijelölt útvonalakon.
11 órakor megnyitó a Sportpályán, megnyitja Prohászka Zsolt, a Magyar Diáksport Szövetség alelnöke.
4 általános iskola vesz részt a pénteki programon, várható létszám 850-900 fő.
Minden tagintézmény tanulója gyalog vagy kerékpáron mennek ki a sportpályára, ahol külön az 5.-6. osztály és külön a 7.-8. osztály 11 állomáson játszik, versenyez egymással.

4. Bakancsos túra a Koloska- völgybe
Balatonfüred - Koloska-völgy, 2008. október 17. (péntek)
Az általános és középiskolai tanulók, tanáraik és kísérőik Balatonfüreden (Alács), a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola tornatermében találkoznak pénteken 9.30 órától. Tíz órakor a résztvevők túravezetők segítségével indulnak a Koloska-völgyébe. A programban szerepel a Balatonhoz fűződő irodalmi és kultúrtörténeti totó kitöltése, távolságbecslés, a tájoló szakszerű használata, ügyességi feladatok.
A tervezett 15.00 órás eredményhirdetésnél a legügyesebb fiatalok, csoportok apró díjakat vehetnek át.     

5. Borókás Gyalogtúra
Darány (Somogy megye), 2008. október 18. (szombat)
A darányi Általános Iskolánál 10.00 órakor indulnak a diákok és kísérőik az ős borókásba, ahol ügyességi vetélkedő, borókás maraton, íjász bemutató és verseny várja a túrázókat.

 

 2008. október 14.

Nemzetközi Iskolasport Szövetség Technikai Bizottságainak szemináriuma
Franciaország - Tours, 2008. október 14-18.


A Nemzetközi Iskolasport Szövetség Technikai Bizottságainak háromnapos szemináriumára a mai napon Franciaországba utazott az MDSZ 4 fős delegációja. Szlatényi György a kézilabda, Fazekas Miklósné a tenisz, Gyulai Gergely a torna és Szép Edina az úszó technikai  bizottság tanácskozásain vesz részt.

* * *

TISZTELT PARTNERÜNK!
Cégünk, a Mikohungária Sport Fft. a Magyar Diáksport Szövetséggel kötött támogatói szerződés alapján az alábbi termékeket (kézilabda, kosárlabda, focilabda, röplabda, asztalitenisz, medicinlabda) kínálja Önnek kedvezményes áron.

TERMÉKEK (pdf)

MIKROHUNGÁRIA SPORT KFT.
1037 BUDAPEST, BÉCSI ÚT 267.
TEL./FAX.:06-1-453-2351
www.mhs.co.hu
E-MAIL: mikrohu@csomaghaz.hu

TERMÉKFELELŐS:
Hajduska Rita
Mobil: (30)476-2575
E-mail: hajduskarita@gmail.com

 2008. október 13.

Tisztelt Testnevelők!
Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a héten a következő sportágak nevezési határideje zárul:

1. KISPÁLYÁS FLOORBALL DIÁKOLIPIA I., II., III., IV., V., VI. kcs.
Nevezési határidő: 2008. október 14. (kedd) 12.00 óra
FIGYELEM! CSAK a faxon beérkezett elektronikus nevezési lapok alapján kerülnek kijelölésre a selejtezők!

2. KÉZILABDA - KOSÁRLABDA - RÖPLABDA VI. kcs.
Nevezési határidő: 2008. október 17. (péntek) 12.00 óra
FIGYELEM! A nevezések CSAK a faxon beérkezett elektronikus nevezési lapok alapján kerülnek feldolgozásra!

* * * * *

TORNA DIÁKOLIMPIA "B" KATEGÓRIA V-VI. KCS. LEÁNY ELŐÍRT GYAKORLAT VÁLTOZÁSAI
A Torna munkabizottság módosította a TORNA DIÁKOLIMPIA "B" kategória Előírt gyakorlatainál, az V-VI. kcs-os LEÁNYOK TALAJGYAKORLATÁT (pirossal jelölve a változás).
...
5. 90 fokos fordulat balra, jobb láb lendítéssel jobbra bal lebegőállásba oldalt és karkeresztezéssel karlendítés oldalsóközéptartásba, cigánykerék jobbra terpeszállásba, oldalsó középtartás.
6. ugrás 90 fokos fordulattal balra, v. jobbra szögállásba, karkörzés lefelé a test előtt magastartásba tenyér előre, csípőhajlítás karleengedéssel mélytartásba, dőlés hátra kéztámasszal nyújtott ülésbe, gurulóátfordulás hátra bal guggolótámaszba jobb láb emeléssel hátra;
(www.mdsz.hu/letoltesek)
...

*

LÁBTENISZ DIÁKOLIMPIAI VERSENYKIÍRÁS VÁLTOZÁSA
A megyei jelentések alapján, az eddig beérkezett nevezések száma, jóval a várakozásaink alatt van, ezért a Labdarúgó munkabizottság javaslatára a következő változást eszközöljük (a résztvevő csapatok számának növelése érdekében):

4. A verseny résztvevői:

Egy tanuló egy csapatban és egy szakágban indulhat. HELYETTE: Ugyanaz a tanuló mindkét szakágban (párosban és hármasban is) indulhat egy-egy csapatban, természetesen mindenki csak a saját korcsoportjában! (részletes kiírás: www.mdsz.hu/versenykiiras) - 2008. november 14-ei Elnökségi Ülésen történő esetleges jóváhagyásig az eredeti kiírás a mérvadó.

* * * * *

TOLLASLABDA TÁRGYI SEGÍTSÉG

A Magyar Tollaslabda Szövetség kis tárgyi segítséget kíván nyújtani azon iskoláknak, amelyekben jelenleg nem foglalkoznak tollaslabdával. Azon iskolák jelentkezését várjuk, ahol a testnevelők szívesen beindítanák sportágunkat, lehetőséget biztosítva a gyerekeknek a tollaslabdázásra.

Segítségképpen a Szövetségünk 10 darab tollaslabda-ütőt, valamint 2 db hálót biztosít az iskoláknak. Cserébe azt várjuk el, hogy a tornateremben fessék/ragasszák föl a tollaslabda pályát és a Diákolimpia "B" kategóriájában induljanak el az iskola tanulói.

A jelentkezéseket 2008. október 31-ig (péntek) várjuk, mert a mi lehetőségeink is szűkösek és csak 8 iskolát tudunk a fent említett módon támogatni!

Bálega Tibor
főtitkár
Magyar Tollaslabda Szövetség
E-mail: office@badminton.hu
Tel: (06-1)460-6903, mobil: (30)6452715

 2008. október 10.

SIKERES ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKI VERSENY
Budapesten a diákatlétikai csapatok legjobbjai


Az időjárás kegyes volt a középiskolásokhoz is, hiszen a csütörtökön, Budapesten megrendezett Atlétika Diákolimpia Ügyességi és váltófutó csapatbajnokság V-VI. korcsoportos országos döntő résztvevőit is ragyogó napsütés várta az UTE Atlétikai Stadionjában.
A pontversenyt a leányoknál 80 ponttal a kecskeméti Bolyai János Gimnázium nyerte, egyben egy évig őrzője a Dr. Irányossyné Vértessy Katalin Vándordíjnak.

 

A fiúknál 76 ponttal a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium végzett az első helyen, hat ponttal megelőzve a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium gárdáját. Szalka Géza és Végvári Ferenc tanítványai 24. alkalommal hódították el a Christián László Vándordíjat, melyet így újabb egy évig őrízhetnek.

 

* * *

Az országos döntőn versenylehetőséget biztosítottunk a Vak Diákok Sportegyesületében sportoló vak és gyengénlátó diákok részére. A 100 méteres távot Skerlák Renáta, Burányi Flóra és Fóris Norbert teljesítette Egri Barna, valamint Izsa Vivien, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanulóinak segítségével.

100 m Vak Diákok SE          
1. Skerlák Renáta 1989 Vakok Speciális Szakiskolája 18,00
Segítője: Egri Barna (Budaörs, Illyés Gyula Gimn. és Közgazdasági Szki.)
2. Fóris Norbert 1993 Vakok Általános Iskolája 18,18
Segítője: Izsa Vivien (Budaörs, Illyés Gyula Gimn. és Közgazdasági Szki.)
3. Burányi Flóra 1990 Vakok Speciális Szakiskolája 21,40

 

 
* * *

Az országos döntőn Dallos Ágnes, Diós Andrea és Foky Ákos, budapesti Petrik Lajos Két Tanítási nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola tanulóinak környezetvédelmi bemutatója ismét sikert aratott, a középiskolás tanulók sikeresen kitöltötték a totókat és a kérdőíveket. Reméljük, egyre többen óvják majd fokozott figyelemmel földünket.A részletes eredményeket hétfőtől olvashatják az Eredmények / Atlétika menüpontnál.

FIGYELEM!!!
A leány magasugrásnál a jegyzőkönyvek utólagos ellenőrzésénél módosítás történt - a végleges eredménylista hétfőn kerül kihírdetésre.
Szolnok, Széchenyi István Gimn. és Ált. Isk.
Dunakeszi, Radnóti Miklós Gimn.


2008.10.14. A Dunakeszi, Radnóti Miklós Gimn. jogosulatlan szerepeltetés miatt kizárásra került.

Magasugrás leány  
1. Kecskemét, Bolyai János Gimn. 1,5375

A Bajnokcsapat tagjai: Toldy Laura, Koi Andrea, Varga Nikolett, Kovács Zsófia, Vidács Fanni
Testnevelő / felkészítő: Nyilas Beáta, Adamik Zoltán

2. Salgótarján, Madách Imre Gimn. és Szki. 1,5000
3. Szolnok, Széchenyi István Gimn. és Ált. Isk. 1,4625
4. Budapest XV., BFÖ Dózsa György Gimn. 1,4625
5. Bonyhád, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimn. és Kollégium 1,4625
6. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium 1,4250
7. Zalaegerszeg, Csány László Közgazdasági Szki. 1,3875
DQ Dunakeszi, Radnóti Miklós Gimn.
Távolugrás leány  
1. Budapest VI., Kölcsey Ferenc Gimn. 5,2850

A Bajnokcsapat tagjai: Fekete Laura, Vincze Dorina, Vild Olívia, Schmelcz Fanni, Munkácsy Petra
Testnevelő / felkészítő: Vajda Zsuzsanna

2. Kecskemét, Bolyai János Gimn. 5,2475
3. Budapest XIV., Csanádi Árpád Ált. Isk. és Gimn. 4,9950
4. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 4,9550
5. Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn. 4,9200
6. Tatabánya, Bárdos László Gimn. 4,9175
7. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium 4,9100
8. Szolnok, Verseghy Ferenc Gimn. 4,6825
9. Budapest XV., BFKÖ Dózsa György Gimn. 4,6750
10. Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc Gimn. 4,6550
11. Székesfehérvár, Vasvári Pál Gimn. 4,6000
12. Gyomaendrőd, Kner Imre Gimn., Szki. és Kollégium 4,5725
Súlylökés /4kg/ leány  
1. Gyomaendrőd, Kner Imre Gimn., Szki. és Kollégium 9,6000

A Bajnokcsapat tagjai: Farkasinszki Mariann, Farkasinszki Zita, Balázs Tímea, Fekécs Fruzsina, Tokai Gréta
Testnevelő / felkészítő: Lakatos Tibor, Giriczné Darázsi Anna   

2. Kecskemét, Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium 9,5550
3. Szolnok, Verseghy Ferenc Gimn. 9,1050
4. Debrecen, Fazekas Mihály Gimn. 9,0675
5. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 8,9850
6. Dorog, KEMÖ Zsigmondy Vilmos Gimn., Informatikai Szki. 8,7350
7. Kecskemét, Bolyai János Gimn. 8,6875
8. Székesfehérvár, Vasvári Pál Gimn. 8,6725
9. Szombathely, Kanizsai Dorottya Gimn. 8,4950
10. Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimn. 8,2650
11. Miskolc, Diósgyőri Gimn. 8,0200
12. Kaposvár, Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szki. 7,6300
Diszkoszvetés leány  
1. Gyomaendrőd, Kner Imre Gimn., Szki. és Kollégium 28,9325

A Bajnokcsapat tagjai: Farkasinszki Mariann, Balázs Tímea, Tokai Gréta, Farkasinszki Zita, Botos Zsanett
Testnevelő / felkészítő: Lakatos Tibor, Giriczné Darázsi Anna

2. Szekszárd, TMÖ Szent László SzkiI, Kollégiuma Bezerédj István SzkI Tagintézménye 28,9300
3. Szolnok, Verseghy Ferenc Gimn. 27,2525
4. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium 26,4775
5. Szombathely, Kanizsai Dorottya Gimn. 25,7275
6. Debrecen, Fazekas Mihály Gimn. 25,5350
7. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 24,6225
8. Nyíregyháza, Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium 23,9075
9. Kecskemét, Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium 23,7700
10. Bonyhád, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimn. és Kollégium 23,1075
11. Ráckeve, Ady Endre Gimn. és Szki. 22,5900
12. Kaposvár, Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szki. 21,7175
13. Kecskemét, Bolyai János Gimn. 21,2625
Gerelyhajítás leány  
1. Debrecen, Fazekas Mihály Gimn. 35,1600

A Bajnokcsapat tagjai: Magyari Katalin, Kocsis Boglárka, Stercel Vivien, Fekete Judit, Hevessy Dorottya
Testnevelő / felkészítő: Szilágyi Tibor

2. Szolnok, Széchenyi István Gimn. és Ált. Isk. 34,5500
3. Gyomaendrőd, Kner Imre Gimn., Szki. és Kollégium 33,3975
4. Szekszárd, TMÖ Szent László SzkiI, Kollégiuma Bezerédj István SzkI Tagintézménye 31,3100
5. Kecskemét, Bolyai János Gimn. 30,8350
6. Tatabánya, Bárdos László Gimn. 28,9525
7. Bonyhád, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimn. és Kollégium 27,8650
8. Kecskemét, Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium 27,5475
9. Dorog, KEMÖ Zsigmondy Vilmos Gimn., Informatikai Szki. 27,2250
10. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 26,9075
11. Gyula, Erkel Ferenc Gimn. és Informatikai Szakképző Iskola 26,2150
4x800 m leány  
1. Kaposvár, Munkácsy Mihály Gimn. és Szki.  10:06,13

A Bajnokcsapat tagjai: Kodzsagogov Zsáklin, Rakovszky Gréta, Rák Rebeka, Czebei Réka
Testnevelő / felkészítő: Bundics Katalin, Simonné Kutas Zita

2. Tata, KEMÖ Eötvös József Gimn.  10:06,53
3. Keszthely, Vajda János Gimn.  10:10,67
4. Baja, III. Béla Gimn.  10:12,05
5. Vác, Piarista Gimn., Szki. és Kollégium  10:18,64
6. Budaörs, Illyés Gyula Gimn. és Közgazdasági Szki.  10:27,99
7. Szekszárd, Garay János Gimn.  10:31,62
8. Veszprém, Vetési Albert Gimn.  10:33,32
9. Dunaújváros, Széchenyi István Gimn.  10:36,54
10. Tiszaújváros, Eötvös József Gimn., SzkI és Kollégium  10:41,20
11. Szekszárd, I. Béla Gimn. és Informatikai Középiskola  10:51,49
12. Debrecen, Csokonai Vitéz Mihály Gimn.  10:56,74
13. Gyula, Erkel Ferenc Gimn. és Informatikai Szakképző Iskola  10:57,25
14. Miskolc, Diósgyőri Gimn.  11:23,72
Svédváltó leány  
1. Veszprém, Vetési Albert Gimn.  2:20,19

A Bajnokcsapat tagjai: Kontó Ivett, Kovács Regina, László Evelin, Loránd Lilla
Testnevelő / felkészítő: Szász Péter, Tóthné Stupián Anikó

2. Budapest VI., Kölcsey Ferenc Gimn.  2:21,46
3. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium  2:25,07
4. Székesfehérvár, Ciszterci Szent István Gimn. 2:25,92
5. Miskolc, Diósgyőri Gimn.  2:27,71
6. Kecskemét, Bolyai János Gimn.  2:28,77
7. Szeged, Széchenyi István Gimn. és Szki.  2:28,85
8. Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn.  2:29,34
9. Budapest IV., Berzeviczy Gergely Közgazdasági, Külkereskedelmi Szki. és Gimn.  2:31,87
10. Tatabánya, Bárdos László Gimn.  2:32,25
11. Székesfehérvár, Vasvári Pál Gimn.  2:32,37
12. Zalaegerszeg, Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ  2:32,77
13. Gyula, Gyulai Római Katolikus Gimn., Ált. Isk., Óvoda és Kollégium  2:33,76
14. Szombathely, Kanizsai Dorottya Gimn.  2:36,16
15. Gödöllő, Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma  2:36,75
Magasugrás fiú  
1. Szolnok, Széchenyi István Gimn. és Ált. Isk. 1,7875

A Bajnokcsapat tagjai: Sárai Gábor, Bárány Dávid, Gál Bence, Páldi Máté, Patkó Richárd
Testnevelő / felkészítő: Gálné Fancsali Ildikó, Ecseki Tibor

2. Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc Gimn. 1,7500
3. Mezőkovácsháza, Hunyadi János Gimn., SzkI, Speciális Szakiskola, AMI, EGyMI 1,7375
4. Salgótarján, Madách Imre Gimn. és Szki. 1,7000
5. Zalaegerszeg, Csány László Közgazdasági Szki. 1,6875
Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai SzkI és Kollégium 1,6875
7. Tiszaújváros, Eötvös József Gimn., Szakképző Iskola és Kollégium 1,6625
Távolugrás fiú  
1. Békéscsaba, Gépészeti és Számítástechnikai Szki. 6,3225

A Bajnokcsapat tagjai: Görbe János, Szegedi Attila, Bayrak Yusuf, Nagy Zsolt, Dobi Imre
Testnevelő / felkészítő: Pap Csaba

2. Szolnok, Széchenyi István Gimn. és Ált. Isk. 6,2350
3. Pannonhalma, Pannonhalmi Bencés Gimn. és Kollégium 6,1650
4. Tatabánya, Bárdos László Gimn. 5,9950
5. Bonyhád, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimn. és Kollégium 5,9925
6. Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimn. 5,9850
7. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 5,9725
8. Miskolc, Avasi Gimn. 5,8225
9. Miskolc, Diósgyőri Gimn. 5,6900
10. Budapest VI., Kölcsey Ferenc Gimn. 5,6875
11. Szikszó, Szepsi Csombor Márton Gimn., Szakképző és Ált. Isk., EPSz, AMI 5,6300
Súlylökés fiú  
1. Kiskunfélegyháza, Szakképző Int., Kollégium Mg, Élelmiszeripari KI, Szakisk. 12,3900

A Bajnokcsapat tagjai: Csengődi Tamás, Seres Gábor, Csőke Ákos, Mogyoró Tamás, Gulyás Gábor
Testnevelő / felkészítő: Cseklye Sándor

2. Mezőtúr, Teleki Blanka Gimn., Szki., Szakiskola és Kollégium 12,3750
3. Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc Gimn. 12,1550
4. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium 11,7525
5. Miskolc, Szemere Bertalan Szki., Szakiskola és Kollégium 11,6550
6. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 11,4000
7. Budapest XIV., Csanádi Árpád Ált. Isk. és Gimn. 11,3150
8. Veszprém, Táncsics Mihály Szki., Szakiskola és Kollégium 11,1425
10. Nyíregyháza, Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szki. 11,0300
11. Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimn. 10,8150
12. Nyíregyháza, Bánki Donát Műszaki Középiskola 10,5550
Diszkoszvetés /1,75kg/ fiú  
1. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 38,8400

A Bajnokcsapat tagjai: Szabó Péter, Támba László, Mikó Balázs, Farkas Nándor Valentin, Csordás Ákos
Testnevelő / felkészítő: Végvári Ferenc, Szalka Géza

2. Mezőtúr, Teleki Blanka Gimn., Szki., Szakiskola és Kollégium 33,1725
3. Nyíregyháza, Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szki. 32,7675
4. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium 32,5275
5. Veszprém, Táncsics Mihály Szki., Szakiskola és Kollégium 32,1300
6. Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimn. 31,1850
7. Kaposvár, Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szki. 30,6200
8. Ásotthalom, Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium 29,4925
9. Kazincbarcika, Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium 28,9575
10. Békés, Farkas Gyula Közoktatási Intézmény 28,2225
11. Miskolc, Szemere Bertalan Szki., Szakiskola és Kollégium 28,1225
12. Tamási, Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium 26,7675
Gerelyhajítás fiú  
1. Szolnok, Széchenyi István Gimn. és Ált. Isk. 45,6375

A Bajnokcsapat tagjai: Gál Mihály, Körmöndi Sándor, Sárai Gábor, Váradi Péter, Gál Bence
Testnevelő / felkészítő: Gálné Fancsali Ildikó, Ecseki Tibor

2. Békés, Farkas Gyula Közoktatási Intézmény 44,3850
3. Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimn. 43,8500
4. Gyula, Gyulai Római Katolikus Gimn., Ált. Isk., Óvoda és Kollégium 42,0950
5. Bonyhád, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimn. és Kollégium 39,3975
6. Nyíregyháza, Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szki. 39,3800
7. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn. 38,4425
8. Miskolc, Diósgyőri Gimn. 38,3850
9. Pécs, Pollack Mihály Műszaki Szki. és Szakiskola 38,2800
10. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium 37,1750
11. Szeged, Dugonics András Piarista Gimn., Szki. és Kollégium 36,8375
12. Vác, FVM KASzK, SzkITáncsics Mihály Mezőgazdasági SzkI, FVM Gyakorlóiskola 36,7800
4x1500 m fiú  
1. Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimn.  17:37,22

A Bajnokcsapat tagjai: Kosdi Dávid, Gáspár Erik, Hegedűs Ádám, Szaniszló Barnabás
Testnevelő / felkészítő: Pajor Ferencné

2. Békéscsaba, Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium  17:39,79
3. Székesfehérvár, Gróf Széchenyi István Műszaki Szki.  17:48,21
4. Tatabánya, Árpád Gimn.  17:49,45
5. Pannonhalma, Pannonhalmi Bencés Gimn. és Kollégium  17:59,22
6. Budaörs, Illyés Gyula Gimn. és Közgazdasági Szki.  18:01,88
7. Ócsa, Bolyai János Gimn. és Kereskedelmi Szki.  18:03,87
8. Szombathely, Bolyai János Gyakorló Ált. Isk. és Gimn. 18:05,56
9. Tiszaújváros, Eötvös József Gimn., Szakképző Iskola és Kollégium  18:18,61
10. Tata, KEMÖ Eötvös József Gimn.  18:20,29
11. Dunaújváros, Széchenyi István Gimn.  18:29,82
12. Baja, III. Béla Gimn.  18:29,88
13. Székesfehérvár, Vasvári Pál Gimn.  18:40,94
14. Szombathely, Herman Ottó Kertészeti-, Környezetvédelmi-, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium  18:43,69
15. Budapest IV., Babits Mihály Gimn.  18:47,01
16. Szekszárd, Garay János Gimn.  18:53,12
Svédváltó fiú  
1. Kaposvár, Munkácsy Mihály Gimn. és Szki. 2:01,40

A Bajnokcsapat tagjai: Szabó Márk, Mészáros Dániel, Reiner Patrik, Lukács Máté
Testnevelő / felkészítő: Bundics Katalin, Gálosi Csongor

2. Nyíregyháza, Vasvári Pál Gimn.  2:02,15
3. Gödöllő, Török Ignác Gimn.  2:02,42
4. Szeged, Széchenyi István Gimn. és Szki.  2:02,97
5. Békéscsaba, Gépészeti és Számítástechnikai Szki.  2:03,01
6. Szombathely, Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium  2:03,23
7. Debrecen, Fazekas Mihály Gimn.  2:03,61
8. Mohács, Kisfaludy Károly Gimn.  2:03,68
9. Miskolc, Avasi Gimn.  2:06,08
10. Budapest XIII., Berzsenyi Dániel Gimn.  2:06,46
11. Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimn. és Kollégium  2:06,85
12. Budapest VI., Kölcsey Ferenc Gimn.  2:08,34
13. Gyula, Erkel Ferenc Gimn. és Informatikai Szakképző Iskola  2:08,39
14. Budaörs, Illyés Gyula Gimn. és Közgazdasági Szki.  2:08,58
15. Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimn.  2:08,93
16. Veszprém, Vetési Albert Gimn.  2:09,28
- Veszprém, Ipari Szki. és Gimn. DQ
     

 

 

 2008. október 08.

"DRÁMAI" KÜZDELEM FIÚ MAGASUGRÁSBAN
Új diákolimpiai bajnoki csúccsal nyertek a pilisvörösvári "schilleresek"

A mai budapesti, az UTE Atlétikai Stadionban megrendezett Atlétika Diákolimpia III-IV. korcsoportos országos döntő napos, szélcsendes és száraz időben került megrendezésre, amire azt szokták mondani "ideális" versenyidő.
A megnyitón részt vett Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség és Pinnyey Richárd, a Budapesti Diáksport Szövetség főtitkára.  
A versenyt megtisztelte jelenlétével Bíró Csaba, a Heves Megyei Diáksport Tanács elnöke, és Galamb Istvánné, a Bács-Kiskun megyei Diáksport Tanács elnöke is.  
A fiúknál a magasugrásban új diákolimpiai csúcs született, pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ötösfogata 1,6375-ös eredménnyel búcsúztatta a miskolci Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnázium 1,6000-as eredményét. A csapatverseny külön érdekessége volt Gerencsér Ádám, és a dombóvári Tóth Bence párviadala a 180 centiméteres magasságon, amiből a pilisvörösvári fiatal került ki győztesen, hiszen csapattagként ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Ám Bence is minden dicséretet megérdemel, mert utolsó kísérlete a 185 cm-en kiváló versenyzői tulajdonságokról tett tanúbizonyságot.  
A leányoknál a magasugrás abszolút holtversenyt hozott a második helyen, így a békéscsabai 2. sz. és a debreceni "kazinczysok" közösen léptek fel a dobogó második fokára.
A békéscsabai 2. sz. Általános Iskola végzett az első helyen az összetett pontversenyben, őrizhetik így egy évig a Kovács Csaba Vándordíjat. Forczek Győző, Erdős Péter és Michnay Ágnes tanítványai 97 pontot szereztek, megelőzve ezzel a 66 pontos egri Dr. Kemény Ferenc Általános Iskolát és a 60 ponttal harmadik helyezett kecskeméti Széchenyivárosi Óvoda és Általános Iskola csapatát.

 

Az országos döntőn Dallos Ágnes, Diós Andrea és Foky Ákos, budapesti Petrik Lajos Két Tanítási nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola tanulóinak bemutatója is sikert aratott, hiszen a kis standot számos kisdiák kereste fel, számot adva eddigi környezetvédelmi tudásáról.

Magasugrás leány  
1 Kecskemét, Széchenyivárosi Óvoda és Ált. Isk. 1,4125
  A Bajnokcsapat tagjai: Beke Kinga, Borsodi Zsuzsanna, Fürjesi Andrea, Óvári Dalma, Strázsi Bianka
Testnevelő / felkészítő: Simity László
 
2 Békéscsaba, 2. sz. Ált. Isk. 1,3625
  Debrecen, Kazinczy Ferenc Ált. Isk. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 1,3625
4 Miskolc, Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimn. 1,3500
5 Gödöllő, Premontrei Szent Norbert Gimn., Egyházzenei Szki. és Diákotthon 1,3000
6 Budapest XVI., Bornemisza Péter Gimn., Alapfokú Művészeti és Ált. Isk. 1,2875
7 Eger, Dr. Kemény Ferenc Ált. Isk. 1,2625
Távolugrás leány  
1 Kecskemét, Lestár Péter Egységes KI, Szakiskola, II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája 4,6500
 

A Bajnokcsapat tagjai: Huszka Nóra, Korsós Dorina, Dunai Johanna, Holló Dorina, Oláh Nikolett    
Testnevelő / felkészítő: Majsai Mária

 
2 Békéscsaba, 2. sz. Ált. Isk. 4,6475
3 Paks, Deák Ferenc Ált. Isk. 4,4900
4 Gyula, Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 4,4150
5 Kalocsa, Kalocsa és Térsége Általános Iskolája 4,4125
6 Békés, Békési Kistérségi Ált.Isk., AMI, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 4,3875
7 Győr, Kazinczy Ferenc Gimn. és Kollégium 4,3650
8 Dorog, Eötvös József Ált. Isk. 4,3375
9 Gödöllő, Erkel Ferenc Ált. Isk. 4,3000
10 Pécs, Budai-Városkapu Óvoda, Ált. Isk., Szakiskola, Speciális Szakiskola, AMI 4,2525
11 Eger, Dr. Kemény Ferenc Ált. Isk. 4,2375
Kecskemét, Széchenyivárosi Óvoda és Ált. Isk.
Súlylökés leány  
1 Kiskunlacháza-Áporka, Ált. Isk.i Társulás 10,0025
 

A Bajnokcsapat tagjai: Kéri Krisztina, Foki Dóra, Koronics Cintia, Horák Kinga, Paskó Petra
Testnevelő / felkészítő: Balogh László, Foki Vilmos

 
2 Kiskunfélegyháza, KÖÁI József Attila Ált. Isk. 9,4725
3 Szolnok, Széchenyi Körúti Ált. Isk., Sportiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 9,3125
4 Kecskemét, Széchenyivárosi Óvoda és Ált. Isk. 9,2975
5 Salgótarján, SKÁID Beszterce - lakótelepi Tagiskola 9,1200
6 Vác, Árpád Fejedelem Ált. Isk. 8,9550
7 Újfehértó, Újfehértói Általános, Művészeti Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat 8,8525
8 Kazincbarcika, Pollack Mihály Ált. Isk. 8,5975
9 Gyula, Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 8,5100
10 Kazincbarcika, Ádám Jenő Ált. Isk. 8,4375
11 Miskolc, Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimn. 8,0375
12 Siófok, Somogyi József Ált. Isk. 7,9000
Kislabdahajítás leány  
1 Tata, Kőkúti Ált. Isk. 49,8875
 

A Bajnokcsapat tagjai: Heizer Andrea, Németh Regina, Mayer Lívia, Fürst Rebeka, Varga Bettina
Testnevelő / felkészítő: Sebestyén Balázs

 
2 Salgótarján, SKÁID Beszterce - lakótelepi Tagiskola 49,8300
3 Békéscsaba, 2. sz. Ált. Isk. 48,4500
4 Abony, Somogyi Imre Ált. Isk. 48,2375
5 Szombathely, Derkovits Gyula Ált. Isk. 48,1225
6 Orosháza, Orosháza Város Általános Iskolája 47,9750
7 Győr, Kazinczy Ferenc Gimn. és Kollégium 47,9650
8 Dorog, Eötvös József Ált. Isk. 47,4575
9 Kecskemét, Lestár Péter Egységes KI, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája 46,7875
10 Vác, Árpád Fejedelem Ált. Isk. 45,4600
11 Debrecen, Kazinczy Ferenc Ált. Isk. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 44,3375
12 Budapest XIV., Zuglói Hajós Alfréd Ált. Isk. 43,0550
Magasugrás fiú  
1 Pilisvörösvár, Friedrich Schiller Gimn., Szki. és Kollégium 1,6375 - ÚJ OD csúcs
 

A Bajnokcsapat tagjai: Gerencsér Ádám, Gerencsér Noel, Poprádi Márk, Marosi Barnabás, Gerencsér Martin
Testnevelő / felkészítő: Engerth Csaba, Vincze Ákos, Ónodi Zoltán

 
2 Dombóvár, Szent Orsolya Rendi Gárdonyi Géza Katolikus Ált. Isk., AMI 1,5500
3 Eger, Dr. Kemény Ferenc Ált. Isk. 1,5375
4 Miskolc, Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimn. 1,4875
5 Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn. 1,4875
6 Kecskemét, Belvárosi Óvoda és Ált. Isk. Zrínyi Ilona Ált. Iskolája 1,4750
7 Orosháza, Orosháza Város Általános Iskolája 1,4250
Távolugrás fiú  
1 Eger, Dr. Kemény Ferenc Ált. Isk. 5,3150
 

A Bajnokcsapat tagjai: Lőcsei Bence, Péceli András, Kardos József, Nemes Zsigmond, Csathó Konrád
Testnevelő / felkészítő: Fejes Péter

 
2 Orosháza, Orosháza Város Általános Iskolája 5,2225
3 Kazincbarcika, Ádám Jenő Ált. Isk. 5,1925
4 Tatabánya, Dózsa György Ált. Isk. 5,1650
5 Miskolc, 21. sz. Ált. Isk. 5,0950
6 Mindszent, Mindszenti Ált. Isk. 5,0675
7 Kiskunfélegyháza, KÖÁI József Attila Ált. Isk. 5,0125
8 Encs, Kazinczy Ferenc Ált. Isk. és Művészeti Alapiskola 4,9950
9 Szekszárd, Babits Mihály Ált. Isk. 4,9900
10 Abony, Somogyi Imre Ált. Isk. 4,9700
11 Pilisvörösvár, Friedrich Schiller Gimn., Szki. és Kollégium 4,9450
12 Komárom, Petőfi Sándor Ált. Isk. 4,8000
Súlylökés fiú  
1 Kazincbarcika, Pollack Mihály Ált. Isk. 10,8325
 

A Bajnokcsapat tagjai: Szűcs Bence, Pap Dániel, Pap Dávid, Lőrincz András, Szőlösi László
Testnevelő / felkészítő: Barna Imre

 
2 Tarnaörs-Boconád, ÁMK Intézményfenntartó Társulás 10,8275
3 Kiskunfélegyháza, KÖÁI József Attila Ált. Isk. 10,7825
4 Békéscsaba, 2. sz. Ált. Isk. 10,7375
5 Alsóörs, Endrődi Sándor Ált. Isk. és Napköziotthonos Óvoda 10,5775
6 Kalocsa, Kalocsa és Térsége Általános Iskolája 10,3750
7 Szolnok, Széchenyi Körúti Ált. Isk., Sportiskola, AMI 10,1725
8 Eger, Hunyadi Mátyás Ált. Isk. 10,1525
9 Gyula, Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 10,1425
10 Salgótarján, SKÁID Petőfi Sándor Tagiskola 9,6725
11 Fehérgyarmat, Kölcsey Ferenc Ált. Isk., Óvoda és Bölcsőde 9,5000
12 Nyirád, Halimba, Nyirád, Szőc Intézményfenntartó Társulás Ált. Iskolája 9,4700
Kislabdahajítás fiú  
1 Tata, Kőkúti Ált. Isk. 61,6575
 

A Bajnokcsapat tagjai: Rigó János, Kállai Martin, Zóna István, Nagy Zsolt, Jakab Dániel
Testnevelő / felkészítő: Gaál Szabolcs

 
2 Kecskemét, Széchenyivárosi Óvoda és Ált. Isk. 61,3450
3 Alsóörs, Endrődi Sándor Ált. Isk. és Napköziotthonos Óvoda 61,2075
4 Eger, Hunyadi Mátyás Ált. Isk. 60,5775
5 Abony, Somogyi Imre Ált. Isk. 59,1575
6 Vác, Földváry Károly Ált. Isk. 59,0600
7 Vác, Árpád Fejedelem Ált. Isk. 58,1050
8 Halásztelek, Általános Művelődési Központ 57,5125
9 Sajószentpéter, Sajószentpéteri Központi Ált. Isk. 57,2625
10 Sárvár, Nádasdy Tamás Ált. Isk. 57,0125
11 Balassagyarmat, Kiss Árpád Ált. Isk. 54,4125
10x200 m vegyesváltó (5 leány - 5 fiú)  
1 Békéscsaba, 2. sz. Ált. Isk. 4:33,9
 

A Bajnokcsapat tagjai: Kádi Vivien, Bálint István, Laczó Erna, Bobály Szabolcs, Papp Kincső, Andó László, Gidai Eszter, Bagi Péter, Kocsis Nóra, Szeles Tamás
Testnevelő / felkészítő: Forczek Győző, Erdős Péter

 
2 Gyula, Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 4:40,2
3 Kecskemét, Lestár Péter Egységes KI, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája 4:41,4
4 Újfehértó, Újfehértói Általános, Művészeti Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat 4:42,4
5 Szombathely, Derkovits Gyula Ált. Isk. 4:43,6
6 Eger, Dr. Kemény Ferenc Ált. Isk. 4:44,0
7 Székesfehérvár, Ciszterci Szent István Gimn. 4:44,4
8 Szombathely, Bolyai János Gyakorló Ált. Isk. és Gimn. 4:45,4
9 Gödöllő, Erkel Ferenc Ált. Isk. 4:45,9
10 Ajka, Fekete István-Vörösmarty Mihály Ált. Isk., Gimn. és Szki. 4:46,0
11 Székesfehérvár, Németh László Ált. Isk. 4:46,8
12 Miskolc, 21. sz. Ált. Isk. 4:47,9
13 Kecskemét, Széchenyivárosi Óvoda és Ált. Isk. 4:48,2
14 Miskolc, Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimn. 4:49,5
15 Gödöllő, Török Ignác Gimn. 4:51,4
   

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

A SPORTOK KIRÁLYNŐJE A "MINI ÖTKARIKÁS" VERSENYEN
Budapesten randevúznak a legjobb általános és középiskolás ügyességi ás váltófutó csapatok


Ma és holnap kerül megrendezésre az idei tanév első atlétikai diákolimpiai versenye Budapesten, az UTE Atlétikai Stadionjában. Az Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság III-IV. korcsoportos viadalra szerdán, míg az V-VI. korcsoportosok versenyére csütörtökön 10.30 órától várjuk a szurkolókat, az érdeklődőket.
A III-IV. korcsoportosok megyei/budapesti döntőin magasugrás, távolugrás, súlylökés, kislabdahajítás versenyszámokban, valamint a 10x200 méteres vegyesváltó futásban 816 csapat közül kerültek ki azok az együttesek, melyek iskolájukat képviselik a fővárosi döntőn.
A debreceni testnevelő, Kovács Csaba tiszteletére 2002-ben alapított vándorserleget az elmúlt tanévben a kiskunfélegyházi KÖÁI József Attila Általános Iskola hódította el.
A Vándorserlegért idén is nagy küzdelem várható a kecskeméti Széchenyivárosi, a békéscsabai 2. sz., az egri Dr. Kemény Ferenc Általános Iskolák között, ám lehet, a "nagyokat" megtréfálva a más suli hódítja el az összetett pontverseny első helyéért járó trófeát.

Az V-VI. korcsoportosok fiúknál 654, míg a leányoknál 448 csapat mérte össze tudását magas-, távolugrásban, súlylökésben, diszkoszvetésben, gerelyhajításban, valamint két váltószámban, a fiúknál 4x1500 méteres és svédváltó, míg a leányoknál 4x800 méteres és szintén svédváltó futásban.
A nehézségek ellenére ebben a korosztályban is népszerű az atlétika, hiszen 226 középfokú oktatási intézmény tanulói ismerkedtek és szerették meg a sportág versenyszámait.
A fiúknál az összetett pontversenyt, egyben a Christián László Vándordíjat tavaly a szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Általános Iskola nyerte, míg a leányoknál a Dr. Irányossyné Vértessy Katalinról elnevezett tiszteletdíjat a kecskeméti Bolyai János Gimnázium hölgykoszorúja őrizte egy évig.
A középiskolásoknál jóslásokba bocsátkozni merészség, hiszen egy-egy kiváló eredmény kellő alapot szolgálhat az összetettbeli jó eredményhez is.
Technikai módosítás miatt a rajtlista két helyen módosult: a leány svédváltónál a veszprémi Vetési, míg a diszkoszvetésnél a bonyhádi Petőfi Gimnázium meghívásra került.  

Mind az általános, mind a középiskolás versenyen a budapesti Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola diákjai környezetvédelmi kérdésekkel, gyakorlati bemutatóval hívják fel a figyelmet környezetünk védelmének fontosságára. A totókat kitöltő és jó választ adó diákversenyzőket a Magyar Diáksport Szövetség jutalomban részesíti.

FIGYELEM!
A NATO-találkozó miatt megbénulhat a főváros közlekedése
Megbénulhat a közlekedés csütörtökön (és pénteken) a fővárosban, a NATO védelmi minisztereinek találkozója miatt. Útlezárások lesznek a Ferihegyi gyorsforgalmi úton, a Kossuth tér, a Hősök tere környékén és a pesti alsó rakparton is. Három belvárosi hotelbe pedig csak a környéken lakók vagy dolgozók juthatnak be.
KÉRJÜK AZ ORSZÁGOS DÖNTŐRE ÉRKEZŐ V-VI. KORCSOPORTOS ISKOLÁK CSAPATAIT, HA AUTÓBUSSZAL, VAGY AUTÓVAL ÉRKEZNEK A SZILÁGYI UTCÁBA, AZ ÚTLEZÁRÁSOK MIATT IDŐBEN INDULJANAK EL, ILL. LEHETŐSÉG SZERINT KERÜLJÉK EL A KRITIKUS PONTOKAT!  

 

 


2008. október 03.

DUATLON DIÁKOLIMPIA "B" KATEGÓRIA II., III., IV. korcsoport

Felkerült a honlapunkra a forgatókönyvek menüpontba, a 2008. október 19-én Kecskeméten megrendezésre kerülő Duatlon Diákolimpia "B" kategória országos döntőjének kiírása és szállás-megrendelője. Jó felkészülést kívánunk mindenkinek az országos döntőre!


 


2008. október 01.

NAGYSIKERŰ DIÁKTURISZTIKAI TALÁLKOZÓ
Miskolc-Lillafüred-Szentlélek

2008. szeptember 26-án a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács szervezésében került megrendezésre közel 600 fő tanuló és kísérő részvételével a "C" jelű régiós Diákturisztikai Találkozó.
A rendezvényen igen nagy számban résztvevő diákok Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és a rendező Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek külön autóbuszokon, melynek költségét a Magyar Diáksport Szövetség finanszírozta.

A program a kisvasút végállomásánál kezdődött, ahol a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium Miskolc fúvószenekarának igen hangulatos előadása közepette érkeztek és foglalták el helyüket a 2 szerelvény nyitott, illetve zárt kocsijaiban a gyerekek. A vonatok Garadna végállomásig szállították a résztvevőket, ahonnan képzett túravezetők irányításával gyalogtúrával folytatták útjukat a Szentléleki Turistaparkba.

A turistaparkba érkezve finom szabadtéri ebéd mellett igen gazdag programkínálat várta a gyerekeket. Részt vehettek az interaktív történelemórán, íjászkodhattak, focizhattak, kipróbálhatták a mászófalat, kalandjátszótéren, bátorságfán és kerékpáros akadálypályán próbálhatták ki kreativitásukat és ügyességüket, de túrát tehettek a látókövekhez, vagy megtekinthették az igen érdekes gombakiállítást is. Mindenki kedve szerint töltötte el a rendelkezésre álló 3-3,5 órát a Turistaparkban.

A visszautat a kisvasút végállomására szintén gyalogosan a választott útvonalon tették meg a csapatok a kijelölt túravezetők irányítása mellett. A résztvevők egy igen gazdag, érdekes és változatos napi program után elégedetten utaztak vissza a Miskolci végállomásig, illetve néhány csapat Lillafüred természeti szépségét is megtekintette.

A gyerekek változatos programja mellett párhuzamosan igen érdekes fórum helyszínévé vált a Turistapark Jurtája, hiszen az MDSZ vezetői, valamint a BAZ Megyei Közgyűlés képviselői, illetve a megyei és Miskolc városi szakszervezet vezetőinek jelenlétében zajlott. A tanácskozás az 1.300 Ft-os elkülöníttet diáksport normatíva visszaállításának szükségességéről tárgyaltak.

A találkozó nagyszerűen sikerült, reméljük jövőre is hasonló létszámú résztvevőt tudtunk ösztönözni, hogy tegyen az egészségéért egy túrát.

Kis Virág
sportszervező
BAZ Megyei Testnevelési és Sportintézet

 

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


FELSŐ-KISKUNSÁGI ÉS DUNAMELLÉKI KISTÉRSÉG ISKOLÁIBAN
FUSS 2008 MÉTERT AZ ISKOLÁDÉRT!

Sikeres volt a Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Kistérség iskoláiban szervezett Fuss 2008 métert az iskoládért! diáksport akció. A kezdeményezés célja az volt, hogy a mozgás, a sport közösségformáló erejét kihasználva, közelebb hozza egymáshoz a kistérség településeit, intézményeit, és hozzájáruljon a diáksport feltételeinek javulásához.
A kistérség településein (Dunaegyháza, Apostag, Dunavecse, Szalkszentmárton, Tass, Kunszentmiklós, Kunadacs, Kunpeszér, Szabadszállás), 16 oktatási intézményben összesen 4250 iskolapolgár vett részt az akcióban. A legtöbben Kunszentmiklóson futottak, mintegy 1700-an.
Dunaegyházán a szülők is részt vettek a futásban. 123 tanuló mellet 92 szülő is teljesítette a távot.
A kistérség és az önkormányzatok által felajánlott támogatást, ami megközelíti az egymillió forintot, sporteszközök beszerzésére fordítják

Csatlakozott az akcióhoz, mint fenntartó a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, és mint támogató a Fogyatékkal Élők Bács-Kiskun Megyei Sportszövetsége. Az ő segítségükkel valósult meg a diáksport akció a megye gyógypedagógiai intézményeiben.
A programra 9 gyógypedagógiai intézmény és 1 gyógypedagógiai tagozatos városi oktatási intézményvett részt, 2210 tanuló és pedagógus részvételével.

Hasonló diáksport akciót szerveztek a jánoshalmi kistérségben is. Így Bács-Kiskunban megközelítőleg 10000 diák és pedagógus vett részt az akcióban.

Az ötletgazda kistérség és a szervezők, látva az akció sikerét, a következő tanév elején is meghirdetik ezt az akciót.

Egyúttal kezdeményezik, hogy ezentúl minden tanév szeptemberének harmadik péntekje, legyen a Magyar Diáksport Napja, melynek keretében valósulhat meg ez a program is.

Toponáry Gábor
Kistérségi sportmenedzser


 2008. szeptember 30.

DIÁKTURISZTIKA- SZABADIDŐ

Kedves Diákok! Kedves Érdeklődők!

A diákszabadidős programsorozat következő eseményei:
2008. október 17. (péntek)Veszprém - Diákturisztikai találkozó (Bakancsos túra) - Balatonfüred - Koloska-völgy
2008. október 17. (péntek) Békéscsaba - Kolbászváltó, Utcai Kosárlabda Fesztivál
                                           Mezőhegyes, Sarkad, Gyula, Békéscsaba - Diákturisztikai találkozók (Szabadidős események)                                                        Kerékpáros és gyalogtúra, játékos vetélkedők, vízitúratúra
2008. október 18. (szombat) Somogy/Barcs - Dráva-Horgásztanya (Bók) - Ős borókás - Barcs - gyalogtúra

A programok és a nevezési lapok letölthetők honlapunkon a forgatókönyvek menüpontból.
Várunk szeretettel minden kis és nagydiákot, testnevelőt, kísérőt és minden érdeklődőt!

 

2008. szeptember 29.

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ

Felhívjuk a Tisztelt Testnevelők figyelmét, hogy a Duatlon Diákolimpia "B" kategóriás II., III., és IV. korcsoportos országos döntőre az elektronikus nevezési határidő 2008. október 01-én (szerda) 12.00 órakor zárul.

* * *

LABDARÚGÓ MUNKABIZOTTSÁGI ÉRTEKEZLET
2008. október 2-án (csütörtök) 11:00 órakor a Magyar Diáksport Szövetség Labdarúgó Munkabizottsága értekezletet tart a Magyar Sport Házában. A tervezett napirendi pontok: Az újjászerveződött MDSZ Labdarúgó Munkabizottság alakuló ülése - új tagok bemutatása,  A 2008/2009. tanévi versenyprogram megbeszélése - új sportágak, és Egyebek.

* * *

SIKERES DIÁKTURISZTIKAI TALÁLKOZÓ A TÓKAJI PARKERDŐBEN

A Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Somogy Megyei Diáksport Szövetség rendezte meg a kiemelt "D" jelű Diákturisztikai találkozót a Kaposvár melletti Tókaji parkerdőben.
10 csapat, összesen 273 fő vett részt a rendezvényen, akik igazi kiránduló időben teljesíthették a tervezett távokat.
A csapatok fele tájfutó térkép segítségével elindult felfedezni az erdőt és a benne található erdei tornapályát, a forrást, az erdei játszóteret, a focipályát. A többiek kisebb kört teljesítettek, ahol 5 állomást kellett megtalálni.
Az első állomáson tájékoztatást hallhattak a túrázási öltözködésről, viselkedésről, a hegymászás eszközeinek bemutatása mellett pedig felvehették a gyerekek a hegymászáshoz szükséges hevedert is. A parkerdő lőtere volt a következő bázishely, ahol a fiatalok íjászati ismereteket kaptak és "művadon" ki is próbálhatták képességeiket.
Ezt a próbát követte a lövészet, ahol előbb a vadászok rövid tájékoztatást adtak az erdőről, illetve a kiállított fegyverekről, majd a fiatalok vadászpuskával álló céltáblára a lövészetet is kipróbálhatták.
Rövid erdei barangolás után a tavak között felállított pagodánál népi játékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek és pedagógusok egyaránt, amit szintén kipróbálhatott mindenki, majd következett az erdei labdarúgó pályán a kapura rúgás, az esőzések miatt felázott, sáros talajon.
Az állomások után a nagy tó mellett visszaértek a gyerekek a központi bázisra, ahol a jól megérdemelt pizzát fogyaszthatták el.
A fiatalok egyöntetű véleménye az volt, hogy nagyon szép az erdő, nagyon jó volt lőni és íjászkodni, mi szervezők pedig örömmel láttuk, hogy a tömött szatyrokban makkot, szép tobozokat és üres töltényeket vittek haza emlékbe.

Ősz Márta
Somogy Megyei Diáksport Szövetség
titkár


* * *

Tisztelt Testnevelők / Edzők!
Kedves Diákversenyzők!

A beérkezett megyei/budapesti jegyzőkönyvek alapján elkészült az Atlétika Diákolimpia Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság III-IV., valamint V-VI. korcsoportos országos döntő  meghívásai.
A Forgatókönyvek, valamint az Eredmények / Atlétika menüpontnál olvasható excel táblázat "fülecskéi" az alábbi információkat tartalmazza:

III-IV. korcsoport
1. munkalap: fedlap
2. munkalap: megyei/budapesti eredmények, a meghívott csapatok a fiúknál kékkel, a leányoknál piros színnel, a 10x200méternél zöld színnel jelölve
3. munkalap: a meghívott csapatok megyei abc rendben
4. munkalap: a meghívott csapatok időrend szerinti beosztása

Felhívjuk szíves figyelmüket az országos döntő indulási korlátozására: egy versenyző maximum három versenyszámban és a váltóban indulhat.
Amennyiben a fentiek ellen vét az iskola, az eredményt a VB elnöke utólag is megsemmisítheti.

Elektronikus nevezési határidő az országos döntőre: 2008. október 03. (péntek) 12.00 óra

 

V-VI. korcsoport
1. munkalap: fedlap
2. munkalap: fiú megyei/budapesti eredmények, a meghívott csapatok kékkel jelölve
3. munkalap: leány megyei/budapesti eredmények, a meghívott csapatok pirossal jelölve
4. munkalap: a meghívott csapatok megyei abc rendben
5. munkalap: a meghívott csapatok időrend szerinti beosztása

Felhívjuk szíves figyelmüket az országos döntő indulási korlátozására: egy versenyző maximum három versenyszámban és egy váltóban indulhat.
Amennyiben a fentiek ellen vét az iskola, az eredményt a VB elnöke utólag is megsemmisítheti.

Elektronikus nevezési határidő az országos döntőre: 2008. október 03. (péntek) 12.00 óra

 

 


2008. szeptember 26.

2008. szeptember 25-én (csütörtök) 11.00 órakor tartotta az MDSZ Játékos Sportverseny munkabizottság tanévnyitó értekezletét a Magyar Sport Házában. Kubinyi József a munkabizottság elnöke és Szlatényi György az MDSZ főtitkára köszöntötte az MDSZ Küldöttgyűlésén, a tisztújítás során újra megválasztott munkabizottsági tagokat, és külön üdvözölték Bíró Csabát, aki társelnökként segíti a grémium munkáját. Majd értékelték a 2007/2008. tanévet, kiemelten az országos döntőt, amely soha nem látott izgalmakat hozott. Ezt követően megköszönték a munkabizottság aktív közreműködését a versenyek során. Majd Szlatényi György az idei tanévben első alkalommal meghirdetésre került diák önkénteses képzéséről és a vele kapcsolatos feladatokról beszélt.
Ezután a 2008/2009. tanév játékainak sorsolása következett:

Feladat-csoport

Sorszám

Megnevezés

1.

1/2.

HULLÁMLABDA

1/3.

TÁRSHORDÁS KARIKÁVAL

2.

2/1.

NYUSZIUGRÁS

2/3.

PÓKJÁRÁS-RÁKJÁRÁS

3.

3/1.

AKADÁLYPÁLYA

3/3.

ÜGYESSÉGI AKADÁLYVÁLTÓ

4.

4/2.

BÚJJ ÉS KARIKÁBAN FUSS

4/3.

LABDAHORDÁS

5.

5/1.

KÖTÉLHAJTÁS

5/3.

VÁRFOGLALÓ

6.

6/2.

CÉLBADOBÁS

6/3.

LABDÁS ÜGYESSÉGI VÁLTÓ

7.

7/1.

FLOORBALL-VÁLTÓ

7/2.

TORNABOT ZSÁMOLYBA

8.

8/1.

LABDAVEZETŐ VÁLTÓ

8/3.

SIESS A LABDÁVAL

9. 

9/1.

BUKFENC-AKADÁLY

9/3.

LABDÁS AKADÁLYPÁLYA

10.

10/1.

KÖTÉLHÚZÁS

10/2.

BOMBÁZÓ

Kiemelt figyelemmel kísérjék a következőket:
JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA című kiadvány

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
4. A csapatok által bemutatott játékokat időeredmény és teljesítmény alapján értékeljük. A játékleírásnak nem megfelelő végrehajtás, vagy a nem korrigált hiba büntetőidő hozzáadásával jár, 1-5 sec-ig. Valamennyi feladatban a váltási hiba 1 sec. HA A PÁLYABÍRÓ VISSZAKÜLDI A TANULÓT, 5 SEC BÜNTETÉST KAP A CSAPAT, AMENNYIBEN A TANULÓ NEM MEGY VISSZA.

JÁTÉKOK PONTOSÍTÁSA
3/1. AKADÁLYPÁLYA
A testnevelő odaállhat a szekrényhez, de nem segíthet a tanulónak!

3/3. ÜGYESSÉGI AKADÁLYVÁLTÓ
A pálya berendezése: A pálya hossza 20 m. Az induló vonaltól 8 m-re egy zsámolyt teszünk keresztbe. A rajtvonal felől egy 4 m-es tornapadot emelünk a zsámolyra úgy, hogy a pad lába a zsámoly közepén legyen. A padtól 6 m-re egy 80 cm átmérőjű karika van a talajon. A pályán BELÜL a vonalon egy 5 részes szekrényt helyezünk el KERESZTBEN. A szekrény mögé egy 2x1 m-es szőnyeget teszünk HOSSZÁBAN.

7/1. FLOORBALL-VÁLTÓ
Szabályok: Labda a talajon, a vonalon van az indításkor. Váltáskor a sorban következő veszi át, állítja meg a labdát!

9/3. LABDÁS AKADÁLYPÁLYA
A pálya berendezése: A szekrény mögé 2x1 m-es szőnyeg kerül HOSSZÁBAN!
Szabályok: Ha a versenyző leveri a lécet/deszkát, NEKI kell visszatenni a helyére!

10/1. KÖTÉLHÚZÁS
 Szabályok: Kötél kézben és a levegőben van indításkor.

10/2. BOMBÁZÓ
A játék során biztosítani kellene mindkét csapat számára, hogy a háttérben a padok mögött, a körülmények egységesek legyenek.

* * * * * * * * * * *

 

A DIÁKSPORT KEDVES, HUMOROS OLDALA
FELHÍVÁS

Kedves Diákok!
Ha történt a közelmúltban veletek, társatokkal, tanárotokkal diákversenyen olyan "bemondás", humoros eset, amit szívesen megosztanátok szélesebb körben is, írjátok meg nekünk. A legjobb írásokat megjelentetjük a közeljövőben megjelenő Hírlevelünkben.
Ahova várjuk írásaitokat: mdszok@mdsz.hu
A levélcímre írjátok rá: "Velem / Velünk történt"
Beküldési határidő: 2008. szeptember 30.

 


2008. szeptember 23.

FELHÍVÁS
A Magyar Diáksport Szövetség Diáksegítők, diák önkéntesek
rendezvényszervezési képzésére
I. fokozat

1) A képzés célja:
Az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói között olyan fiatalok kiválasztása, és egy többfordulós képzési oktatási folyamat után a rendezvények lebonyolításába, később szervezésébe való bekapcsolása, mellyel a diáksportot segítő és folyamatosan idősödő korosztály felfrissíthető, kiváltható lehet a jövőben.

2) Képzési korosztályok:
7-11. évfolyamos általános és középiskolai tanulók, akik érdeklődnek a diáksport versenyek szervezése iránt.

3) A képzés kezdete, időtartama, terminusai:
2008. október közepétől 2009. március közepéig, szünidei és hétvégi időpontokban.
Ajánlott napok:  október 28-29. (kedd-szerda az őszi szünetben)
december 21-22. (vasárnap-hétfő a téli szünetben)
január 24-25. (szombat-vasárnap)
Gyakorlati napok: február-március hónapban beosztás szerint
Területenként (régiónként) 7 helyszínen 3-3 alkalommal mindkét csoportban.
I. fokozat 30 óra, II. fokozat a következő tanévben
Helyszínek: Budapest, Miskolc, Szolnok, Kecskemét, Győr, Szekszárd, Székesfehérvár

4) A képzést szervezők illetve végzők:
Területi szervezeteink diáksporttal foglalkozó munkatársai, testnevelő tanárok, sportági munkabizottságok vezetői, tagjai

5) A képzés formája:
Elméleti és gyakorlati képzések, majd vizsga a diákolimpiai rendezvényeken (elődöntők, országos döntők)

6) A képzési tematika főbb elemei:

 1. sportági és szabályismeretek (asztalitenisz, atlétika, labdajátékok, játékos sportverseny, grundbirkózás, floorball, úszás, torna),
 2. rendezési alapismeretek (sorsolási táblák elkészítése, többcsapatos tornák lebonyolítása, igazolások, versenyek előkészítése, nyitás-zárás),
 3. kommunikáció (iskolai faliújság, honlap, rádió, városi médiák, megyei újságok)
 4. a nevezések, diákolimpia adminisztráció, stb.

A képzés tematikája a diákok részére

A képzés bontása óránként a következő:
1. óra:         A Magyar Diáksport Szövetség felépítése, szervei, szervezetei
2. óra:         Diákolimpiai versenyek, általános versenyszabályok
3. óra:         Asztalitenisz sportág (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
4-5. óra:      Játékos sportversenyek (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
6. óra:         Grundbirkózás (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
7-8. óra:      Atlétika sportág (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
9-10. óra:    Kézilabda sportág (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
11-12. óra:  Kosárlabda sportág (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
13-14. óra:  Röplabda sportág (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
15-16. óra:  Labdarúgás sportág (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
17. óra:       Úszás sportág (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
18. óra:       Floorball (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
19-20. óra:  Torna (verseny- és játékszabályok, lebonyolítások)
21-22. óra:  Diákturisztika (turistautak, térképolvasás, tájolás, menetrendek),
23-24. óra:  Szabadidős rendezvények szervezése, mozgásformák
25-26. óra:  Sorsolási táblák, verseny előkészítés
27. óra:       Nevezések, nevezési rendszerek
28. óra:       Felmérő tesztek kitöltése
29. óra:       Nyitó- és záróünnepségek
30. óra:      Értékelés, az önkéntesi kártyák, elismerések kiadása

7) A képzésre fordítható összegek felhasználása:
A képzés költsége:
A szervezési, képzési, a résztvevők szállás és étkezés költségeit a Magyar Diáksport Szövetség biztosítja, az esetleges utazási költség a tanulókat vagy iskolájukat terheli.

8) Jelentkezési határidő:
2008. október 18., a mellékelt jelentkezési lapon e-mailen, faxon vagy postán. A beérkezés határideje: október 22., nem a postai feladás utolsó napja!
Cím: Magyar Diáksport Szövetség, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3., e-mail: mdszok@mdsz.hu; telefon: (1)460-6913, telefax: (1)460-6914.

Felhívás (pdf)

Jelentkezési lap (doc)

* * * * * * * * * * *

FIGYELEM - IDŐPONT VÁLTOZÁS!
Felhívjuk a Tisztelt Testnevelők, Edzők figyelmét, hogy a Duatlon Diákolimpia "B" kategóriás II., III., és IV. korcsoportos országos döntő időpontja és helyszíne módosult.
Az új helyszín és időpont: Kecskemét - Szabadidő Központ, 2008. október 19 (vasárnap).  
A részletes forgatókönyv hamarosan megjelenik honalpunkon a Forgatókönyvek menüpontnál.

* * * * * * * * * * *

MUNKABIZOTTSÁGI MEGBESZÉLÉSEK
Budapesten, a Magyar Sport Házában

A Magyar Diáksport Szövetség Játékos sportverseny Munkabizottsága 2008. szeptember 25-én (csütörtök) 11.00 órától tartja értekezletét, melynek napirendi pontjai között szerepel a 2007/2008. tanév értékelése, és a 2008/2009. tanévi játékos sportversenyek diákolimpia játékainak sorsolása.

Pénteken, 2008. szeptember 26-án 11:00 órától a Torna Munkabizottság tagjai találkoznak, hogy az újjászerveződött Munkabizottság alakuló ülésén megbeszéljék a 2008/2009. tanévi versenyprogramot, és a tanévi feladatokat.


* * * * * * * * * * *

"MOL TEHETSÉGGONDOZÁSÉRT" DÍJ!
Jelölések 2008. október 15-ig

A fiatal tehetségek, későbbi sikeres sportolók, művészek, szakemberek elindítása olyan áldozatkész tanárokon, edzőkön, szakembereken múlik, akik meglátják bennük a lehetőséget és bátorítják első lépéseiket. A Tehetséggondozásért program keretében az ő munkájukat szeretnék elismerni. Segítsen nekünk megtalálni őket! Jelölje őket a "MOL Tehetséggondozásért" díjra! Kik lehetnek jelöltek?
Tanárok, nevelők, edzők, pedagógusok

 • akik 18 év alatti fiatalokat oktatnak, nevelnek, segítenek, képeznek, kísérnek;
 • akik tudományos, kulturális örökségünk átadásának kiemelkedő képviselői;
 • akik figyelnek a hátrányos helyzetű gyerekekre, segítik őket;
 • akik szakmai és emberi kvalitásaik miatt egyaránt érdemesek az elismerésre.

A jelölés módja: Jelölni a jelölt nevének, elérhetőségének megadásával és rövid indokolással lehet, amely tartalmazza a jelölt pályafutásának néhány kiemelkedő állomását, amelyek az elismerést indokolják.
A jelölések benyújtása folyamatos, a jelöltek közül évente egyszer választ az Új Európa Alapítvány kuratóriuma. 2008-ban az október 15-ig beérkező jelölésekről dönt a kuratórium.
A MOL Tehetséggondozásért díj anyagi és erkölcsi elismerés, a díj értéke 500.000 forint személyenként.
2007-ben első alkalommal adtuk át a díjakat. Sport kategóriában Bíró Norbertet, a gyengénlátó gyermekek sporttevékenységét fáradhatatlan munkával elősegítő  ceglédi cselgáncs-edzőt; a számos országos és nemzetközi kardvívóbajnokot sikerre segítő Gerevich György vívóedzőt; a helyi sportéletben kiemelkedő szerepet játszó Józsa Csaba  diósjenői testnevelő tanárt, valamint az első magyar evezős világbajnokokat kinevelő váci edzőt, Rapcsák Károlyt díjazta az alapítvány.
Művészeti-tudomány kategóriában elismerésben részesült Pénzes Ferenc biológia-kémia tanár Pápáról, aki  nemcsak a tantárgyak szeretetét, adta át, hanem diákjai megbecsülését is kivívta egyéniségével, a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolásával; Sebestyénné Farkas Ilona, aki Kodály Zoltán tanítványaként egykori tanítómesteréhez híven közel fél évszázada oktatja a legmuzikálisabb tehetségeket, valamint a vajdasági Tóth Béla informatika tanár és Vörös Lívia rajztanár, aki a szombathelyi képzőművészeti élet egyik mozgatórugója.
A jelöléseket postán és elektronikus úton is fogadjuk az alább letölthető jelölőlapon. Ennek egy példányát kell postára adni az alábbi címre: Új Európa Alapítvány 1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18.
Kérjük, a borítékra írják rá: Tehetséggondozó program. Emailen az info@ujeuropaalapitvany.hu címre küldjék a jelölőlapot!


Felhívás (pdf)

Jelölő lap (doc)


* * * * * * * * * * *

Gimnasztrádások a gallok földjén
Az európai élmezőnyben
EUROGYM 2008, Albi

2008. július 12-18. között Franciaországban, Albiban rendezték meg a 6. EuroGym 2008 elnevezésű nemzetközi gimnasztráda fesztivált. Itt a nemzetközi porondon ismét bizonyította a magyar gimnasztráda válogatott tiszaújvárosi csoportja, hogy nem csak a hazai mezőnyben, de az európaiak között is az élmezőnyben vagyunk!
Az Euro-találkozón a 45 fős tiszaújvárosi csapat a 17 fős hajdúnánási csapattal közösen képviselte a Magyar Torna Szövetség mindenki tornája szakágát. A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) által 2 évente megrendezett fesztiválon 22 európai ország több mint 4300 sportolója, tornásza, táncosa vett részt.
A fesztivál az olimpiákhoz hasonlóan felvonulással és színvonalas nyitóünnepséggel kezdődött, majd a további 6 nap alatt folyamatosan bemutatókat tartottak a csapatok.
A magyar lányok két igen látványos, közös akrobatikus show-tánc bemutatóval szerepeltek. A fesztivál szervezői megnézték a csapatok fellépéseit és nagy örömünkre a magyar csapatot beválogatták a gálaműsor résztvevői közé, így a lányok az EuroGym Gálán a fesztivál összes résztvevője előtt is megmutathatták, mit tudnak! A közönség végig vastapssal kísérte a fellépésüket, majd azt követően sok nemzetközileg elismert szakember fejezte ki tetszését és gratulált az edzőknek, a csapatnak.
A lányok különböző workshopokon is részt vettek (hip hop, aerobik, stb.) és az ott tanult aerobik koreográfiát a záró ünnepségen több tízezer ember előtt mutathatták be.
A szervezők a kikapcsolódásról sem feledkeztek meg, hajókirándulást, közös programokat is szerveztek a sportolók részére. Az EuroGym legnagyobb előnye, hogy a nemzetközi trendekkel is megismerkedhettünk, kapcsolatokat építhettünk, barátokat szerezhettünk. A hangulat fantasztikus volt, több ezer ember csak a mozgás öröméért töltött el egy együtt szórakoztató, de fárasztó, mégis élményekben gazdag, mozgalmas hetet. Az utcákon nemzeti zászlókkal, egyenruhában vonuló sportolóktól volt hangos a város, mindenki együtt aludt, étkezett és táncolt.
Célunk megvalósult: a magyar csapat ismét nemzetközileg is elismert helyre tornázta fel magát. Köszönjük a csapat támogatóinak: a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványnak, a TVKnak, a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatalnak, az InnoComp Kft.-nek, valamint az AES-Tisza Erőmű Kft.-nek. Külön köszönet a szülőknek és a gimnasztrádás lányoknak, akik támogatása és lelkesedése nélkül nem sikerült volna ilyen magas színvonalat elérni.
2009. nyarán egy új, világméretű rendezvényt tervez a FIG, a Gym for Life Challenge-t. A négyévente megrendezésre kerülő nemzetközi esemény nem fesztivál, hanem verseny, melyen a világ gimnasztráda csapatai mérhetik össze tudásukat több kategóriában. A szakmai zsűri döntése alapján arany, ezüst és bronz-minősítést lehet szerezni. Az arany minősítést szerzett csapatok részt vesznek a 'Gym for Life' Gala Show-n, melyen kihirdetik 2009. Bajnokcsapatát. Remélhetőleg sikerül az anyagi forrásokat megszereznünk, és ismét eredményesen képviselhetjük hazánkat és városunkat 2009. július 15-19. között Dornbirneban, Ausztriában.

Kopcsó Józsefné és Haisz Vanda, vezetőedzők
A csapat honlapja: www.gimnasztrada.hu

 

 2008. szeptember 18.

MDSZ INTÉZŐBIZOTTSÁGI ÉS DIÁKTURISZTIKAI- SZABADIDŐS BIZOTTSÁGI ÜLÉS
Ma Budapesten, a Magyar Sport Házában 14.00 órától tartja ülését a Magyar Diáksport Szövetség Intézőbizottsága és Diákturisztikai, - szabadidős Munkabizottsága.
A grémium a beérkezett turisztikai és szabadidős pályázatok költségelosztásáról dönt, megbeszéli a nyitóprogram tapasztalatait és megállapodik a következő programok feladatairól. 

* * *

RÖPLABDÁZÁSI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN
Illés László testnevelő tanár, egykori válogatott sportoló, az ifjúsági röplabda válogatott kapitánya vezetésével a röplabda, a strand- és a parkröplabda iránt érdeklődő 8 és 16 év közötti leányok és fiúk jelentkezését várja Budapesten, a Jókai Mór Általános Iskolában. Az első foglalkozásra ma 18.30 órai kezdettel kerül sor a XIV. kerületi Erzsébet királyné út 35-37. szám alatt található tornateremben.

Jelentkezni lehet az alábbi elérhetőségeken:
Illés László
06-20-980-9277
lacil@t-online.hu

Illés László röplabdás foglalkozásai (pdf)


* * *

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ
Kedves Diákok! Próbáljátok ki ügyességeteket a Síroller Diákolimpián!

Felhívjuk a Tisztelt Érdeklődők figyelmét, hogy a második alkalommal megrendezésre kerülő SÍROLLER DIÁKOLIMPIA nevezési határideje: 2008. szeptember 21-én (vasárnap) zárul. Nevezési díj nincs. Nevezni kizárólag e-mailben lehet az agfaotthon@vnet.hu címen.


* * *

EVEZŐS DIÁKOLIMPIA IDŐREND
Elkészült az Evezős Diákolimpia Műsorfüzet kiadványa, mely megtekinthető és letölthető honlapunkon a "Forgatókönyvek" menüpontjánál.


* * *

A DIÁKSPORT KEDVES, HUMOROS OLDALA
FELHÍVÁS

Kedves Diákok!
Ha történt a közelmúltban veletek, társatokkal, tanárotokkal diákversenyen olyan "bemondás", humoros eset, amit szívesen megosztanátok szélesebb körben is, írjátok meg nekünk. A legjobb írásokat megjelentetjük a közeljövőben megjelenő Hírlevelünkben.
Ahova várjuk írásaitokat: mdszok@mdsz.hu
A levélcímre írjátok rá: "Velem / Velünk történt"
Beküldési határidő: 2008. szeptember 30.

 


2008. szeptember 16.

790 FIATAL A RAKAMAZI VÍZIBÁZISON
Sikeres diákturisztikai és szabadidős nyitórendezvény
Tokaj-Rakamaz, 2008. szeptember 12.


Amikor tíz óra előtt néhány perccel a tizenötödik autóbusz is begördült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei DST rakamazi Vízibázisa elé, a rendezők már tudták, hogy az ötödik alkalommal megrendezett Diákturisztikai találkozó  - ami egyben az MDSZ Országos Turisztikai programjainak nyitó rendezvénye - részvevőinek száma minden várakozást felülmúlt.
A regisztráció is ezt igazolta, hiszen  Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és a rendező Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből 790 fő érkezett a rendezvényre.
A néptáncosok hagyományos megnyitóját követően az előző tanév Diákolimpia országos döntőin 1-3. helyen végzett Szabolcs megyei csapatokat, versenyzőket, testnevelőket köszöntötték.


Ezt követően kezdődött a sok-sok  kínálatból álló programsorozat. Hetven diák indult el a gyalogtúrára, melynek a célpontja a tokaji Kopasz hegy volt. A vízitúrákat is minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte. Érthető is az érdeklődés, hiszen a remek időjárási feltételek és a csodálatos Bodrog folyó remek programot kínált.
A középiskolások nagypályás fociban, míg az általános iskolák kispályás labdarúgásban (két pályán) 14 csapat részvételével - természetesen leány csapatokkal is - küzdöttek a rendezvény bajnoki címéért.
A lábtenisz szintén két pályán került lebonyolításra, de népszerű volt a grund-kosárlabda és az első alkalommal meghirdetett grund-röplabda verseny is.
A sakkozók, az asztaliteniszezők mezőnye is népes volt, de sorba kellett állni a sajószentpéteri  íjászok által szervezett bemutató helyszínén is.
A kerékpáros ügyességi verseny mellett a csocsó és a lengőteke is sok diákot vonzott. Délben pedig meglepetésként a gulyásparti került a résztvevők előtt a középpontba.
Az eredményhirdetés alkalmával az érmek, serlegek is gazdára találtak, a rendező Megyei DST és aktívái pedig örömmel állapíthatták meg, hogy az öt évvel ezelőtt elindított rendezvény 2008-ban a diáksport egyik újszerű és népszerű rendezvényeként gazdagíthatta az MDSZ diáksport kínálatát.

 

Szoóh Béla
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei DST
titkár
MDSZ Diák-, Szabadidős Bizottság
elnök

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ÖT KÖRZETBEN BEFEJEZŐDTEK
A BÁCS-KISKUN MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
TANÉVNYITÓ ÉRTEKEZLETEI


A Bács-Kiskun Megyei Diáksport Tanács a megye öt körzetében - Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Baja, Kalocsa, Kecskemét + Kunszentmiklós - testnevelő-tanárok, körzetvezetők és sportvezetők részére tartott tanévnyitó értekezletet, melynek záró állomását Kecskeméten tartották 2008. szeptember 12-én.
A napirendi pontok között szerepelt a 2007/2008. tanév értékelése, a 2008/2009. tanév központi, valamint egyéb megyei/körzeti feladatainak és változásainak megbeszélése.
A feladatok és a tanévi teendők mellett Galamb Istvánné elnök asszony minden értekezleten kiemelte annak fontosságát, hogy a társadalmi összefogással elkészült ÁLLÁSFOGLALÁS, mely az 1300Ft-os diáksport célú kötött normatíva költségvetésben megjelenő visszaállításának lehetőségére született, eljusson a döntéshozó képviselőkhöz.
A rendezvényeken került sor az MDSZ versenykiírásának kiosztására is.

Pálinkásné Endre Petra
Bács-Kiskun Megyei Diáksport Tanács
titkár

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Sportajánló

A tanév első diákolimpiai országos döntője kerül megrendezésre Velencén 2008. szeptember 20-21-én, ahol tizenharmadik alkalommal találkoznak az EVEZŐS DIÁKOLIMPIA versenyzői, hogy eldöntsék a "mini ötkarikás" bajnoki címek és a további helyezések sorsát.
Az Evezős és Kajak-Kenu Pályán az előzetesen meghirdetett 44 versenyszámból 43-ban hirdetnek bajnokot, ami az elmúlt tanévhez képest nagyobb érdeklődést mutat a sportág iránt.

AMATŐR KERÉKPÁROS KÖRVERSENY ÉS DARTS
Ne feledjétek! Miskolcon, 2008. szeptember 21-én (vasárnap) háztömb körüli amatőr kerékpárversenyt és darts versenyt szervezünk a "B" jelű diák szabadidős program keretében.
A nevezési határidő: 2008. szeptember 19. (péntek), a részletekről a Forgatókönyvek menüpontnál tudhattok meg!

 2008. szeptember 11.

Tisztelt Testnevelők! Edzők!

Az Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság III-IV. korcsoportos (október 08.) és V-VI. korcsoportos (október 09.) Budapesten, az UTE Atlétikai Stadionjában megrendezésre kerülő országos döntőinek forgatókönyvei megtekinthetők és letölthetők a Forgatókönyvek menüpontnál.
A fekvő alakú forgatókönyv kinyomtatása: az A/4-es lap egyik oldalára a forgatókönyv elő lapját, ugyanannak az A/4-es lapnak másik oldalára a forgatókönyv második lapja és így tovább, a végeredmény könyv alakú forgatókönyv lesz.

* * * * * * * * * *

Tisztelt Pedagógus Kolléga!

Ezúton, hívjuk fel szíves figyelmét a III. Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI elnevezésű szakmai programunkra, melyet 2008. szeptember 19-én, pénteken kifejezetten az előre bejelentkező óvodás, iskolás csoportoknak rendezünk meg.
Szeptember 20. Nyílt nap, melyre családokat, nagyközönséget, egyszóval mindenkit szeretettel várunk. A rendezvény díjmentesen látogatható.
(Esőnap: 2008. szeptember 26-27., kihirdetése a www.sportagvalaszto.hu oldalon lesz olvasható.)
Helyszín: Merkapt Maraton Sportközpont, 1106 Budapest, Maglódi út 12/A.

A III. Nagy Sportágválasztó célja, hogy edzők, élsportolók segítségével és közreműködésével, minél többen, minél több sportágat a gyakorlatban kipróbálva dönthessék el, milyen mozgásformát válasszanak maguknak.
A helyszínen több mint 40 sportággal ismerkedhetnek meg a gyerekek, lesz többek között kiépített sípálya, lovaglás, kajak-kenu és rafting-, valamint úszó és vízilabda medence is.
A rendezvényen a pekingi olimpia résztvevőivel és más neves sportolókkal is találkozhatnak a látogatók, a Magyar Sportmúzeum közreműködésének köszönhetően pedig sporttörténeti kiállítást is megtekinthetnek.

Sportprogramunkat az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport Szakállamtitkársága és a MOB is kiemelt fontosságúnak tekinti és támogatja.

A Sportágválasztó céljait, szándékait átérezve számos neves sportoló csatlakozott rendezvényünkhöz, jelenlétükkel, aktív közreműködésükkel népszerűsítve az egyes sportágakat és magát a sportot. Pekingi olimpikonjaink közül jelen lesz Vajda Attila (kenu), Cseh László (úszás), Fodor Zoltán (birkózás), Kozmann György és Kiss Tamás (kenu), Gergely István (vízilabda), Sidi Péter (sportlövészet) Baczkó Bernadett (cselgáncs). Valamint olyan jeles sportolók, mint: Storcz Botond (kajak), Bárdosi Sándor (sumo), Kovács Antal (cselgáncs), Kropkó Péter (triatlon), Monspart Sarolta (tájfutás), Illés Béla (labdarúgás). A megjelenő neves sportszemélyiségek listája folyamatosan bővül, újabb hírekről honlapunkon adunk tájékoztatást.
A rendezvény házigazdája ismét Hajdú B. István sportriporter lesz.

A folyamatosan kialakuló programtervezetről és változásairól, élsportolóink megjelenéseinek időpontjairól, a sportági bemutatók időbeosztásairól és ezek esetleges változásairól folyamatosan tájékoztatást adunk honlapunkon: www.sportagvalaszto.hu (A programváltozás jogát fenntartjuk!)

Reméljük a gyerekek pozitív sportélménnyel gazdagodva térnek haza, rendezvényünk segíti őket a hozzájuk leginkább illő sportág kiválasztásában és ráirányítja figyelmüket, hogy sportolni valóban élmény.

Sportbaráti üdvözlettel:

Ipacs Endre                                        Koós-Lukács Tímea
főszervező                                           főkoordinátor    
Tel.: 06-20/563-9254                            Tel.: 06-30/22-11-612
E-mail: ipacs.endre@merkapt.hu          E-mail: koos@vgf.hu

Várjuk a kísérő tanárok jelentkezéseit, hogy melyik intézményből mekkora létszámmal jönnek el. Kérjük jelentkezéseiket az alábbi adatokkal legkésőbb szeptember 18-án, 16 óráig az ipacs.endre@merkapt.hu e-mail címre, vagy a 06-1-236-0899-es faxszámra küldjék vissza.

Intézmény neve, címe:
Kísérő pedagógus neve:
Telefonszáma:                       E-mail címe:                                     
Várható látogatói létszám (gyerekek + kísérők):

 


2008. szeptember 10.

DIÁKTURISZTIKA- SZABADIDŐ

Kedves Diákok! Kedves Érdeklődők!

A diákszabadidős programsorozat nyitó eseménye szeptember 12-én (pénteken) a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Rakamazon (Tokaj) a Spori Sport Közalapítvány Tisza-parti táborában kezdődik.
A további programok:
               2008. szeptember 21. (vasárnap) Miskolc - Amatőr kerékpáros körverseny és darts
               2008. szeptember 26. (péntek) Miskolc-Lillafüred-Szentlélek - Diákturisztikai találkozó
               2008. szeptember 27. (szombat) Kaposvár - Kaposszerdahely között - Tókaji parkerdő gyalogtúra
               2008. október 17. (péntek) Békéscsaba - Kolbászváltó, Utcai Kosárlabda Fesztivál
                                                          Mezőhegyes, Sarkad, Gyula, Békéscsaba - Diákturisztikai találkozók (Szabadidős események)                                                           Kerékpáros és gyalogtúra, játékos vetélkedők, vízitúra
               2008. október 18. (szombat) Barcs - Dráva-Horgásztanya (Bók) - Ős borókás - Barcs - gyalogtúra

A programok és a nevezési lapok letölthetők honlapunkon a forgatókönyvek menüpontból. Várunk szeretettel minden kis és nagydiákot, testnevelőt, kísérőt és minden érdeklődőt!

Képek a tavalyi eseményekről

////////////////////////////////////////////////////////////////////

I. ZALA MEGYEI SPORTKONFERENCIA
Balatongyörök 2008. szeptember 11-12.

A Zala Megyei Sportkonferenciát Balatongyörökön, az Ifitáborban rendezi meg első alkalommal a Megyei Sportszövetségek Egyesülése a Zala megyei Közgyűlés támogatásával. A programot az alábbiakban közöljük: 

2008. szeptember 11. (csütörtök)
               15.00 -ig beérkezés az Ifitáborba, regisztráció
               15.30 A konferencia kezdete - A résztvevők köszöntése
                          Pálinkás Róbert a Zala Megyei Közgyűlés Tanácsnoka
               16.00  Dr Nádori László - professzor emeritus
                           Iskolai testnevelés és sport Európai kitekintésben
               16.20 Kérdések, hozzászólások, válaszok.
               16.40 Kámán Ferenc címzetes vezető főtanácsos
                          Zala Megye Sportkoncepciója
               17.00  Kérdések, vélemények, válaszok.
               17.30  Nordic Walking bemutató
               18.15  Fakultatív sport programok
                          (tenisz, kosárlabda, strandröplabda, labdarúgás)
               20.00  Vacsora

2008. szeptember 12. (péntek)
               08.00  Reggeli
               09.00  A konferencia folytatása
                           Szlatényi György az MDSZ főtitkára
                           Diáksport aktuális feladatai - kistérségek iskolai sportja
               09.20 Kérdések, hozzászólások, válaszok
               09.40 Prof.dr. Istvánfi Csaba MTTOE elnök
                           Iskolai testnevelés és egészség
                           Gyulai országos testnevelő tanári konferencia tapasztalatai
               10.00  Kérdések, hozzászólások, válaszok
               10.30 Lábtoll-labda bemutató
               11.00 A  konferencia zárása
               11.45 Ebéd
               12.30 Hazautazás

////////////////////////////////////////////////////////////////////

GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYEK SPORTVERSENYE
2008. szeptember 5-én két tanévnyitó sportverseny került megrendezésre Bicskén, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon, a HÍD SE és FNSB szervezésében.
A fiú foci és lány röplabda sportágakban a miskolci Gyermekvédelmi Központ, a fővárosi Aga Gyermekotthon, a Nagyothallók Tanintézete Budapestről - a Dr. Török Béla Általános Iskola és Diákotthon sportolói vettek részt. A védnök Vásárhelyi János, gyermekotthon igazgató volt.
Mindkét verseny esetében jó színvonalról és sportszerűségről számolhatunk be.  
Kiélezett, szoros küzdelemben a kispályás labdarúgó tornát Bicske I. csapata nyerte, aki az előző tanév eredményei alapján a szeptember 12 -14-ei hétvégén Zamárdiban Magyarországot fogja képviselni - az előző évekhez hasonlóan - a nemzetközi FICE sportversenyen. A miskolci röplabdázó lányok megőrizték veretlenségüket, ők ez előző három évben a nemzetközi FICE sportrendezvényen zsinórban hozták el az első díjat. Reméljük, hogy a hazai pályán ez most is sikerül.  
Következő hálózati sportversenyünkre szeptember 20-án kerül sor Miskolcon, röplabda sportágban fiúk és lányok részére.

Kónya Endre
HÍD SE

 

 

2008. szeptember 05.

TANÉVNYITÓ ÉRTEKEZLET SOMOGYBAN

A Somogy Megyei Diáksport Szövetség 2008. szeptember 03-án 15 órától tartotta tanévnyitó értekezletét az elnökségi tagok, a megye területén lévő 9 diáksport bizottság elnökök, és a sportági szakágvezetők részvételével.

A résztvevőket Körmendiné Hajdu Gyöngyi elnök asszony köszöntötte. Bevezetőjében, majd a tanévre vonatkozó jókívánságát követően rövid beszámolót tartott a 2007/2008-as tanév megyei diáksport munkáról, a tanév történéseiről, az országos elődöntők és döntők lebonyolításáról és visszhangjáról. Megköszönte mindazok munkáját, és segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Fonyódligeten és Kaposváron 5 országos döntő szervezésében és sikeres lebonyolításában részt vettek. 

Ezt követően Ősz Márta, a szövetség titkára ismertette a 2008/2009-es tanév szabályaiban és versenykiírásában bekövetkezett változásokat, majd az új tanév megyei versenykiírásával kapcsolatos tudnivalókat.

A folytatásban a Körzeti Kistérségi diáksport projekt tapasztalatairól eset szó, illetve ötletek hangzottak olyan bekerülési programokról amik népszerűek lehetnek a diákok és testnevelők körében, természetesen a feltétel a projekt újbóli kiírása.
Az értekezlet a tanévre vonatkozó munkaanyagok és az MDSZ kiadvány kiosztásával zárult. 


////////////////////////////////////////////////////////////////////


CSONGRÁD MEGYEI DIÁKSPORT SZÖVETSÉG
A Csongrád Megyei Diáksport Szövetség Szegeden, a megyei DSSZ székhelyen 2008. október 02-ra tervezte naptáregyeztető értekezletét.

* * * * *

FEJÉR MEGYEI DIÁKSPORT SZÖVETSÉG
A tanévnyitót várhatóan szeptember közepén tartják, a pontos időpontról és helyszínről később döntenek.

* * * * *

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI DIÁKSPORT SZÖVETSÉG
A Hajdú-Bihar megyei Diáksport Szövetség Debrecenben, a Megyeháza Bocskai termében 2008. szeptember 12-én (péntek) 17.00 órakor tartja a megyei tanévnyitó értekezletét.

* * * * *

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diáksport Tanács Szolnokon, a Megyeházán szeptember 09-én (kedd) 14.00 órától tartja tanévnyitó értekezletét.

* * * * *

NÓGRÁD MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Nógrád Megyei Diáksport Tanács nem tart központi rendezvényt, szeptember hónapban Diáksport Bizottságonként indítják a tanévet, melynek helyszínei és időpontjai.
Szécsény: 09. 04 14óra
Salgótarján+ középiskola:  09. 08. 14 óra 30
Balassagyarmat: 3 középiskola 09. 08. 14 óra
Bátonyterenye, Rétság, Pásztó: 09. 11. 14 óra

* * * * *

PEST MEGYEI DIÁKSPORT SZÖVETSÉG
A Pest Megyei Diáksport Szövetség évnyitó értekezleteit az alábbi időpontokban és helyszíneken tartja:
Általános Iskolai szakreferenseknek: 2008. szeptember 9. 14.00 óra, Pest Megye Önkormányzatának Hivatalának nagy 102-es  termében.
Középiskolás testnevelőknek: 2008. szeptember 9. 16.00 óra, Pest megye Önkormányzatának Hivatalának konferencia termében.

 2008. szeptember 03.

Diáksport vezetők tanévnyitó értekezlete Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács a megye területén működő 13 Diáksport Bizottság vezetőinek részére tartotta 2008. augusztus 28-án 11.00 órától a Megyei Testnevelési és Sportintézetben tanévnyitó értekezletét.

A résztvevőket Fazekas Miklósné asszony, a DST elnöke köszöntötte bevezetőjében, majd a tanévre vonatkozó jókívánságát követően vázolta az új tanévben várható fejleményeket. A folytatásban Füstös József, a DST titkára ismertette a 2008/2009-es tanév versenykiírásában bekövetkezett változásokat, majd az új tanév versenynaptárának egyeztetése után az elfogadott javaslatok alapján hajtotta végre a szükséges módosításokat.

Ezt követően Daragó Lászlóné, az MDSZ alelnöke tartott tájékoztatót a már meglévő és a várható pályázati, valamint a Körzeti Kistérségi versenyek finanszírozási lehetőségeiről. Az értekezlet a tanévre vonatkozó munkaanyagok átvételével zárult. 

A folytatásban 13.30 órától a Középiskolai Sportbizottságok vezetői részére tartottuk a tanévnyitó tanácskozást. A szakágvezetők köszöntése után Fazekas Miklósné, a DST elnöke a tanévre vonatkozóan röviden tájékoztatta a résztvevőket a legfontosabb tudnivalókról, majd a tanévre vonatkozó jókívánságait tolmácsolta.
A második napirendi pontban Füstös József vezetésével került sor a tanévi versenynaptár véglegesítésére.
A folytatásban Daragó Lászlóné, az MDSZ alelnöke adott a tanévre vonatkozó hasznos gyakorlati tanácsokat. 

Kis Virág
BAZ Megyei Testnevelési és Sportintézet

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////

BUDAPESTI DIÁKSPORT SZÖVETSÉG
A BDSZ Elnökségének tagjai, a kerületi Diáksport Titkárok, munkatársak, és a kerületi testnevelői munkaközösség vezetők, vezető tanárok, valamint a budapesti diáksport egyesületek vezetői részére a Schulek Frigyes Szakközépiskolában 2008. szeptember 16-án (kedd) 1430 órai kezdettel tarja tanévnyitó értekezletét a Budapesti Diáksport Szövetség.
A tervezett napirendi pontok között szerepel: 
1.) A BDSZ és a fővárosi oktatási intézmények 2008/2009. tanév kezdésével kapcsolatos feladatai, a diákolimpiai versenyrendszerrel kapcsolatos tájékoztató
2.) A Nemzeti Civil Alapprogram területi kuratóriumába való elektori bejelentkezés a budapesti DSE-k számára
3.) Tájékoztató a Testnevelő Tanárok gyulai konferenciájáról, valamint a 8. Nevelésügyi Kongresszusról
4.) Egyebek 

* * * * *

SOMOGY MEGYEI DIÁKSPORT SZÖVETSÉG
A Somogy Megyei DSSZ 2008. szeptember 03-án 15.00 órakor tartja tanévnyitó értekezletét  Kaposváron, a Sportszövetség tárgyalójában, amin részt vesznek az elnökség tagjai, a szakágvezetők és a DSB elnökök. Ezt követő héten valamennyi diáksport bizottság a területén tartja tanévnyitó értekezletét.

 2008. szeptember 02.

A tanév kezdetén az alábbi időpontban és helyszínen rendezik meg tanévnyitó értekezleteiket a megyei diáksport tagszervezetek.

* * *

BARANYA MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Baranya Megyei Diáksport Tanács küldöttgyűlését 2008. augusztus 27-én (szerda) 14.00 órától tartották meg Pécsen, a Megyeházán.
Napirendi pontok voltak:
1. Országos diákolimpiai eredmények, a 2007/2008-as tanév értékelése
2. A 2008/2009-es tanév feladatai, a tanévkezdéssel kapcsolatos aktualitások
3. A 2008/2009-es tanévi versenykiírások és programok ismertetése, a változások bemutatása
4. A 2008/2009-es tanév megyei diákolimpiai versenynaptárának egyeztetése
5. A tisztújító közgyűlés előkészítése: jelölő bizottsági tagok választása
6. Egyebek

A küldöttgyűlést követően kerül sor a diáksport bizottságok üléseire, melynek témái a megyeivel azonosak, de az időpontok és helyszínek a helyi igényekhez igazodnak.
A Pécs Városi és Körzeti DSB ülése 2008. augusztus 28-án 9,00 órakor volt a Janus Pannonius Gimnázium dísztermében.
A további DSB ülések időpontjai:
Komló Városi és Körzeti DSB - 2008. szeptember 09. 14,00 óra
Mohács Városi és Körzeti DSB - 2008. szeptember 10. 16,00 óra
Siklós Városi és Körzeti DSB - 2008. szeptember 11. 15,00 óra
Szigetvár Városi és Körzeti DSB - 2008. szeptember 15. 14,00 óra
Középiskolai DSB - 2008. szeptember 11. 14,00 óra

* * *

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi - Kistérségi Diáksport Bizottságok a következő helyszíneken és időpontokban tartják a Tanévnyitó értekezleteiket:

Körzet

Tanévnyitó helye

Tanévnyitó ideje

Edelény

Szendrő Általános Iskola

2008. szeptember 16. 14.00

Encs

Encs Városi Sportcsarnok

2008. szeptember 4. 14.00

Kazincbarcika

Egressy B. Könyvtár és Sportközpont

2008. szeptember 4. 14.30

Mezőcsát

ÁMK Egressy B. Iskola

2008. szeptember 9. 14.00

Mezőkövesd

Mezőkövesd Polgármesteri Hivatal

2008. szeptember 8. 14.30

Miskolc körzet

Szikszó, Szepsi Cs. M. Iskola

2008. szeptember 8. 14.00

Miskolc város

Miskolc Városi Szabadidőközpont

2008. szeptember 9. 14.00

Ózd

Ózd Polgármesteri Hivatal

2008. szeptember 4. 14.00

Sajószentpéter

Hunyadi Mátyás Tagiskola

2008. szeptember 11. 14.00

Sárospatak

Sárospatak Polgármesteri Hivatal

2008. szeptember 10. 13.30

Sátoraljaújhely

Esze Tamás Tagiskola

2008. szeptember 18. 14.00

Szerencs

Szerencsi Általános Iskola

2008. szeptember 11. 14.00

Tiszaújváros

Hunyadi Általános Iskola

2008. augusztus 29. 11.00

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Meghívó

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálati Intézet és a Diósgyőri Gimnázium és Városi Pedagógiai Intézet
valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács

a 2008/2009. tanév Középiskolai testnevelés nyitó értekezletét
2008. szeptember 10-én, 1400 órai kezdettel tartja Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium Dísztermében (Miskolc, Hősök tere 7.),
melyre szeretettel meghívunk minden kollégát.

Napirend:
1.) Testnevelés és diáksport elmúlt tanévi értékelése
Előadó: Fazekas Miklósné DST elnök, szaktanácsadó
2.) A 2008/2009 tanév testnevelés és diáksport feladatai, újdonságai
Előadó: Nagyné Váradi Katalin KISB elnök, szaktanácsadó, Füstös József DST titkár
Középiskolai szakágvezetők
3.) A 2007/2008 tanévi diáksport évkönyv, valamint a tanévi országos és megyei versenynaptárak kiosztása.

 

 2008. szeptember 01.

Kedves Diákok, Testnevelők, Intézményvezetők és Szülők! 

A Magyar Diáksport Szövetség és Tagszervezetei nevében tisztelettel és nagy-nagy szeretettel köszöntünk Benneteket / Önöket a 2008/2009. tanév kezdete alkalmából.

A honlapon olvasható és letölthető a 2008/2009. tanévi Versenykiírások és Programok kiadvány, melyben több új sportág, program és módosítás meghirdetésével szeretnénk minél több diákot megnyerni a rendszeres testmozgásra.

Kérjük az oktatási intézmények vezetőit, munkatársait és diákságát, kövessék figyelemmel az MDSZ és Tagszervezetinek munkáját, eredményeit. A megyei/budapesti tagszervezeteink folyamatosan alakítanak ki önálló honlapot, melyet az érdeklődők az MDSZ honlapján található "Megyei szervezetek" menüpontról érhetnek el.

Ugyancsak új szolgáltatásként ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a kistérségek programlehetőségeit, amit az MDSZ Országos Központhoz beérkező adatokkal, eredményekkel, információkkal és képekkel teszünk elérhetővé.

A Magyar Diáksport Szövetség várja együttműködő és támogató szervezetek pozitív hozzáállását tevékenységéhez, ennek érdekében kölcsönösen előnyös megállapodásokat kívánunk kialakítani a lehetséges szponzorokkal, vállalkozásokkal és gazdasági szervezetekkel. Szövetségünk - mint kiemelkedően közhasznú szervezet - jelentős adózási kedvezményt tud biztosítani támogatóinknak.
Számítunk az adózó állampolgárok támogatására is személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával.
Adószámunk: 19019927-2-42

Tervezünk a Magyar Diáksport Szövetség honlapján élő közvetítéseket, melyekre várjuk támogatók, reklámozók jelentkezését.

Ugyancsak új szolgáltatásként ajánlunk kedvezményes vásárlási lehetőséget az oktatási intézmények részére, melyek kéthavonta új-új kollekcióval állnak az érdeklődők szolgálatában.

Kedves Diákok, Testnevelők! 
Reméljük, az új programokban megtaláljátok azt a tevékenységi formát, ami érdekes és motiváló számotokra, amiben önmagatok és iskolátok felé is hasznosat tudtok nyújtani mindenféle teljesítménykényszer nélkül, vagy a győzelem semmihez sem hasonlítható érzéséért.

Kedves Intézményvezetők és Szülők! 
Kérjük, kísérjék figyelemmel, lehetőségeikhez mérten továbbra is támogassák a fiatalok sport-, és szabadidős tevékenységét, melynek fejlesztő és nevelő, az egészség megőrzésére tett hatása közös érdekünk és feladatunk.


KÍVÁNUNK MINDENKINEK EREDMÉNYES ÉS SIKERES TANÉVET!


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


A tanév kezdetén az alábbi időpontban és helyszínen rendezik meg tanévnyitó értekezleteiket a megyei diáksport tagszervezetek.

HEVES MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Heves Megyei Diáksport Tanács augusztus 27-én tartotta értekezletét, az alábbi időpontokban pedig a DSB-ék tanévkezdő megbeszélései kerülnek megrendezésre:

 1. Gyöngyös körzete Alsófokú DSB: 2008. 09. 04. 14ó 30p - Gyöngyös Kömlei Károly Sporttelep tanácskozója.
 2. Gyöngyös város Középfokú DSB : 2008.09. 03. 15ó. 30p- Károly Róbert Ker. Szakk. Gyöngyös, Katona j. u. 4.
 3. Heves és körzete Alsófokú DSB  : 2008.09. 03. 14ó 30p - Heves Körzeti Általános Iskola.
 4. Eger MJV Alsófokú DSB             : 2008.09. 01. 14.00 ó.- Eger, Dr. Kemény F. Sportcsarnok, tanácskozója.
 5. Eger MJV Középfokú DSB          : 2008.09. 04. 14.00 ó - Eger, Dr. Kemény F. Sportcsarnok, tanácskozója.
 6. Hatvan és körzete Alsófokú DSB : 2008.09. 08. 14.00 óra. Új-Hatvan, Baross Gábor tagiskola.
 7. Füzesabony és körzete Alsófokú DSB : 2008.09.04. 14ó 30p Széchenyi I. tagiskola- Füzesabony.
 8. Eger I. és II.sz. körzetei Alsófokú DSB-ék (együtt): 2008.09.10.15.00 ó.- Bélapátfalva Körzeti Általános Iskola.

* * * * *

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Komárom-Esztergom Megyei Diáksport Tanács a 2008/2009. tanévi általános és középiskolai évindító értekezleteit az alábbi időpontokban és helyszíneken tartja:

1. Komárom - Kisbér                       
2008. szeptember 3. (szerda)  15,00 óra
Komárom, Petőfi Sándor Ált. Isk. (Szabadság tér 2.)

2. Esztergom - Dorog - Tát - Nyergesújfalu
2008. szeptember 8. (hétfő) 15,00 óra
Esztergom, Dobó Katalin Gimn. (Bánomi u. 8.)

3. Tatabánya - Tata - Oroszlány     
2008. szeptember 9. (kedd) 15,00 óra
Tatabánya, Jubileum park(Köztársaság út) - emeleti tárgyaló

Napirendi pontok:
1. A 2007/2008. tanévi versenyrendszer
Előadó: Csicsó Erika
2. Egyebek

A fenti értekezleteken kerül átadásra a tanévi versenynaptár, valamint a  Diákolimpiai versenykiírások és programok c. kiadvány.

* * * * *

VAS MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Vas megyei Diáksport Tanács 2008. szeptember 02-án (kedden) 14.00 órai kezdettel tartja tanévnyitó értekezletét Celldömölkön, a Polgármesteri Hivatalban.

* * * * *

ZALA MEGYEI DIÁKSPORT SZÖVETSÉG
A Zala Megyei DSSZ Zalaegerszegen, a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése 1. emeleti tanácstermében, 2008. szeptember 04-én (csütörtök) 14.00 órakor tartja tanévnyitó megbeszélését.

 

 


2008. augusztus 28.

Az MDSZ Elnökség tagjainak, valamint a megyei/budapesti titkárok tanévnyitó értekezletét tartották Budapesten, a Magyar Sport Házában 2008. augusztus 26-án 13.00 órától.
Tájékoztató hangzott el a diáksport normatíva ügyében indított civil kezdeményezésről, melynek keretében sor került Dr. Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakállamtitkár levelének közzétételére, melyet alább közlünk:

* * *

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Közoktatási Szakállamtitkárság

Tárgy: Iskolai diáksport normatíva

Deák György úr részére
a Magyar Diáksport Szövetség elnöke
és
Szlatényi György úr részére
a Magyar Diáksport Szövetség főtitkára

Budapest

Tisztelt Uraim!

Az "iskolai normatíva" tárgyában küldött levelükben foglaltakkal kapcsolatban álláspontom a következő:

A közoktatásról szóló törvény részletesen meghatározza az iskolák feladatait a tanulók mindennapos testedzésével kapcsolatban. Egyértelműen és pontosan meghatározza azt is, hogy e feladatok végrehajtásához milyen időkeretet kell biztosítania az iskolafenntartónak, illetve az iskolának. A közoktatásról szóló törvény előírásai alapján kiemelkedő szerepet kap az iskolai diáksportkör, amelynek létrehozása és működtetése kötelező.
Az iskola költségvetésében minden olyan feladathoz meg kell teremteni a szükséges költségvetési fedezetet, amelynek végrehajtásáról az adott iskolában gondoskodni kell. Így az iskola költségvetésének tartalmaznia kell a mindennapi testedzés végrehajtásához szükséges költségvetési fedezetet.
Az éves költségvetésről szóló törvény elkészítésénél nem lehet minden feladathoz külön költségvetési támogatást, költségvetési jogcímet kapcsolni, ugyanis a normatívák nem feladat-finanszírozási, hanem forrás-kiegyenlítési célt szolgálnak. (1990. óta - az önkormányzati törvény alapján - a közoktatási feladatokat kötelezően ellátó - önkormányzatok finanszírozása több-csatornás forrásrendszerre épül.) Az Állami Számvevőszék több alkalommal, több oktatási miniszternek és több pénzügyminiszternek javasolta a közoktatás támogatási rendszerének egyszerűsítését és a helyi önkormányzati törvénnyel való összhangjának a megteremtését. Ez utóbbi követelmény azt is jelenti, hogy a költségvetési törvény nem szűkítheti a helyi önkormányzatok gazdálkodási mozgásterét.  

Tisztelt Uraim!

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fontosnak tartja, hogy az iskolákban, óvodákban és kollégiumokban javuljanak azok a feltételek, amelyek biztosítják a gyermekek, a tanulók testmozgásához szükséges feltételeket. Megteremtődtek a jogi feltételek a közoktatási típusú sportiskolák létrejöttéhez. E fontos célok megvalósítását segíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv, amely - többek között - lehetőséget nyújt arra is, hogy az intézmények önálló innováció keretében, e célok elérését is megvalósítandó nyújtsanak be pályázatot a TÁMOP 3.1.4-es Innovatív iskolák című, a közeljövőben megjelenő pályázati kiírásra (www.nfu.hu).
Az önálló "iskolai diáksport normatíva" bevezetését nem látom reális célkitűzésnek.

Budapest, 2008. július 23.

Üdvözlettel:
Dr. Szüdi János

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Kedves Testnevelők, Felkészítők!

Kérjük, figyelmesen olvassák el az alábbi pdf dokumentumot, mely tartalmazza azokat a változásokat, módosításokat, melyek a 2008/2009. tanévi programokat érinti.

2008/2009. TANÉVI VERSENYKIÍRÁSOK ÉS PROGRAMOK
ISMERTETŐ - VÁLTOZÁSOK (pdf)

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

A tanév kezdetén az alábbi időpontban és helyszínen rendezik meg tanévnyitó értekezleteiket a megyei diáksport tagszervezetek.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács a 2008/2009-es tanév nyitóértekezletét 2008. augusztus 28-án csütörtökön tartja Miskolcon, a Megyei Sportintézet 18-as termében.

* * * * * *

BÁCS-KISKUN MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
Baja körzet                                        
2008. szeptember 09. (kedd) 14.00 óra
Baja Polgármesteri Hivatal Díszterme

Kalocsa körzet                       
2008. szeptember 10. (szerda) 14.00 óra
Kalocsa Belvárosi Általános Iskola

Kecskemét körzet + Kunszentmiklós körzet
2008. szeptember 11. (csütörtök) 14.00 óra
Kecskemét Lánchíd Utcai Általános Iskola

Kiskunfélegyháza körzet         
2008. szeptember 04. (csütörtök) 14.00 óra
Kiskunfélegyháza József A. Ált. Iskola

Kiskunhalas körzet                 
2008. szeptember 08. (hétfő) 14.00 óra
Kiskunhalas Felsővárosi Ált. Iskola

* * * * * *

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei DST 2008. szeptember 3-án 14.00-tól tartja Nyíregyházán a Buszacsában  tanévindító értekezletét, melyen a kilenc DSB vezetői mellett a sportági szakágvezetők is részt vesznek a tanácskozáson.

Nyíregyháza Városi DSE (DSB) - 2008. szeptember 5., 11.00 óra Bánki Szakközépiskola
Rétközi DSE  ( DSB ) Kisvárda - 2008. szeptember 5., 13.00 óra Kisvárda Sportcsarnok
Mátészalka DSB - 2008. szeptember 10., 14.00 óra Képes G. Általános Iskola
Vásárosnamény DSB - 2008. szeptember 10., 14.00 óra Ibrány Általános Iskola
Napkor DSB - 2008. szeptember 8., 14.00 óra Napkor Általános Iskola
Ibrány DSB - 2008. szeptember 10., 14.00 óra  Ibrány  Általános Iskola
Nyírbátor DSB - 2008. szeptember 8., 14.00 óra Oktatási Centrum
Tiszavasvári DSB - 2008. szeptember 9., 14.00 óra Tiszavasvári Kabay Általános Iskola
Fehérgyarmat DSB - 2008. szeptember 10., 14.00 óra  Kölcsey Általános Iskola

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

M e g h í v ó

a Magyar Diáksport Szövetség
Diákturisztikai Találkozók
központi  megnyitójára

  Diákturisztikai Találkozó
2008. szeptember. 12.
Tokaj-Rakamaz Spori-Sport vízibázis


Programsorozat keretén belül ötödik  alkalommal hirdeti meg a Magyar Diáksport Szövetség a diák szabadidős sportnapjait, mely a 2008/2009. tanévben terv szerint 10   rendezvény keretében ( 2008. szeptember 12.  és  2009 március 21.   között ) kerül megvalósításra.


A programsorozat első rendezvénye szeptember 12-én (pénteken) a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon (Tokaj) a Spori Sport Közalapítvány Tisza-parti táborában kezdődik.

A rendezvényre Tisztelettel meghívjuk!

Magyar Diáksport Szövetség                       

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei D i á k s p o r t  T a n á c s

P r o g r a m

10.00 óra - Országos Diákturisztikai Találkozók megnyitója

10.15 óra: A 2007/2008. TANÉV DIÁKOLIMPIKONJAI
A Diákolimpia Országos Döntőkön dobogón végzett
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csapatok és versenyzők köszöntése

10.30 óra - S p o r t v e r s e n y e k 
Hajdú- Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén Szabolcs-Szatmár  megye
 csapatainak részvételével:
- Nagypályás labdarúgás V.-VI. kcs. ~ Tokaj Sportpálya

Spori Sport Vízibázis programjai:
- Kispályás labdarúgás fiúk  5 fős csapatokkal
- Kispályás labdarúgás leányok 5 fős csapatokkal
- Lábtenisz - nevezés alapján 2 fős csapatokkal
- Kosárlabda (grund) helyszíni nevezés alapján 3 -4 fős csapatokkal
- Asztalitenisz  egyéni helyszíni nevezés alapján
- Sakk egyéni - helyszíni nevezés alapján
- Lengőteke  - helyszíni nevezéssel
(a versenyek külön általános és középiskolai kategóriákban kerülnek megrendezésre)

11.00 órától - Turisztikai programok
- Vízitúra programok ( Bodrog - Tisza )
- Kerékpártúra Tokaj - Szabolcsi földvár
- Gyalogtúra a Kopasz hegyre 
- Tokaj Városismereti verseny

Igény esetén erre a hétvégére a résztvevőknek a Kempingben díjmentesen biztosítunk sátorozási lehetőséget.

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


A VII. Nevelésügyi Kongresszust 2008. augusztus 25-28. között
rendezték meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. Az első szekcióban - A gyermek és az iskola témakörében, Varga András - aki több tisztség betöltése mellett, a Testnevelőtanárok Országos Egyesületének alelnöke és a Magyar Diáksport Szövetség elnökségének tagja - Az iskolai testnevelés és diáksport szerepe az egészségmegőrzésben címmel tartott előadást.

Varga András: Az iskolai testnevelés és diáksport szerepe az egészségmegőrzésben

Az iskolai ifjúság testnevelése mindig is fontos feladatként szerepel az oktatás-nevelés folyamatában. 1930-ban a szegedi Országos Testnevelési Kongresszuson Nobel-díjjal kitüntetett tudósunk Szent- Györgyi Albert dr., előadását, szavait megértéssel és tapssal fogadta az akkori közönség. A néhai Klebelsberg Kunó gróf kultuszminiszterrel az élen egyetemi tanárok, magas állású állami funkciónáriusok, testnevelők, társadalmi sport vezetők jelenlétében a következőket mondta: "A sport nemcsak a testnevelésnek, de a lélek nevelésének is leghatásosabb eszköze és minden iskolának, a legalacsonyabbtól a legmagasabbig első és szent hivatása és kötelessége a lélek nevelése, hogy a fiaiból embert faragjon. " Úgy gondolom az ott elhangzottak ma is érvényesek, sőt egyre fontosabb és aktuálisabb problémává válik az egészség kérdése. A fiatalok egészségi állapota már a gyermek és fiatalkorban is aggasztó. A gyermekkorban kialakult tünetek és viselkedésformák negatív hatásai feltételezhetően nagyban hozzájárulnak a későbbi életszakaszokban jelentkező rizikófaktorok kifejlődéséhez. Emiatt fontos, hogy a gyermekek és fiatalok egészségfejlesztésére irányuló intézkedések előtérbe kerüljenek. Az elmúlt években több olyan vizsgálat és tanulmány készült, amely a magyar ifjúság egészségi állapotával, közérzetével és fizikai teljesítőképességével foglalkozott. Az elemzésekből és felmérésekből az állapítható meg, hogy az elmúlt 15-20 évben tett komoly erőfeszítések ellenére az iskolai testnevelés és sport még mindig nem tölti be azt a szerepet, amely az ifjúság nevelésében, egészségének védelmében elvárható lenne. Jelenlegi állapotában nem képes teljesíteni azt a funkcióját, hogy biztosítsa a tanulóifjúság testi, lelki és szociális egészségének összhangját egy egészséges nemzedék felnövekedését. Természetesen nem lehet számunkra mindegy, hogy a mai fiatalok munkaképes korban képesek-e eltartani az inaktív réteget, vagy maguk is időnek előtte közéjük állnak. A fizikai állapot nem pusztán kinek-kinek az egyéni sorsát alakítja, hanem a társadalom jövőjét is. Az iskolára nagy feladat és felelősség hárul a felnövekvő nemzedékek egészséges életmódra nevelésében. Minden tevékenységével szolgálnia kell a tanulók egészséges testi, lelki és szociális fejlődését. Személyi és tárgyi környezetével az iskola segítse azoknak a pozitív beállítódásoknak, magatartásoknak és szokásoknak a kialakulását, amelyek a gyerekek a fiatalok egészségi állapotát javítják. Az egészséges életvitellel kapcsolatos szemlélet, a magatartás formálása, az egészséges életmódra való nevelés nemcsak egyetlen tantárgyhoz, a testneveléshez kapcsolódik. Nyilvánvaló, hogy az iskolának kimunkált stratégiai elképzelésre van szüksége az egészségfejlesztésről, az egészségnevelésről, valamint a Prevencióról. Az egészséges életmódra nevelés a család, az iskola és a társadalom együttes feladata. A társadalmi helyzettel és az életmódbeli változásokkal összefüggésben azonban a sportos életmód és az egészségmegőrzés területén egyre jobban elmozdultunk - vagy visszahúzódtunk - az iskola irányába. Ezzel az oktatásügy és az egészségügy feladatai is átstrukturálódtak. A gyerekek számára az iskolai, kollégiumi intézményes sporttevékenység az egész aktív életre szóló szokások kialakításának egyszeri és megismételhetetlen lehetősége. Ezt a helyszínt és ezt az életkort kell tehát előnyösebb helyzetbe hozni a társadalmi prevenció érdekében. Ez nagy és közös felelőssége a jövőt alakítóknak.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

A Testnevelési Egyetem honlapján az alábbiakat tették közzé:

Tisztelt Érdeklődők!

Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy rajtunk kívül álló okokból a 2008. augusztus 29-ére tervezett Olimpikonok és szurkolói tábor találkozója elmarad.
Az olimpiai csapat részéről más irányú elképzelések merültek fel, így nem csak a helyszínen, de a programban is azonnali módosításra volt szükség. Ezeket a módosításokat végül a tegnapi nap délutánján egy vis maior helyzet keresztbe húzta, így a rendezvény egyéb okok miatt nem kerül megtartásra. A közönség tájékoztatására a rendezvény idejére 29-én 18 órától információs pultot üzemeltetnek.
Szíves elnézésüket kérjük.

 2008. augusztus 26.

TANÉVNYITÓ ÉRTEKEZLET
Budapest - Magyar Sport Háza, 2008. augusztus 26.

Budapesten, a Magyar Sport Házában ma 10.30 órától tartja tanévnyitó ünnepségét a Magyar Diáksport Szövetség az MDSZ Elnökségének tagjai, a megyei/budapesti diáksport titkárok, valamint a kistérségi diáksport projektben résztvevő DSB vezetők részére.
A napirendi pontok között szerepel a 2008. I. félévi Kísérleti kistérségi projekt értékelése, a program további várható lehetőségei, és a Nemzeti Sportstratégiához kapcsolódó kormányzati cselekvési terv megvalósítási elemei, különös tekintettel az utánpótlás nevelésre és a diáksportra.
A résztvevők ezt követően tájékoztatást hallhatnak a 2008/2009. évi foglalkoztatási és versenyprogram változásairól, a diákolimpia megújulásáról, valamint a 2008. II. félévi szabadidős és diákturisztikai programokról.

A megbeszélést követően 13.00 órától az MDSZ Elnökségének tagjai, valamint a megyei/budapesti titkárok értekezletére kerül sor, melynek során először tájékoztató hangzik el a diáksport normatíva ügyében indított civil kezdeményezésről, valamint az Önkormányzati Minisztériumban tett látogatásról, majd elfogadásra kerül a kistérségi diáksport projekt 2008 őszi pályázatának kiírása. A grémium tagjait ismertetik a 2008. évi költségvetés alakulásáról, majd előterjesztés hangzik el az MDSZ vezető tisztségviselőinek feladatmegosztásáról, tevékenységük rendjéről.
Ezt követően a résztvevők konzultációjára kerül sor, melynek témája a 2008/2009. tanév foglalkoztatási és versenyprogram változásai, a diákolimpiai megújulásának lehetősége. Az értekezletet az MDSZ I. féléves nemzetközi tevékenységéről, részvételről szóló ismertető zárja.

A diáksport titkárok ma átveszik a 2008/2009. tanévi Versenykiírások és Programok kiadványt, és CD-t, valamint az ÖM Sport Szakállamtitkársága által felajánlott kiadványokat.  

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

A tanév kezdetén az alábbi időpontban és helyszínen rendezik meg tanévnyitó értekezleteiket a megyei diáksport tagszervezetek.

BÉKÉS MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS

A tanévnyitó értekezletek tervezett időpontjai:
Körzeti értekezletek: általános iskolák testnevelőinek 9 körzetben

2008. 09. 08.                 Szeghalom
2008. 09. 09.                 Sarkad
2008. 09. 10.                 Orosháza
2008. 09. 12.                 Gyula
2008. 09. 15.                 Mezőhegyes
2008. 09. 16.                 Szarvas
2008. 09. 17.                 Gyomaendrőd
2008. 09. 18.                 Békés
2008. 09. 19.                 Békéscsaba

Középiskolák testnevelőinek
Ideje:          2008. szeptember 11.       14:00
Helye:         Csaba Honvéd Kulturális Egyesület (FEK) - Békéscsaba, Szabadság tér

A körzeti értekezletek időpontjai és helye az augusztus 27.-i elnökségi ülésen lesznek véglegesítve.

* * * * * *

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS

A Megyei Pedagógiai Intézettel közösen megrendezendő testnevelői továbbképzés és évnyitó DSB ülések időpontjai és helyszínei.

Résztvevők

időpont

kezdés idő

helyszín

Soproni DSB

2008. 08. 27

9,30 óra

Sopron, Vas-, és Villamosipari SZKI és Gimnázium

Sopron környéki DSB

2008. 08. 27.

9,30 óra

Sopron, Vas-, és Villamosipari SZKI és Gimnázium

Kapuvár és környéke DSB

2008. 08. 28.

8,30 óra

Kapuvár, Széchenyi István Általános Iskola

Csorna és Környéke DSB

2008. 08. 28.

8,30 óra

Kapuvár, Széchenyi István Általános Iskola

Mosonmagyaróvár és Környéke DSB

2008. 08. 28.

11,00 óra

Mosonmagyaróvár, Haller János Általános, Szakképző és Szakközépiskola

Győri Ált Iskolák és Győr környéki DSB

2008. 08. 29.

8,00 óra

Győr, Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ

Téti és Pannonhalmi Kistérségi DSB

2008. 08. 29.

8,00 óra

Győr, Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ

Győri Középiskolák

2008. 08. 29.

9,30 óra

Győr, Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ

  
* * * * * *

TOLNA MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS

Testnevelő tanárok tanévnyitó értekezlete
Helye: Garay János Gimnázium Díszterme / Szekszárd, Szent István tér 7-9. /
Ideje: 2008. augusztus 27. (szerda) 8.30 óra
Napirend:
1. Az országos testnevelő tanári konferencia tapasztalatai (Gyula, 2008. 08.22-23.)
Előadó: Ónodi Szabolcs igazgató, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium
2. A 2007-2008-as tanévhez kapcsolódó diákolimpiai versenyrendszer értékelése, az új tanév változásai
Előadó: Földesi Gyula titkár, Tolna Megyei Diáksport Tanács

3. Pekingi élménybeszámoló: Klemné Koleszár Ildikó, Scherer Tamás szekszárdi testnevelők

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS

Budapesten, 2008. augusztus 25-én (hétfő) megkezdődött a VII. Nevelésügyi kongresszus.

 - A hagyományok megőrzését és az újítás egységét nevezte jó iránynak a magyar oktatásügy előtt álló kérdések megoldására Hiller István szakminiszter a VII. Nevelésügyi kongresszus hétfői megnyitóján tartott előadásában a fővárosban.
    A tárca vezetője, utalva arra, hogy a világon mindenütt keresik a válaszokat az oktatásügy és nevelés kérdéseire, kiemelte: nincs általános recept, azt nekünk magunknak kell vitákon keresztül kiérlelnünk, kidolgoznunk. A nevelés és oktatás ügye "össztársadalmi tevékenység" - hangoztatta.
Válaszút előtt állunk, s a helyes megoldás nemzedékek életét határozza majd meg. A kérdés azonban nem egyszerűsíthető le porosz vagy angolszász oktatási mintára - tette hozzá.
Az iskola a társadalom minden problémáját nem tudja megoldani, nem is lehet a feladata, de nélküle nem megy - közölte.
    A miniszter szólt arról is, hogy az Új Tudás program végrehajtása megkezdődött és jelenleg is zajlik, a szükséges közoktatási törvénymódosításokat elfogadta a parlament, újabbak már nem várhatók.
    A tárca vezetője kiemelt helyen említette a tehetséggondozást, és az iskolafelújítást. Utóbbiak a legközelebbi jövőben megkezdődnek - ígérte, hozzátéve: ezzel párhuzamosan folytatódnak az informatikai fejlesztések is. Jó iskola azonban nincs jó pedagógus nélkül, ezért a következő évi költségvetés már tartalmazza azokat a tételeket, amelyek a pedagóguspálya presztízsének emelését szolgálják - mondta.
    Hiller István előadásában a szakképzést a magyar gazdaság legégetőbb kérdésének nevezte, és gyakorlatorientáltabbá tételét szorgalmazta. Kifejtette: a szakmai szervezetekkel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve ez az irány a domináns, és a Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása is ezt a célt szolgálja.
    Összegzése szerint az első eredmények már láthatóak. A miniszter közölte: csak annak a fiatalnak van esélye, akinek van szakmája, szakképzettsége, diplomája. Más esetben folytatódik, ami eddig volt "segély segély hátán".
    Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdaság szempontjából jónak látta Hiller István megközelítését. Azt mondta: az az irány, amelyen a szakképzés halad, jó, ezen az úton kell továbbmenni. A gazdasági versenyképességet hátráltatja, ha nem áll rendelkezésre megfelelő számú és képzettségű munkaerő. Ez nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára igaz - mondta. Hangsúlyozta: munkaerőpiac-orientáltabb képzésre van szükség, ugyanakkor Magyarország az első fontos lépést már megtette azzal, hogy felismerte a tudás fontosságát.
    Elmondta: azt szeretnék, ha 2012-ig a szakképzés a tizedik évfolyamokon is elindítható lenne, a kamarákat bevonnák a felsőoktatásban a természettudományos képzésbe, s növekedhetne szerepük a felnőttképzésben és az iskolarendszeren kívüli oktatásban.
    Kiss Péter kancelláriaminiszter az egész életen át tartó tanulás fontosságát emelte ki a tanácskozáson.
    Kitért ugyanakkor arra is, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, akikhez a jelen keretek között automatikusan nem jutnak el az intellektuális javak. Meghatározó és közös felelősség, hogy minél jobb feltételeket biztosítsunk már gyermekkorban, segítve a jobb indulást. Ehhez a korai fejlesztés fokozott támogatására van szükség - hangsúlyozta a miniszter.
    Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a plenáris ülésen elhangzottakra úgy reagált az MTI-nek: a PDSZ már korábban is jelezte, hogy azok az oktatáspolitikai elvek, amelyek az Új Tudás programban vannak, támogatandók, de az ezt részletező lépések komolyan átgondolandók.
    Példaként említette, hogy nem lehet a kistelepüléseken az iskolák önállóságának megszüntetésével, bezárásával integrációs oktatást és esélyegyenlőséget megvalósítani. Pedagógusok ezreinek elbocsátásával az oktatás minőségét nemhogy javítani, de fenntartani sem lehet - mondta. Minden pedagógust meg kell becsülni, s nem azt mondani, attól lesz jó a közoktatás, hogy a pedagógusok meghatározott körét támogatják kiemelten.
    A tanácskozás szekcióülésekkel folytatódik, a kongresszus csütörtöki zárónapján felszólal Sólyom László államfő.

(bog \ btz MTI)

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Fair Play Olimpia Party az olimpikonokkal a TF-en!

Egy lehetőség 2008. augusztus 29-én, pénteken este 8 órától a TF-én (Testnevelési Egyetem - Alkotás u. 44.) együtt ünnepelni az olimpikonok és így az ország sikerét a világ legnagyobb sporteseménye, az ötakrikás játékok után.

Fellép a hazai Stand up comedy (Dumaszínház) jeles alakja, Kovács András Péter, aki az olimpiáról hozza a legjobb sportbakikat. Utána találkozhatunk az Irigy Hónaljmirigy együttessel, akik az olimpikonokkal együtt énekelnek, majd jön egy Bikini-koncert és a közös ünneplés kifulladásig.

A rendezvény bevételéből a mozgássérült sportolókat támogatjuk!

Jegyek kaphatók az ország összes jegyirodájában és a helyszínen!

  


 2008. augusztus 21.


Testnevelő tanárok a sportstratégia sikeréért, a sportoló nemzetért

ORSZÁGOS SZAKMAI-MÓDSZERTANI KONFERENCIA
GYULA, 2008. AUGUSZTUS 22-23.

RENDEZŐK:
MAGYAR TESTNEVELŐ TANÁROK ORSZÁGOS EGYESÜLETE
BÉKÉS MEGYEI TESTNEVELŐ TANÁROK EGYESÜLETE
A KONFERENCIA FŐ TÁMOGATÓJA
AZ ÖNKORMÁNYZATI MINISZTÉRIUM
SPORT SZAKÁLLAMTITKÁRSÁGA

Fővédnök
Elbert Gábor, Önkormányzati és Területfejlesztési Misztérium sport szakállamtitkár

Védnökök
Domokos László, Békés Megyei Közgyűlés, elnök
Dr. Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, elnök
Dr. Perjési Klára, Gyula város polgármestere
Dr. Schmitt Pál, MOB-elnök, EU parlamenti képviselő
Prof. Tihanyi József, dékán, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF)

Tématervek és előadók (tervezet!)

 • Györfi János: A nemzeti sportstratégiából következő megújulási irányok.
 • Dr. Jávor András: Az ifjúság egészségi állapota, életvitele és prevenciós lehetőségek.
 • Prof. Pucsok József: Elhízás és mozgáshiány összefüggése az ifjúkori betegségekkel.
 • Dr. Lázár János: Hódmezővásárhely önkormányzata az egészséges ifjúságért.
 • Szalay Ferenc: Szolnok önkormányzata az ifjúság egészségéért.
 • Ónodi Szabolcs: Törekvések az iskolai testnevelés tartalmi megújítására.
 • Dr. Rétsági Erzsébet: Testnevelés a közoktatás 1-4. évfolyamain.
 • Varga András: Az iskolai testnevelés és diáksport jogszabályi környezete.
 • Dr. Szalay Piroska-dr. Lóczi Márta: Szegregáció, integráció és agresszió az iskolában.
 • Prof. Radák Zsolt: Szomatikus képzés és mentális hatások.
 • Dr. Hamar Pál: Értékelés és ellenőrzés az iskolai testnevelésben.
 • Deák György-Szlatényi György: A diáksport aktuális helyzete, fejlesztési lehetőségei.
 • Kissné Baumann Gizella: Diáksport a főváros XII. kerületében.
 • Prof. Szabó Tamás: Utánpótlásképzés, iskolai testnevelés, diáksport.
 • Monspart Sarolta: A láb mindig kéznél van. Edzésprogramok, edzéstanácsok.
 • Dr. Reigl Mariann: A közoktatás és felsőoktatás összefüggései. Testnevelés érettségi vizsga.
 • Dr. Petrovics László: Továbbképzési lehetőségek a testnevelő tanárok részére.
 • Prof. Istvánfi Csaba: Az MTTOE stratégiája.
 • Dr. Schmitt Pál: Iskolai testnevelés az EU programjában. (írásos anyag)
 • Parti Zoltán: Edzéselvű testnevelés a közoktatásban.

Megjegyzés: Az előadások címe és időrendje az előadókkal történő megbeszélés után kerül véglegesítésre. Az előadók személye még változhat, kiegészülhet.

2008. augusztus 22. (péntek)
10:00-10:20 Megnyitó: Domokos László, dr. Perjési Klára. Tájékoztató: Prohászka Zsolt Üdvözlések:dr. Istvánfi Csaba, Prohászka Zsolt
10:20-13:00 Előadások. Üléselnök: Ónodi Szabolcs, dr. Reigl Mariann
13:00-14:00 Ebéd
14:00-17:00 Előadások. Üléselnök: Varga András, dr. Petrovics László
17:00-18:30 FÓRUM: vezeti dr. Istvánfi Csaba. A kérdésekre az előadók, az ÖTM, az OKM és az MTTOE képviselői válaszolnak.
18:30-21:00 Vacsora, szabad program
21:00-24:00 Várfürdő. Választmányi ülés. A konferencia állásfoglalásának megfogalmazása.

2008. augusztus 23. (szombat)
9:00-10:00 Reggeli
10:00-13:00 Gyakorlati módszertani bemutatók. Külön program szerint. Üléselnök: Prohászka Zsolt, Deák Gy., Szlatényi Gy.
13:00-14:00 Ebéd
14:00-től Elutazás

 

 

 


2008. augusztus 08.

EDZŐK, TESTNEVELŐK FIGYELMÉBE!

Megjelent Ökrös Csaba és Páll Tibor szakkönyve, a:

GYORS ELLENTÁMADÁSOK A MODERN KÉZILABDÁZÁSBAN

192 oldalon, 7 fejezetben, 121 edzésgyakorlat, ábrákkal, edzés-szervezési tanácsokkal.

Ára: 2900 Ft

Megrendelhető postai utánvétellel:
- E-mail: pall.tibi@freemail.hu
- Telefon: (20)482-3285

Megvásárolható továbbá a Testnevelő Tanárok Konferenciáján Gyulán, 2008. augusztus 22-23-án.

 

Kedves Kollégák, Kézilabda Barátok!

Ajánlom ezt a gyakorlat gyűjteményt a kézilabdázás valamennyi színterén dolgozó szakembernek, testnevelőnek, edzőnek.
Köszönet a szerzőknek, hogy értékes munkájukkal bővítették népszerű sportágunk a kézilabdázás szakirodalmát.
Egy példányt jómagam is felteszek szakirodalmi könyveim mellé, hogy ebben lapozgatva színesebbé tehessem elméleti-gyakorlati munkámat.

Hajdu János
Magyar Kézilabda Szövetség
szakmai igazgató


A szerzők

Ökrös Csaba
A TF egyetemi adjunktusa 1969-ben, Debrecenben született.
1993-ban testnevelő tanári, majd 1996-ban kézilabda szakedzői diplomát szerzett a Magyar Testnevelési Egyetemen.
A TF-en 1995-től tanít kézilabdázás szaktárgyat az Egyetem Sportjáték Tanszékén, részt vesz a magyar edzők és a külföldi szakemberek - idegen nyelvű képzésében.
Edzői munkáját 1996-ban kezdte meg a TFSE férfi csapatánál.
Mellette több éven keresztül utánpótlás válogatottaknál edzősködött, s irányításával 2001-ben a magyar férfi válogatott aranyérmet szerzett a portugáliai egyetemi-főiskolai világbajnokságon.
A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában 2007-ben sikeresen megvédte "Egyéni és kollektív pszichomotoros teljesítmények a férfi kézilabdázásban" című PhD doktori értekezését, a Sporttudományok tudományágban.

Páll Tibor
Kézilabdaedző, 1964-ben született Budapesten. 1976 óta igazolt játékos, több élvonalbeli egyesületnél is megfordult, melyek közül a legjelentősebb a Ferencvárosi TC. Játékosként a Nemzeti Bajnokság első osztályában 10 évig szerepelt, és 1982-ben bemutatkozott a Magyar Ifjúsági válogatottban is.
Edzői munkáját 1992-ben kezdte meg a Herz FTC női csapatánál másodedzőként, amellyel 1994-ben a KEK döntőjében szerepelt. 1998-ig 4 bajnoki aranyérem és 5 MK győzelem részese. Mellette másodosztályú női, illetve férfi csapatok vezetését vállalta. 1998-tól 2002-ig vezetőedzője a Synergon-Vác női csapatának, velük MK bronzérmet szerzett.
Kuvaitban edzősködött két évig, majd az FTC utánpótlás csapataihoz tért vissza.


**********************************************

 


2008. július 12.

AZ MDSZ TISZTSÉGVISELŐI GYENESEI ISTVÁN MINISZTER ÚRNÁL

A Magyar Diáksport Szövetség tisztségviselői 2008. július 10-én baráti hangulatú megbeszélésen találkoztak Gyenesei István miniszter úrral.  
A tájékoztató konzultáción részt vett Deák György elnök, Daragó Lászlóné, Martinek János és Prohászka Zsolt alelnökök, valamint Szlatényi György főtitkár.
Az MDSZ tisztségviselők bemutatását követően Deák György ismertette az MDSZ tevékenységi körét, majd röviden tájékoztatta az Önkormányzati Minisztérium sportot is felügyelő Miniszterét a diáksport helyzetéről, eredményéről, gondjairól.
A foglalkoztatási és versenyrendszer ismertetésén túl szóba került a diáksport célú kötött normatíva visszaállításának lehetősége (lásd "Állásfoglalás"), a diákolimpiai versenyrendszer tanulmányi versenyként való elismertetésére, eredményeinek figyelembe vételére a felvételi plusz pontoknál, a nagyobb utazási kedvezmény eshetősége a diáksport versenyekre, egységes gyakorlat kialakítása a munkaidőkeretbe beszámítható tevékenységekről, a nemzetközi tevékenység iránt fokozott igény követelményeiről, a rendezési források, garanciák előteremtéséről.

 

 

 HÍREK - Archívum